Doma narejeno življenje

23:18

Doma narejeno življenje.

Orangette je eden prvih blogov, ki sem jih začela spremljati. Ne spomnim se, kako sem prišla nanj, in nekaj časa sem zelo uživala, potem pa so se mi zamerile ene zelo nazorne ne-vegetarijanske fotke, če povem z evfemizmom, in takrat sem ga odstranila iz blogrola. Kljub temu si nisem mogla kaj, da se ne bi občasno vračala nanj, pogledat, kaj se dogaja rdečelasi kuharici Molly, in kaj je spet skuhala. Najbrž sem že takrat kliknila na njeno knjigo, A Homemade Life, in dobila bežen vpogled v njeno očarljivo zgodbo, ampak potem sem na to za dolgo časa pozabila.

Pred nekaj meseci me je Molly znova očarala z granolo, v katero je dala olivno olje in mi tako dala navdih za mojo granolo. In potem še z dejstvom, da je noseča (hehe, jaz sem bila takrat še tudi). Skratka, zamera je bila pozabljena in Orangette je spet eden mojih najljubših blogov. In Molly Wizenberg verjetno najljubša piska (ne morem reči pisateljica, in kako pisca spremeniš v žensko?) o hrani. Like, ever.

Molly je duhovita, samoironična, izredno inteligentna, topla, povrhu pa še tako lepa. Pravzaprav je čisto taka, kot si predstavljam, da bi bila Tadejeva sestra. Peljala bi jo na večerjo ... ne vem, če bi si jo upala skuhati zanjo; vsaj ne na prvem zmenku ... Kot vidite, sem se zaljubila.

Njena očarljivo minimalistična knjiga A Homemade Life kar brbota od življenja. Minimalistična je v dizajnu, v številu receptov in številčnosti njihovih sestavin. Vsak recept je pospremljen z zgodbo o družinskem članu ali prijatelju, o nekem obdobju v njenem življenju ali o kakem kraju, vse skupaj pa se povežejo v dovršeno celoto, ki kulminira tako, kot morajo knjige s srečnim koncem za odrasle - v poroki:).

Že odkar berem kuharice, je zame odločilni kriterij za dobro knjigo drobec vpogleda v življenje avtorja, povezava hrane z dejanskimi ljudmi in življenjem. Njena resničnost. Knjige, opremljene z odličnimi profi fotkami  in razumljivimi recepti, revije s skoraj pornografskimi posnetki hrane in večnimi inovacijami so čisto uporabna reč, ampak kje so ljudje, ki to hrano pripravljajo in jedo? Je ta hrana "testirana na ljudeh"? Ima dejansko osebnost, osebni pečat?

A Homemade Life je knjiga, ki ima tega elementa več kot dovolj. Pravzaprav je okoli njega zgrajena, to ni zgolj začimba, ampak bistvo njene knjige.Prebrala sem jo v (za mlado mamico;)) rekordnem času - pri tem, da sem prebrala še celo vse (ja, tudi mesne) recepte, od začetka do konca. Fotk v tej krasni knjigi ni (so pa namesto tega vprašanja za book club, če koga zanima), pa mi ni nič manjkalo ... Po njenih receptih sem do zdaj spekla le dve torti (eno vidite na sliki), obe sta bili krasni. Komaj čakam, da preizkusim še vse druge vegetarijanske recepte (teh je veliko! Mogoče zato, ker je njen mož vegetarijanec?;)). Gotovo bom kakšnega delila z vami. Do takrat pa ...

You Might Also Like

8 komentarji

  1. III. Točno moje mnenje pri kuharskih knjigah. Bolj so mi všeč tiste, biografskega tipa, kjer ob receptu prebereš še kaj avtorja/avtorico veže na dotično hrano, sestavine, morda se spomni none, očeta, strica...svoje prve kuhalnice ali spečenih sconesov.
    Res lepo zapisano in priporočeno.
    Hvala za takšne trenutke, katere deliš z nami :>

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh, z veseljem! Rada bi delala več recenzij, pa mi nekak ne znese. Ampak tole sem morala delit!

      Izbriši
  2. Hvala za ta zapis, tudi jaz imam rada take knjige. Pssst, je že naročena ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za preporuku! Baš bih volela da je pročitam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolk simpatičen zapis Zulejka. Očitno sem ga spregledala in zdajle sem čisto slučajno naletela na tole. Knjigo bom prečekirala vsekakor, blog pa tudi. Meni je homade home nekaj najlepšega in najbolj originalnega. Niso potrebni dragi dizajnerski kosi, sploh ne. Malo ročne spretnosti in drzna domišljija.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe