Moj novi najljubši zajtrk: surova ajdova kaša z orehi in sadjem

11:45

_MG_0473
Surova ajdova kaša za zajtrk. Plus sadje in arašidovo maslo. Mmmm. Vredno vstajanja:)

Ko sem bila med zadnjimi prazniki z Lilo pri mojih starših, sta bila na obisku tudi dolgoletna družinska prijatelja A&P in jaz sem si pripravljala večerjo. Če lahko temo sploh tako rečem. Kuhano ajdovo kašo sem prelila s sojinim mlekom in to je bilo to, bila sem utrujena in lačna, to pa je bilo ravno pri roki. A. mi je gledal pod prste, rekoč: "Bomo napisali na blog 'kaj Zulejka v resnici je'." To me je spravilo v smeh. Ja, to v resnici jem, kaj čem? Včasih jem tudi le zato, da preživim in ne obratno:)

kot vidite, obožujem ajdovo kašo in ker je imam tudi polno shrambo, sem kar nekaj časa iskala način, kako bi jo jedla za zajtrk. Iskanja je konec, našla sem popoln recept! Resno, ne vem, kako bi lahko bilo tole boljše! V originalu je stvar začinjena z kardamomom in vanilijo, a meni je ljubše brez tega. Sadje paše gor ravno tisto, ki ga imaš pri roki (ok, edino za lubenico nisem prepričana, ampak zdajle je najbrž itak nimate doma, kaj?), suho tudi, meni pa je zelo všeč kombinacija goji jagod in zlatih rozin. Pravo piko na i pa da, vsa zame, temu zajtrku arašidovo maslo. Vem, vem, da ni surovo, ampak ko je pa TAKO DOBRO! No, če ste na 100% presni, potem uporabite kako presno oreščkasto maslo, sicer pa toplo priporočam arašidovo:)

_MG_0488

Aja, še to, ni vsaka ajdova kaša kar surova ... Tista običajna slovenska je nekako toplotno obdelana in rjavkasta na pogled, zato poiščite tisto, ki je bolj zeleno-siva (npr. Sparova bio ajdova kaša; sicer moram še preizkusit, če kali).

Mimogrede, je brez glutena, vegansko, surovo in brez sladkorja. Dig in!

Surova ajdova kaša za zajtrk

čisto malce prirejeno po receptu z Green Kitchen Stories (močno priporočam njuno knjigo, tako prvo kot drugo, tretje pa še nimam)

_MG_0479
(za 2)
120 g  ajdove kaše
60 g orehov
(za sladkosnede še kak datelj brez koščice)
voda

sok ene pomaranče
1 veliko ali dve manjši jabolki, olupljeni

2 pesti svežega sadja (banane, kivi, borovnice, granatno jabolko, ...), opranega in po potrebi narezanega
1 pest suhega sadja (npr. zlate rozine in goji jagode)
1 ČŽ arašidovega masla

Ajdovo kašo in orehe namočiš v vodi čez noč.

Zjutraj odcediš in opereš ajdovo kašo in orehe, vržeš v blender, dodaš koščke olupljenega jabolka. Zaliješ s sokom ene pomaranče in zmiksaš v kremo. 

Razdeliš v dve skledici in obložiš s svežim in suhim sadjem. Dodaš žličko arašidovega masla.

V hladilniku se obdrži vsaj še 2 dni, tako da lahko narediš večjo količino in imaš naslednji dve jutri super zajtrk že pripravljen.

Ko se naveličaš tega (če je sploh mogoče!), lahko poskusiš moj najljubši zajtrk iz študentskih časov.

Ajda pa je super tudi v drugih jedeh, ena mojih najljubših pa je tale - obljubim, da je tako preprosta, da naslednjič ne boste več potrebovali recepta:)

Oh, in če slučajno še nisem povedala;))), tudi sama sem napisala knjigo, ki spodbuja k sezonskemu kuhanju - tudi zajtrkov.

You Might Also Like

47 komentarji

  1. O JA! To je res SUPER. Sem si dostikrat naredil presno ajdovo kašo pa zamešal sadje noter. Dodan jogurt/kefir/kislo mleko ali pa ječmenova kava je samo še dodala okus.
    Lahko pa daš pravi kakav zraven pa je tudi NJAAAAAAM + skuta z sadjem.
    Endless opcij!! NJAAAM
    Hjaaa nic, kaj praviš. Bo spet čas za biscotte in sconese a ne :>
    Slednjih imam samo še par. To je meni tak dobro čajno pecivo da ti bom večno hvaležen, da sem jih prav preko tebe spoznal.
    HVALA!!
    Zjutraj pred zajtrkom se pocrkljam s (vsakič drugačnim) čajom in kakšnim scones z domačo kutinovo ali slivovo marmeljad...hjoooooo NEBESA

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajdovo kašo imam zelo rada, a nisem imela pojma, da jo lahko pripravim tudi presno. Bere se slastno - bom probala in poročam, kako mi je všeč - sploh ne dvomim, da mi ne bo - itak so same fine sestavine z arašidovim maslom vred - ga namreč tudi jaz obožujem.

    OdgovoriIzbriši
  3. pozor, ni vsa ajdova kasa presna! vecinoma je toplotno obdelana, da se potem hitreje skuha. sicer to za vse, ki niso presnojedci, niti ni tako pomembno, je pa dobro vedeti. je na netu kup enih debat, kjer dobit presno ajdovo kaso (predvsem na "presnojedskih" straneh) ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vem, zato sem tudi priporočala tisto zelenkasto. Takšna mi je namreč kalila, sam zdaj se ne spomnim, če je bila DM-ova ali Sparova. Moram spet preizkusit s kaljenjem.

      Izbriši
  4. Vidi se slastno :))
    Kar se kaše tiče, mi smo za info. klicali v nekatere slovenske predelovalne obrate, drži, da je tista zelena hladno luščena, ampak kalila nam pa ni ravno :( Poskusi še ti, pa poročaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bom poskusila. Kot sem že gor napisala, sem enkrat imela tako, ki zagotovo kali, sam se ne spomnim, iz katere trgovine je bila.

      Izbriši
  5. OOh obožujem take zdrave zajtrke, huda ideja!! =)ooh yeaah
    xo Neja

    OdgovoriIzbriši
  6. Sem ravno te dni brala pri http://www.katheats.com/ pa moram priznati, da me ni pritegnilo. Zdaj, ko sem videla pa podobno pri tebi, bom to zagotovo poskusila, saj imam tudi jaz zelo rada ajdo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem prav počaščena;) ne vem no, meni je res dobro, pa mojemu Tadeju (ki je še kar zbirčen glede zdravih reči, ajdove kaše pa sploh ni maral, dokler ni bil z mano). Sporoči, ali ti je všeč;)

      Izbriši
  7. Ravno kaljenje sem ti hotela predlagati. Sama ajdovo kašo nakalim (en dan v kalilniku in ne več). Se zelo sluzi in jo je dobro čim večkrat sprati. Mešam jo med skuto/jogurt, pa na solate jo dajem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Super recept, je tudi meni zamikalo sprobati, nimam pa nobenih izkušenj z ajdovo kašo, ki ni kuhana, zato ne razumem povsem debate o "kaljenju". Če se torej lotim tega recepta, moram biti pozorna katero kašo bom uporabila? In potrebujem še predpriprave, preden jo namočim v vodo čez noč? Nisem povsem prepričana, če sem razumela :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Torej, če v trgovini pogledaš različne ajdove kaše, boš videla, da so ene čisto rjave, druge pa zelenkasto-sive. Te prve so zagotovo toplotno obdelane, torej ne presne. Te druge pa so verjetno presne, test pa narediš tako, da poskusiš, če kali. Če nisi presnojedka, to ni tako bistveno.

      Če imaš tisto zelenkasto-sivo kašo, kar naredi po receptu;)

      Izbriši
    2. Aha, tako torej! "Skrivnost" razjasnjena :D Najlepša hvala, se že veselim svojega naslednjega zajtrka.

      Izbriši
    3. Zdravo, še eno vprašanje. Jaz sem se recepta danes zjutraj lotila, toda ker nimam izkušenj z ajdovo kašo, sem bila malo sumničava, ko je danes zjutraj na pogled izgledala povsem ista kot zvečer, ko sem jo namočila. Kašo sem zmiksala, vendar sem jo raje za vsak slučaj danes še pustila v hladilniku in sem si rekla, da raje še pri tebi preverim, če je tako ok =/

      Lp
      Zaskrbljena

      Izbriši
  9. Ne dvomim o okusu!In hvala za nov namig!
    Sama imam vedno kakšen hit najljubše jedi, recepta...do odkritja kakšnega novega. In kako se potem sprememba prileže:).
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično kali Wertzova ajda (http://www.vollwertcenter.de/indexgluten.php?sid=303B-HF2A-5125d5c7963d1&land=&clicked_cat=2), kupim jo pa v Sanolaborju.

    Ajda potemni, če jo luščijo s pomočjo pare ali prekuhajo, posušijo in potem oluščijo (ker je njena lupina zelo trda), svetlo pa samo mehansko obrusijo. Je pa potrebno potem paziti, kako brusijo, da ne poškodujejo kalčkov.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sem se zatipkala. Werz je prav.
    http://www.kasca.si/izdelek/400/ajda

    OdgovoriIzbriši
  12. Alnaturina (DM) ajda preverjeno kali :)

    OdgovoriIzbriši
  13. o, kak kul recept!
    sem se že naveličala kruha z marmelado, sirom, nutelo, jogurti in kosmičev, tako da tole zagotovo sprobam!
    poleg tega nisem še nikoli pomislila, da bi ajdovo kašo jedla surovo (oz.samo namočeno).
    jah, človek se vsak dan česa novega nauči ;)
    hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od tega zajtrka boš imela ziher več (in predvsem boljšo) energije!;)

      Izbriši
  14. Wau tole pa moram probat jutri! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Kaša je namočena, se že veselim jutrišnjega zajtrka :)
    Iz presne kaše ponavadi delam različne solate, na "sladko" pa nikoli. Miksam jo pa vedno samo za ajdovo juho. Sicer je pa ajdova kaša pri meni na jedilniku zelo pogosto, sploh za malice. Brez glutena, zelo nasitna, pa uporabna na veliko načinov. Hvala za še eno dobro idejo!

    OdgovoriIzbriši
  16. O seveda :) To bo šlo na stalni vikend repertoar, res odličen zajtrk.

    OdgovoriIzbriši
  17. Sem danes preizkusila in je super :) Naslednjič bom poskusila kremo narediti z rastlinskim mlekom (ovsenim, riževim) in dodati nekaj več datljev, da bo malo bolj mlečno-sladka varianta :) Sicer pa čista petica!

    OdgovoriIzbriši
  18. Njami!!!!Nas boš zasvojila z ajdo:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Super to go zajtrk.
    Ali nocoj zame vecerja oz. jutri zjutraj ko koncam sluzbo.

    OdgovoriIzbriši
  20. Jaz sem sicer poskusila, vendar nisem imela prave ajde. :-( Tako da bo še malo počakalo, da se spomnim v trgovini :-)
    Je bil pa vseeno dober okus, malce drugačen.
    Vsak dan se neki novega naučim o kuhariji, stvari, ki jih pomislila ne bi.
    Hvala!
    Tina

    OdgovoriIzbriši
  21. Zulejka živjo, imam eno vprašanje. Poskusila sem, ampak ker se nisem zapomnila tvojega recepta sem namočila surovo (presno) ajdovo kašo, orehe in pa 2 datlja čez noč v sojinem mleku. Zjutraj sem vse skupaj zmiksala v mešalniku z S rezilom.
    Danes sem pogledala recept in vidim, da si oprala orehe in ajdo, zakaj je to dobro?
    Mimogrede zajtrk je bil odličen ;) Hvala za sharing.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo,

      oprala sem jih, ker se ajda nekako zasluzi, bolj iz estetskih razlogov torej, kot iz kakih drugih. Ampak v sojinem mleku se to najbrž sploh ne opazi:) skratka, ni noben problem, sploh če si zadeve oprala pred namakanjem (zaradi prašnih delcev ipd.).

      Me veseli, da ti je bilo všeč!

      Izbriši
  22. Tudi jaz sem delala po receptu Greenkitchen stories (super blog :)), nimam pojma kako pa sem sfalila tale tvoj recept! Itak sem se zmotila pri količinah, tam piše 240 ml vsega (orehov in ajde) jaz sem dala 240 gramov...No pa sva jo cel teden oba papcala za zajtrk. In to je prvikrat, da je moja boljša polovica jedla kašo, jeeeej! Kakorkoli tole je res super :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oj, to se dogaja tudi meni, nič takega:) pravzaprav sem ravno ob urejanju fotk za tale recept videla, da ga je objavila še ena prijateljica/blogerka iz Nizozemske. Me prav zanima, kako bo zgledal recept pri tebi!

      Izbriši
  23. Odličen recept, fajn nasíti. Mi je kar žal, da sem toliko časa odlašal z njim. Čeprav ne maram preveč sladkih stvari, se mi je h kaši, orehom in narezanim figam zaluštalo še nekaj sladkega. Dodal sem žlico agavinega sirupa (ki sem ga tudi prvič kupil, tako kot zeleno ajdovo kašo) in je bilo super.

    OdgovoriIzbriši
  24. Odličen recept, sprobala nekajkrat. Ravno sem spet pomalicala malico z ajdovo kašo. Tokrat namesto orehov namočeni in olupljeni mandlji, namesto jabolka persimon kaki in na zmiksano mešanico kup malin in robid. BOŽANSKO!!!! HVAAAALAAAA za recept.

    OdgovoriIzbriši
  25. Ze mesece ta recept gledam na blogu, zdaj sem pa po pocitnicah koncno pritovorila ajdovo kaso iz Slovenije in preskusam vse tvoje ajdove recepte po spisku :-) Tole je bil fantasticen zajtrk, pa se kup variant ponuja za eksperimentiranje!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe