Zelenjava na način nishime

11:30


Zelenjava na način nishime.


Srečno in zdravo novo leto, dragi bralci in bralke! Hmja, spet vam nisem pokazala nobene praznične jedi, ampak verjamem, da ste jih imeli dovolj sami;)

Upam torej, da ste se naužili praznikov in prazničnih jedi ter ste sedaj pripravljeni na kaj zelo preprostega, čistega in zdravega - recimo na nishime zelenjavo. Obljubim, da je zelo okusna!

Nishime je japonski način počasnega kuhanja zelenjave. Kot piše Aveline Kushi v že omenjeni čudoviti knjigi Velika makrobiotička kuharica (jaz imam hrvaško iz antikvarjata, vi pa jo lahko naročite v angleščini na Book depositoryju), je to vaški način kuhanja, ki daje močno umirjajočo energijo, kar boste najsubtilnejši med vami gotovo začutili, drugi pa boste uživali v polnem, sladkastem okusu zelenjave.

Zelenjava za nishime način kuhanja je narezana na velike kose, kuha pa se v zelo malo vode. Ključni sestavini sta kombu alga (sicer lahko uporabiš tudi wakame, okus bo nekoliko drugačen) in sojina omaka.


Zelenjava in tofu na način nishime


(za 2-4 osebe)

2 koščka kombu alge, namočena vsaj 10 minut

2 veliki skodelici zelenjave, narezane na velike kose (jaz sem uporabila redkvice - boljši bi bil daikon!, korenje in bučo)

4-5 gob (po možnosti šitak, jaz sem uporabila šampinjone, ker so bili pri roki)

sezamovo, kokosovo ali olivno olje

1 paketek tofuja

tamari ali shoyu (ne uporabljajte kitajske sojine omake za tole, prosim)


Redkvice namesto daikona in šampinjoni namesto šitak, ah kompromisi...

Tofu narežeš na 1 cm debele rezine in popečeš v olju.

Kombu daš na dno posode s čimbolj debelim dnom - globoka litoželezna ponev s pokrovko je idealna za tole. Aveline Kushi predlaga, da kombu daš na eno stran posode, na drugo pa zelenjavo - ne pomešano, ampak vsako vrsto zase. Jaz sem kombu dala na dno posode in nanjo naložila zelenjavo, gobe in tofu. Rahlo posoliš ali pa tudi ne.

Zdaj v posodo naliješ toliko vode, da je zelenjava približno do polovice v vodi.

Posodo postaviš na štedilnik, zavreš, zmanjšaš ogenj in pokriješ s pokrovko.

Avtorica predlaga, da zadevo kuhamo 30-45 minut, a jaz običajno kuham le 20 minut, pa je že takrat vsa zelenjava pošteno mehka. Vmes tudi parkrat preveriš, ali je voda slučajno izhlapela, in je po potrebi malo doliješ. Torej, ko je zelenjava mehka, kolikor dolgo se že kuha, jo pokapaš z japonsko sojino omako (če ne kuhaš "od oka", recimo 1-2 JŽ sojine omake). Kuhaš še nekaj minut, toliko, da ostane le še čisto malo vode.

Postrežeš  kar v loncu, v katerem se je zelenjava kuhala, da si vsak naloži kolikor mu paše. Zraven najbolj paše rjav riž ali ajdova kaša.


Tako preprosto, čisto in okusno.





You Might Also Like

11 komentarji

  1. Tole bomo pri nas zagotovo sprobali. Kje pa kupuješ alge? Sem jih enkrat že gledala v Biotopicu, ko sem hotela skuhati miso juho, pa so se mi zdele kar drage - okoli 10 eur.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alg že dolgo nisem kupila, ampak sem jih pa kjer koli, kjer sem jih našla (ponavadi kak Maximarket, Kalček ali Hipermerkatorji). Ja, drage so pa povsod, edino mogoče se kaj najde cenejšega na internetu, bi morala tudi sama pogledat, ker zaloga pohaja (ne kuham več veliko z njimi, ne vem zakaj). http://www.svilnapot.com/ - tu imajo wakame, cenejše (tudi sicer se mi zdi to ena trgovina, ki bi jo rada čimprej preizkusila;)), za kaj drugega pa ne vem...

      Izbriši
  2. Zulejka, hvala! Kaj predlagaš po dolgi pauzi hrene brez alg? Sem že čisto pozabila, katere so manj intenzivne... za 'prvič' :)
    Tudi tebi in tvoji družinici eno zanimivo, zdravo, uspešno, ravno prav nagajivo in vaše leto!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Predlagam kar kombu, ni intenzivna, in tu je bolj za podlago (seveda jo potem lahko poješ, mislim, škoda, če je ne, ampak njena vloga je bolj subtilna;)).

      Izbriši
    2. Zulejka, hvala! Res jih že takoooooooo dolgo nisem uporabljala in vem, da so mi bile ene preintenzivne:).
      Kmalu ....
      Pozdravček!

      Izbriši
    3. Mogoče arame ali hijiki ... Nori in kombu so po mojem safe bet:)

      Izbriši
  3. Na začetku sem že mislil, da bomo kuhali res dolgo, sam tudi 45 minut ni dolgo. Drugače pa res preprosto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, mogoče res ni, ampak meni je, ker običajno kuham zelenjavo le toliko, da izgubi okus po surovem, barvo in obliko pa ohrani (oz. barva postane še bolj intenzivna). Ja, te preproste stvari so za vsakdan najboljše, a ne? Pa fajn je ne imet veliko dela:)

      Izbriši
  4. Zanimivo, bomo seveda poskusili :) Kombu je že na nakupovalnem seznamu. Pred kratkim sem se navdušila nad kuhanjem in pečenjem redkvic, prej smo vedno jedli samo surove. Daikon pa tudi vedno ogledujem, kupim pa ga nikoli. Še nekaj za na seznam :)
    Tvoji recepti so res hrana zraven še za dušo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kolikor se spomnim, je daikon zelo fajn na tak način, še boljši pa je vložen, ampak to sem probala le ene 2x, pa nisem še sama vlagala (prav zdaj sem se spomnila, da bi pa mogoče lahko probala;)). Lepo, da se ti zdijo recepti tudi hrana za dušo, to j velik kompliment, hvala!

      Izbriši
  5. Ojla! Kako dobro, da se pojavljaš zdaj tu, zdaj tam :).
    Tole bo kar jutri, brez dajkona in redkvic, a sedaj vem, da je slastno. Vreme je kot nalašč.
    Pravljični vikend vam želim!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe