Veganska kremna brokolijeva juha

21:21


Povsod opažam paničen strah in odpor pred spremembo, pa naj bo to novi videz Facebooka, nov družinski zakonik (poleg tega, da je Družina menda ogrožena od homoseksualnosti, so še posebej in dodatno ogrožene tudi vegetarijanske družine, saj jim bo država vzela otroke - ne vem, kot Turki janičarje?) ali zgolj sprememba prehranjevalnih navad, celo v primeru hudih zdravstvenih težav.

Kar menda pomeni, da nam gre naravnost preveč dobro, se vam ne zdi? Jaz seveda ne bi hotela, da nam gre slabše, kot si tega ne želijo ljudje, ki zaženejo paniko ali ihto v primeru zgoraj naštetih ali sorodnih sprememb. Strah in jeza nad spremembo govorita ravno o tem - da nam boljše ne more iti, saj je vsaka sprememba očitno lahko le sprememba na slabše.

Nam res ne more iti bolje? Kakor koli že, "...vse, kar je bilo, je točno tisto, kar ne bo nikdar več...", pravi eden mojih najljubših pesnikov, Jure Jakob. Zato je strah pred spremembami od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni. Toliko o strahu.

Kaj pa spremembe? Za začetek lahko kremno brokolijevo juho spremenite v povsem rastlinsko:) Pa brez panike, prav preprosta in zelo okusna je. Vprašajte mojega T., ki zna reči, da "ne mara juhe", ampak si je tele vzel dva krožnika.



Veganska kremna brokolijeva juha


1 JŽ oljčnega/kokosovega olja
pol čebule
glava brokolija (400-500g)
1 ČŽ soli
poper
1,5 dcl jušne osnove*
5 dcl sojino-riževega mleka
2 ČŽ koruznega škroba (po želji, lahko nadomestiš s koruzno moko)
1 dcl kokosovega mleka

Koruzni škrob raztopiš v 2 JŽ mrzle vode. Čebulo nasekljaš, brokoli očistiš in narežeš na cvetke (če steblo ni olesenelo, ga vsekakor uporabiš). Čebulo popražiš na olju, dodaš brokoli, sol in poper. Zaliješ z jušno osnovo in sojinim-riževim mlekom. Kuhaš, dokler se brokoli ne zmehča. Vmešaš koruzni škrob. Zmiksaš s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Vmešaš kokosovo mleko in zavreš. Poskusiš, po potrebi dosoliš in popraš.

Veganska kremna brokolijeva juha.

*Jaz sem "jušno osnovo" zmešala iz miso paste, luštreka, majarona, peteršilja in pivskega kvasa, to pa zato, ker mi je tiste bio v prahu zmanjkalo.;) Sicer bi uporabilo to ali recimo pol bio zelenjavne jušne kocke. Pri nakupu teh velja preveriti, ali ne vsebujejo slučajno mononatrijevega glutaminata (ali MSG), ki je eden bolj škodljivih aditivov (čeprav menda tega niso uspeli dokazat ... Če ste imeli kdaj po obedu v kitajski restavraciji čudne občutke - mene je recimo oblivala vročina ipd.- , je to najbrž zavoljo tega aditiva, ki ga v kitajskih restavracijah uporabljajo še v veliko večjih količinah). Aja, zaradi misa je tale juha bolj rumenkasta in ne tako lepo zelena, kot bi bila sicer.

You Might Also Like

6 komentarji

  1. Ooo, you rock! Ravno zadnjič sem iskala kak dober recept za brokolijevo kremno juho, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmm, imamo radi!
    p.s. sem že tuhtala, zakaj je tako temna:). A slastna.
    Želim sončno in cvetočo pomlad!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tamara, upam, da boš zadovoljna:)

    Ja, ta miso jo potemni, deloma pa se z bravo poigra tudi sojino mleko, se mi zdi. Pozabila sem omenit, da je super kombinacija, če namesto popra uporabiš kardamom!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super! Tudi jaz več ali manj namesto smetane zdaj uporabljam kar kokosovo mleko, se mi zdi da nekako da tisto pikco na i. Hvala za nov recept, sploh ker gre za juhico! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pogosto pokukam tudi k tebi, pa je že čas, da malo pohvalim. Domiselni recepti, lepe fotke, vedno kaj novega. Ker prihaja sezona špargljev se priporočam za kakšno idejo za juho iz špargljev.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala lepa! Zanimiv blog imate tudi vi! Uf, upam, da bom kmalu prišla do divjih špargljev, z gojenimi nimam preveč izkušenj (mogoče bi bil pa čas, da si jih naberem:)). Komaj čakam!:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe