Nemški zasneženi piškoti s poprom

20:01


Drage bralke in dragi bralci, želim vam vse lepo v novem letu! Verjamem, da bo boljše kot lansko in ne verjamem, da bo zadnje. Čeprav je ta misel lahko tudi vse prej kot depresivna. Vprašate se namreč lahko, tako kot je mene moj najdražji, ko sem bila brez razloga tečna in malodušna že zjutraj: "Če bi bili to tvoji zadnji trenutki na Zemlji, kako bi jih preživel-a?" Zase lahko rečem, da sem takoj postala boljše volje in bolj prijazna...

Prijazna je bila tudi ena od dveh čudnih tetk, ki sem ju danes srečala, na svojem prvem sprehodu v letu 2012. Oblečena v dolg rjav pelcmantl, pleteno krilo do tal in baretko enake barve, se je s frizuro iz dvajsetih prejšnjega stoletja in tranzistorčkom iz tega sprehajala po osončeni ulici, poslušajoč opero. Druga teta je bila bolj običajno oblečena, sprehajala je psa in telefonirala, do tu nič čudaškega. Potem pa je začela glasno komentirati moje razgibavanje na soncu, češ, to ni nič, treba je vsaj počepe delat. Nisem reagirala, zato se je spravila kar na sonce, češ da to sonce ni nič. In potem še zaokrožila komentar z glasnim: "Kdo jo je tega naučil, stat na soncu." Eni res znajo začet novo leto, a ne?



Jaz sem s svojim začetkom novega leta zelo zadovoljna, med drugim sem ga zaznamovala tudi s peko piškotov. Enih zdravih in drugih ... no, malo manj. Morda so celo rahlo dekadentni (kot vse, kar potreseš s sladkorjem v prahu, kajne) ... Nemški praznični piškotki Pfeffernussen, ki so videti kot kupčki snega, mehki, dišeči in sladki - ravno pravšnji za zimsko razvajanje. Upam, da si jih boste privoščili tudi vi.

Nemški praznični piškoti s poprom


Recept sem si sposodila od vsemogočne Marthe Stewart.

1 1/4 sk sladkorja v prahu
2 1/4 sk bele moke
1/4 čž sveže mletega popra
1,5 - 2 čž začimb za medenjake
1 čž pecilnega praška
115 g bio masla na sobni temperaturi
3/4 sk rjavega sladkorja
1 bio jajce iz proste reje
2 jž melase
vanilija


Pečico nastaviš na 180°C.

Suhe sestavine zmešaš skupaj.

Maslo, rjav sladkor in melaso miksaš kake 3 minute, nato dodaš jajce in še malo miksaš.

Zmešaš suhe in tekoče sestavine, toliko, da se sprimejo. Iz testa oblikuješ kroglice velikosti oreha in polagaš na pekač. Jaz sem jih spravila na en standardni pekač.

Pečeš cca. 15 minut oz. toliko, da so že čvrsti in malce razpokajo.

10 minut pustiš, da se malo ohladijo. V papirnato vrečko nasuj nekaj sladkorja v prahu in dodaj nekaj toplih piškotov. Pretresi, da bodo piškoti povsem prekriti z belim prahcem. Z njim je bila prekrita tudi moja kuhinja, vrečka je seveda imela luknjo. Zato sem namesto nje potem uporabila veliko sladoledno škatlo. Ta se je dobro obnesla.

You Might Also Like

6 komentarji

  1. Res so bli, zdaj pa so že oddani. Upam, da so bile tudi malinove zvezdice mmmmnjami:) Srečno 2012 tudi tebi!

    OdgovoriIzbriši
  2. Piškotki so krasni!

    Vse dobro in lepo v letošnjem letu ti želim :)!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmm!
    Naj bo tvoje leto tako sladko in sončno!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Zulejka,
    veliko veselja in kreativnih skokov ti želim v novem letu.
    Piškotki so pa nadvse zanimivi, še nikoli kaj podobnega poskusila, zato se bom najbrž kar lotila :).

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za lepe želje! Valentina, me prav zanima, ali ti(vam) bodo povšeči! Jaz popra nisem prav zelo okusila, tako da so malo spominjali na medenjake, pa so bili vseeno tudi precej drugačni...

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe