Amarantov zajtrk

11:41

Amarant za zajtrk. In picasina 60-ta.

Amarant. A ne zveni prav lepo? Spomni me na Marqueza in vso slikovitost Latinske Amerike, čeprav je še nisem videla na lastne oči. In amarant je dejansko "slikovit", poleg tega da je blagozvočen. Pa okusen in hranljiv tudi, še posebej, če ga kombiniramo z žiti (ima namreč veliko lizina, aminokisline, ki jih v žitih ni). Čeprav se v loncu obnaša kot žitarice, amarant to ni. Mogoče vam bo kdo rekel, da je amarant hrana za ptiče (tako kot proso, kajne?). Tudi prav, lahko pa jim poveste, da Inki in Azteki pač niso imeli tega predsodka in so veselo grizljali svoj amarant, bogat z beljakovinami in nekaterimi minerali (železom, magnezijem, fosforjem, bakrom in manganom), poleg tega pa je brez glutena. Užitna je tudi njegova korenina, listi in steblo, vendar tega še nisem zasledila v kaki trgovini:) Semena pa se dobijo zlahka, in ponekod niti niso zelo draga, tako da sem si jih končno privoščila. In sem kar precej navdušena! Pa sem preizkusila le en recept (z dvema variacijama)...



Amarant z "jogurtom"


za 2 osebi

amarant
1 skodelica amaranta
2 skodelici vode
ščep soli

"ponarejeni", veganski jogurt*
2 pesti indijskih oreščkov
malo limoninega soka
2 JŽ kokosove moke
po želji agavin sirup
voda

dodatki
javorjev sirup
kokosova moka


Skodelico suhega amaranta splakneš v gostem cedilu, daš v lonec in zaliješ z dvema skodelicama vode. Zavreš, soliš in pokrito kuhaš cca. 15 minut, nato pustiš še 10 minut, da se do konca napoji.

Indijske oreščke zmelješ v kavnem mlinčku, zmešaš z vodo, kokosom in limoninim sokom (in agavinim sirupom). Pustiš, da se zadeve prepojijo. Če imaš dober blender, lahko oreščke namočiš čez noč in jih zjutraj zmiksaš z ostalimi sestavinami.

Amarant naložiš v skodelici, v vsako dodaš po eno veliko žlico jogurta, posuješ s kokosom in preliješ z javorjevim sirupom.

*namesto jogurta iz oreščkov lahko seveda uporabiš tudi grški jogurt

PS: ravno prebrala, da je amarant (tako kot semena, žita, oreščke, fižol ...) dobro namočiti za nekaj ur ali čez noč ... Bom poskusila naslednjič!


You Might Also Like

6 komentarji

  1. Mmmm, tole je pa za poskusit. In res je lepa beseda. :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično! :)Amarant sem poskusila samo tistega napihnjenega...kot ene mikro mini kokice. Sem pa zadnje čase za zajtrk oves kuhala in je tudi fin. Z oreščki, medom in jogurtom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tamara, le poskusi. Je pa kar nepričakovan okus, se mi zdi. Moram res probat še z namakanjem!

    Cimetova, oves je zakon. A si prav celega, ne v obliki kosmičev? Bravo, bravo, pa še več okusa ima. Sam ni tko hitro:) ovseni kosmiči so skoz na mojem jedilniku za zajtrk, včasih samo skuhani na vodi in z malo soli, včasih prepraženi na suho in z medom, v granoli, ma ni da ni...:) aja, amarantove kokoice se da baje naredit v ponvi... nisem si še upala probat, ker se mi je s prosom to čisto ponesrečilo:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi meni je amarant zelo njami! Ga sicer vedno namočim. Kot vsa druga žita. In sploh... sem pred časom ujela, da biodinamiki žit ne kuhajo, ker žita nabrekajo. Oves zagotovo, riž ne, drugega pa še nisem preizkusila. Čez noč namočiš, zjutraj zavreš,potem pa pokrito pustiš stati. Do kosila (poznega?!) je pripravljeno. Zanimivo zgleda,kot kuhano:). Potem sem poigraš z okusi in dodatki...
    Tole z inidijskimi oreščki pa poskusim! Zveni slastno!
    Sončen pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hej Sabina, zanimivo, bom poskusila:) a deluje tudi s takimi "trdovratneži" kot sta neoluščena ječmen in riž?

    OdgovoriIzbriši
  6. Oj! Riž ... preveč trd, ječmen pa še nisem preizkusila...
    Pa,pa

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe