Torta za rojstni dan

18:30

Presna torta s pinjolami in jagodičevjem.

Spet so eni prazniki pred vrati (ok, in eni že za vrati:)). In jaz sem slaba s prazniki, ne vem, če ste opazili, ampak ignorirala sem čisto vse praznike po vrsti, mislim, da sem nazadnje obeležila predlanski Božič. Pa ni to neka hipsetrska odločitev "oh sej meni prazniki sploh niso pomembni, vsak dan je praznik, blah blah". V resnici so mi precej pomembni, ampak, resnici na ljubo, nisem jaz iz najbolj prazničnih krajev (figurativnih) in če mi ne grejo od rok, je to najbrž zaradi pomanjkanja vaje in ne odsotnosti kakšnega posebnega prazničnega gena.

Pravzaprav sem se kar slabo počutila, ker nisem dovolj praznovala in prispevala k prazničnosti, zato sem se odločila, da začnem z najpomembnejšim: osebnimi prazniki. In zdaj vsem dragim pečem - ali pa nepečem - rojstnodnevne torte (razen, če me kdo prehiti). Rojstni dan se mi zdi še posebej pomemben dan, odkar sem bila enemu rojstvu "priča" in vem, da to ni hec. Pravzaprav bi za vsak rojstni dan morala torto dobiti tudi slavljenčeva mama ... Ampak tale torta je za očeta.



Mogoče sem vam kdaj prala možgane, da mora biti hrana sezonska ... mja, in kaj, če hočeš narediti sadno torto aprila? Greš v štiri (ja, dobesedno) trgovine in ugotoviš, da je najbolje kupiti kar tole, kar vidite na slikah. Prvotni plan so bile samo jagode, ampak no, borovnice in maline so bile preveč luštne na pogled, da bi jih pustila v trgovini. In kmalu bodo zares sezonske:) Drugače pa sem se poigravala še z idejo manga, bil bi lep, pa zelo sezonski, hehe (nekje že, kajne?), poskusim ob priliki (mislite, da paše s timijanom? Ali bolj z meliso?).

Kakor koli, tale kombinacija je bila super. Pinjole so popestrile že znano kremo iz indijskih oreščkov in ji dodala še eno noto, ki je sploh ne znam opisat, ampak paše z limono in kiselkastim sadjem. In še mnenja jedcev, ne da bi se hotela preveč hvaliti, "ta torta je tako dobra, da ti jo je žal pojest, ker je potem ni več" in "še boljša, kot pečena".


Presna torta s pinjolami in jagodičevjem

(za manjši tortni model)

tortno dno
1 SK (236-250 ml) mandljev, zmletih
1/2 SK datljev+ena suha figa, namočenih
ščep soli

krema
1/2 SK pinjol (približno ena mini vrečka oz. okoli 50 g)
1+1/2 SK indijskih oreščkov
sok dveh limon
1 zvrhana jedilna žlica kokosovega olja
5 JŽ agavinega sirupa (po okusu dodajte več)
naribana lupina ene bio limone
ščep vanilije
voda (po potrebi)

nadev
100 g malin
100 g borovnic
200 g jagod
malo agavinega sirupa (po potrebi)

dekoracija
par užitnih rožic (vijolice, sivka, marjetice, trobentice, vrtnice ... )


Če imaš bolj švohoten blender ali sekljalnik, tako kot jaz, posebej sesekljaš mandlje, nato še datlje z malo vode, v kateri so se namakali, in potem zmešaš oboje skupaj+ščep soli. V dober blender pa lahko vržeš vse hkrati.

Spet, če imaš bolj švohoten blender ali sekljalnik, tako kot jaz, pinjole in indijske oreščke zmelješ v kavnem mlinčku, zmešaš z ostalimi sestavinami ter pustiš stati v hladilniku. Sicer je bolje pinjole in oreščke namakati 6 ur in nato zblendati v gladko kremo ter dodati še ostale sestavine.

Tortni model namažeš s kokosovim oljem, vanj rukneš pripravljeno mandljevo "testo" in pritisneš v ravno ploskev, torej brez roba kot pri piti ali tartu.

Na to nadevaš kremo, lepo pogladiš in vtakneš v zmrzovalnik za vsaj 15 minut, da se krema strdi. Potem jo prestaviš v hladilnik (ali pa tudi ne?).

Malo preden misliš torto servirati, jo obložiš s sadjem (jaz sem ga pred tem čisto malo pokapljala z agavinim sirupom, da se je lepše svetilo in bilo malo bolj sladko - hja, če ni sezonsko, tudi sladko ni tako, kot naj bi bilo).

Dekoriraš z užitnimi rožicami.







You Might Also Like

31 komentarji

  1. Še en recept za vegansko torto. Hvala. In res so dobre. In tale je že na pogled zelo lepa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmm, po mojem je več kot odlična! Pa imam v čakalni vrsti še čokoladno s pomarančo - ne vem, če ne bo tale prej;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. že na instagramu mi je tale tora delala lušte, mislim da jo bom mogla narest ker zgleda božansko! =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. le daj, ker je res easy peasy, rezultat pa ... oh. ;)

      Izbriši
  4. to je The Torta. To je kot Marni taška, Valentino plašček, Prada Sandali...skratka The. Okej čez njo zmagajo počitnice na Galapagosu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Matilda, zardevam;))) hvala hvala in klanjam se. (in se veselim, da probam VAJINE torte!!! ta trenutek kar ne pride ... ampak, bo že!;) kaj pa je s tem Galapagosom? no, tudi jaz se ga ne bi brabila, pravzaprav se ne bi branila počitnic kjer koli drugje kot doma, teh mam že počas dovolj;)

      Izbriši
  5. Mmm takih pohval pridnih jedcev ne gre prezreti.
    Next in line! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, včeraj mi je oče spet hvalil torto:) ste že poskusili?;)

      Izbriši
  6. To so se mi pocedile sline... Tole... čakanje na domače jagode... sem prepričana, da si privoščimo nekaj tako luštnega, zagotovo in sezonskega:).
    Atiju pa... Vse najboljše, seveda!

    OdgovoriIzbriši
  7. Torta je itak ful lepa, mi je pa v oči padel podstavek za torto. Kakšen info, kje se ga da dobit?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvaaala! Podstavek pa je pravzaprav zgoljufan in ni v resnici podstavek za torto, pač pa je torta z dnom modela "nataknjena" na starinsko (družinsko) skledo za sadje. Ki niti ni (še) moja:)

      Izbriši
    2. Aja, šele ko zares dober pogledaš se vidi dno modela za torto. Drgač pa izgleda full dobro. Če bi bil pa takšen podstavek cel, bi pa zmagal.

      Izbriši
    3. Ja, svetoven bi bil! Jaz imam le enega, bi jih pa imela cel kamjon... Tudi kaki DIY so mi všeč, celo iz konzerv, ampak pri nas niti lepih konzerv ne najdem, da bi si kakega naredila:)

      Izbriši
  8. OMG, tole zgleda res sočno in slastno :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nora! :) Res izgleda "ebsolutlifabjulos" :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ana! A veš kaj me ful zanima? kako bi ti to stilirala;) we should team up some time!;)

      Izbriši
    2. Hahaha, nimam pojma...po navdihu? :) Kakorkoli, lepo je. Vse!

      Izbriši
  10. waw, kakšna lepotica! Mislim, da se včasih splača kupiti tudi nesezonsko sadje;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Definitvno. In ponovimo, ko bo sezonsko. Se bojim, da nas bo prestavilo naravnost v nebesa...;)

      Izbriši
  11. izgleda božanska! verjamem, da je imela ravno tak tudi okus.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hej! Ker mi je tvoj blog zelo všeč, sem te omenila v članku na Cosmopolitanovi spletni strani. Upam, da ti bo to prineslo kaj prometa. :) In seveda, upam, da te ne moti! http://www.cosmopolitan.si/novinarka/ziva/najboljsi-slovenski-kuharski-blogi/ LP, Živa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niti najmanj me ne moti, sem skačem od veselja in sem zelo počaščena, da sem v tako dobri družbi;)

      Izbriši
  13. Krasna torta! Blagor slavljencu oziroma vsem tvojim bližnjim, ko jih tko razvajaš :). Pa seveda čestitke za objavo v Cosmopolitanu, sem zasledila in tam ste omenjene same kul punce, tudi moje najljubše food blogerke.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe