Zimski zajtrk s proseno kašo

08:00


zimski zajtrk

Moj dedek je imel prejšnji teden devetdeset let. Devetdeset, ljudje! In šestdeset let od tega je kadil. Zdaj že deset let ne kadi več, ker ima (nič nenavadnega) težave s pljuči. Ampak sicer pa je čil kot kak drug čil devetdesetletnik. Njegove skrivnosti dolgega življenja so po mojem tri (morda pa je še kakšna, še bolj skrivna): optimizem, zmernost in zajtrk.

Naj vam povem o njegovem zajtrku. Moj dedek je človek navad in ljubitelj blagih, preverjenih okusov. Zato je njegov zajtrk že odkar pomnim enak: kakav z belim kruhom. Nekoč je eksperimentiral s kornfleksom, ampak se je vrnil k svojemu kakavu s kruhom. Ko je bila babica še živa, mu je kruh, narezan na kockice, popražila v pečici, da je postal trši, rahlo zlat in še bolj žejen kakava. Kako je bil šele ta dober! Seveda sem tudi jaz zajtrkovala enako kot dedek, kadar koli sem bila pri starih starših.

Jasno, da to po naših merilih ni bogvekako zdrav zajtrk. Je pa vsekakor precej bolj zdrav od zajtrka moje pokojne babice: kave in cigarete, kar je po raziskavah izpred nekaj let tudi zajtrk premnogih Slovencev. Celo mojih staršev ne prepričaš zlahka, da bi poleg kave spravili vase še kaj, in to kljub dobremu zgledu v dedku.

Jaz pa sem nora na zajtrk! Tako kot moja Molly Wizenberg tudi jaz pogosto vstanem zgolj zato, da pojem zajtrk. Najraje jem mueslije, granolo ali polnovredne žitarice, včasih samo s tahinijem, včasih pa s kupom sadja in oreščki. Tale prosena kaša je precej simpl, pa zelo dobra za začetek dneva. No, pa začnimo.


_MG_9715

Prosena kaša za zajtrk

sestavine za 2 osebi

130 g prosene kaše
0,5 l sojino-riževega mleka
ščep soli
cimet
2 ČŽ kokosovega sladkorja s cimetom
po potrebi voda

1 banana
1 hruška
2 mandarini
2 pesti lešnikov
2 ČŽ medu (ali agavinega sirupa/kokosovega sladkorja)

Proseno kašo dobro opereš pod vročo vodo.

Kuhaš na sojinem mleku z dvema ščepcema soli, dokler se ne zmehča, približno 20 minut. Če vse mleko povre preden je kaša kuhana, dodaš še malo vode.

Medtem, ko se kaša kuha, olupiš in narežeš sadje ter zmelješ ali nasekljaš lešnike.

V kuhano proseno kašo vmešaš cimet in kokosov sladkor. Razdeliš v dve skodelici.

Na proseno kašo naložiš narezano sadje, pokapljaš z medom in posuješ z mletimi lešniki.

Ponudiš takoj.

prosenka

You Might Also Like

11 komentarji

  1. Tudi jaz obožujem zajtrke. Moj dan se praktično vsak dan začne z jabolkom (poleti pa s kakšnim bolj sezonskim sadjem). Nikoli pa ne spijem kave na tešče - to je moj zakon! Generacij naših dedkov in babic pa žal kmalu ne bo več. Ko gledam te obraze prijaznih ljudi, ki so preživeli toliko sprememb (od vojne, lakote, tehnoloških sprememb...), pa kljub vsemu ohranili prave človeške vrednote, me vsakič znova zaboli - tega kmalu ne bo več.
    Da ne bom preveč zamorila - rada jih imam!
    Pa zajtrke tudi! Res se splača vstati že zaradi njih;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, to je težka reč. Kar se vrednot tiče, je na nas, da jih vzgojimo v sebi in privzgojimo našim otrokom, si mislim, ne vem pa, s katerega konca se lotit... Glede vojne in lakote pa upam, da ju ne bomo doživeli...

      On a brighter note, živel zajtrk! In ja, tudi jaz imam najraje en kos sadja za začetek, pol pa kaj z žiti ali kvazižiti, kot je proso (se mi zdi?).

      Izbriši
  2. MMMmmmMM prosena kaša :) Jaz jo pa ali samo pustim v riževem mleku čez noč ali pa kuham 10 min in pustim še 10 min pokrito. Obožujem jo, moji lasje in nohti pa tudi!
    ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A to z zgolj-namakanjem deluje? To ni slaba ideja, tega bi bili nohti in lasje gotovo še bolj veseli:)

      Izbriši
  3. PS - obožujem zajtrk, rada vstanem zgodaj in si privoščim tak obredni, dolg zajtrk v miru zgodnjega jutra.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ga ni čez zajtrk:)In tale je njami!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je! Je pa tudi sila preprost in skoraj ne zasluži imena recept. Ampak dobro, spomnit sem vas hotela.:)

      Izbriši
  5. Zadnji teden pravega zajtrka sploh ne poznam več....Sva se vrnila z enega potovanja in ne pridem na prave tire. Bašem se z belim kruhom in čokolado že navsezgodaj zjutraj. Kako, da mi to paše...nimam pojma. Vem, samo, da moram nekako nazaj na pravo pot :). Pa je tako težkoooo...

    P.s. Drugače pa pašejo kaki muesliji, kaša, sadje, jogurt...

    OdgovoriIzbriši
  6. Prijetno je prebirati tvoje bloge in nasvete za dober zajtrk. Poskusim v kratkem in sporočim, če so tudi tako okusni za pojest kot za prebrat :D

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe