Inspiracija: Kuhinjski otok

13:00

Drage bralke in bralec ;), nad vašim odzivom na prejšnjo objavo sem bila prijetno presenečena in kar malo ganjena. Vsekakor ste me spodbudili, naj spet kaj objavim.

V pripravi imam nekaj receptkov za vas, a tokrat bi vam rada povedala še o eni drugi stvari, ki se mi trenutno podi po glavi, in bo, ko jo uresničim, sem prepričana, povečala tudi moje veselje do preživljanja časa v kuhinji. Kuhinjski otok! Kot ste morda že videli, je naša kuhinja bolj ... žepne sorte. Kar se tiče elementov in delovnih površin, ne pa tudi samega prostora, to pa zato, ker je bil budget zelo omejen (pravzaprav sploh nisem verjela, da si lahko privoščim kuhinjo; hvala bogu za Ikeo!). Začela sem pogrešati več delovne površine, in kuhinjski otok se mi zdi idealen način, kako jo pridobiti.

Najprej sem razmišljala "in the box", torej Ikea, najti nekaj čimbolj podobnega preostanku kuhinje, potem pa sem na Pinterestu videla kar nekaj variant izstopajočega kuhinjskega otoka, drugačne barve kot je celotna kuhinja. In ideja mi je bila takoj všeč, ker bi rada vnesla več barve v svojo sicer v glavnem belo kuhinjo. Poleg živobarvnih kuhinjskih otokov so mi všeč tudi rustikalni ali pa skandinavsko minimalistični.

No, razen kuhinjskega otoka pa si že ves čas želim eno tako staro kredenco, tam iz 50-ih prejšnjega stoletja (kot je tale, ali kar koli približno podobnega). Če veste za koga, ki bi se je rad znebil (in ga bremena ne kanite rešiti vi sami), se zelo priporočam:)

Rustikalni kuhinjski otoki


Rustikalni so taki malo Downton Abbey, leseni, trdni, domačni ... In nujno z vazo rož! (PS: a ni taprva kuhinja ena sofisticirana sestrična moje? Torej bi takle kuhinjski otok gotovo pasal vanjo:))

Tale otok mi je zelo luštkan, čeprav morda ne najbolj praktičen (think majhni otroci in odprte košare ... )

Eleganten, da je kaj, ampak mislim, da nekako ... preresen zame. Saj ne morem verjeti, da sem to rekla:)

Mmmm, ta mi vliva toliko zaupanja, zdi se mi, da ga bodo lahko uporabljali še Lilini vnuki. Morda vendarle preglomazen za našo kuhinjo?

Ne vem, če ne bi bil takle ravno pravi ... Všeč mi je, da so vanj zložene tudi knjige:)


Pisani kuhinjski otoki


Ko gledam revije za dom ali pinterestam, mi je všeč veliko različnih stilov, od čisto nevtralnih posh barvnih shem do živopisanih boho, pa potem skandinavski miksi bele s pisanim/črno-sivim, pa romantični pasteli iz francoskih ali angleških podeželskih hišic, pa eklekticizmi vseh vrst ... Edino, na kar ne padem, je high-tech minimalizem. No, v praksi sem sedaj končno ugotovila, da mi odgovarjajo barve - ne preveč, ne prežive, ampak vendar z neko prezenco;) 


O-g-r-o-m-n-e-ž! Barva je nebeška, knjige lepo za steklom ... Hm.

Malo preveč načičkan, ampak barvna kombinacija je top! Mogoče pa mi je všeč zaradi kapkejkov?

Velikost in barva super ... ampak nekaj mi fali?

Ne vem, če ni tole moja najljubša barva - bi bila to meta? Limeta? Mojito:)

Tale je tudi zelo vesel, ampak mogoče mi je še bolj všeč zaradi hortenzij.


Skandinavski kuhinjski otoki


Temle spodaj bi jaz rekla skandinavčki. Super simpl, les, bela ... Kaj naj še dodam?


Barve v tej kuhinji so super, pultek je iz Ikee, ampak mislim, da je malo premajhen zame.

Všeč mi je ves ta distressed šarm, belina ... Ampak ja, jaz rabim še kej barve.


Tole je precej posh in uporabno hkrati, mogoče preveč minimalistično za mojo kuhinjo. Vaza in šopek pa sta svetovna!

Kako se vam zdijo tile, kateri vam je najbolj všeč? Ali ste bolj za high tech minimalizem;) Kaj pa vi mislite o kuhinjskih otokih? Ga imate doma? Je nepogrešljiv? Ste ga naredili sami? ;)

*Vse slikice sem našla na Pinterestu. (se opravičujem, da ne navedem natančnejših virov, ampak so tudi že tam tako zmedeni, da bog pomagaj).

You Might Also Like

23 komentarji

  1. O ja, o kuhinjskem otoku tudi sama sanjam. Mora biti dovolj velik in širok, da lahko, medtem ko jaz sekljam, prijateljica na drugi strani pije kavo in kramlja z mano ter nad otokom bo inštalacija na kateri bodo visele ponve, zajemalke in podobno. To imam zaenkrat izrisano ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super si to orisala, z veseljem bib ila na drugi strani (Ali imela tebe tam;)). Tudi ta reč z visečimi ponvami mi je všeč, čeprav se je malo bojim (da bi mi litoželezna ponev padla na galvo, brrr.)

      Izbriši
  2. Iz malega zraste veliko, tako, da tudi kosare ne bi bile v napoto.
    Prvi otok bi dala v tvojo kuhinjo.
    Barva je turkizna ali se jade color. Odtenki so fenomenalni.
    Za vec idej poglej se na Houzz. Vcasih najdes vec kot na Pinterestu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je tisti otok na prvi fotki najbolj všečen.
    In res spominja na tvojo kuhinjo. Na prvi pogled sem bila celo prepričana, da je tvoja.

    Meni so v teoriji tvoji otoki zelo všeč, v praksi pa mi moderen stil bolj odgovarja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za kompliment;) vsakemu nekaj, kajne, še dobro, da je komu všeč high tech;)

      Izbriši
  4. Meni je pa najbolj všeč limetast, pa tisti s knjigami. Pa rumen, ker je rumen :) Pa prvi tudi.
    Všeč so mi otoki, ko bom velika, ga bom sigurno imela. V kuhinji, ki je velika kot malo večja škatla za čevlje pa... no go. Do takrat sem pa vesela za Ikeo, ki ima super funkcijonalne rešitve za take luknje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tokrat sem se odločila, da se oglasim še jaz. Najprej sem morala malo pobrskati nazaj, da sem našla objavo kuhinje in se spomnila kakšna je :-) Kar se mene tiče si sicer izbrala simpatične rešitve, ampak nobena od njih ni povsem primerna za tvojo kuhinjo. vsi ti prostori na slikah so po večini ogromni, z veliko kuhinjo in veliko prostora.

    Jaz na tvojem mestu ne bi preveč eksperimentirala z barvami in z različnimi materiali. Tvoja kuhinja v nobenem primeru ne bo minimalistična (taka ostane samo kadar v njej ne kuhaš oz. je pospravljena za na fotko). Predlagam ti, da v Ikei kupiš še kak korpus in po potrebi še vratca enake kuhinje in iz njih sestaviš otok poljubne velikosti. Najbolje bo da s hrbtom med seboj obrneš element globine 60 cm in 40cm in tako dobiš globino otoka 100 cm. Širino otoka dobiš s širino elementov, ki boš izbrala. Glede na to, da je tvoja kuhinja dolžine ca. 260 cm, otok naj ne bo daljši od 170 cm (da se bo hladilnik še zmeraj normalno odpiral). Odmiki med delovnimi površinami naj bo med 90 in 110 cm, da med kuhanjem ne narediš več korakov kot je potrebno.

    Upam, da sem napisala kaj koristnega :-)


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, hvala lepa za ta res izčrpen in praktičen komentar! Tele centimetri bodo sploh zelo prav prišli!;) A misliš, da bi potem tak "sestavljen" otok morala pritrditi v tla?

      Izbriši
    2. Po mojem takšnega otoka ne bi bilo potrebno pritrditi v tla, je že sam po sebi dovolj težek + vse stvari, ki bodo v njem. Pult bi pa jaz dala, tako kot že imata, naravni les :-)

      Lp, Katarina

      Izbriši
  6. Ah, ja... ko si nekaj zaželimo... je dobro uresničiti:). Meni so otoki in 'otočki' zeloooooo všečni, a tudi mi ga bomo imeli, ko 'bom velika'. Naša kuhinja je tako mini in še v dnevno preide, da je bolj kot kuhinja...a vendar... zadostuje... zaenkrat:)
    Verjamem, da boste sčarali kaj zelo všečnega tebi, vam vsem in nam, 'gledalcem'!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, a ne? In jaz ga RABIM;) naša kuhinja tudi preide v dnevno, zato je vse skupaj malo kočljivo, ampak bomo že skombinirali. Mogoče pa bo ravno otko naredil piko na i:)

      Izbriši
  7. Hejla, Zulejka!

    Rada bi dodala samo "kudos" k prejšnji objavi. Hvala za tvojo iskrenost in poljudnost. Vem, kam meriš, kar se zmedenosti tiče... tudi mene je The Vegetarian Myth dodobra pretresel - ampak na koncu koncev ni bil slednji (niti nobena druga knjiga) tisti, zaradi katerega sem nekje v 5 mesecu nosečnosti RABILA meso po devetih letih vegetarijanstva (priznam, ne preveč preudarnega, in ne z budnim očesom nad hranljivostjo zaužitega); niti ni razlog, da sedaj čutim, da ga ne potrebujem več. In v poplavi vseh teorij in modnih muh v prehranjevanju je edina "no fail" metoda prisluhniti lastnemu telesu, lastnemu templju. Kar se pa veganstva tiče... meni osebno se zdi konceptualno res čisto in super, ampak se mi kar dlake naježijo ob vseh tistih "izdelkih" iz soje. Zato veganstvu dajem zeleno luč (zaužijmo vse in še več zelenjave z lastnega vrta!) brez nadomestkov iz soje. Tako sem se tudi sama prehranjevala nekaj mesecev po tem, ko se je moj mali rodil - kravje mleko in izdelki iz njega so namreč največji alergeni, ob bok arašidom - in lahko potrdim, da se človek navadi bit bolj iznajdljiv v kuhinji. In ponosen nase ob tem! :)

    H kuhinjskim otokom; jaz si ga tudi nenormalno želim! In oba, kuhinjski otok in en tak domač šparhert, kot ga ma moja nona, bosta domovala v moji kuhinji v mali hiški.. enkrat ko zraste. :) V tvojo kuhinjo bi dala tistega, v katerem so tudi knjige, zadnji od rustikalnih. Barvo, po kateri sprašuješ, pa jaz imenujem "provansalsko zelena" in je moja naj najljubša barva, ob bok vsem zelenim odtenkom!

    Lep dan s sončne Primorske, pa mal burje pošiljam... mi je ne rabimo tolk,

    Tamara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara. Ja vem, da nekatere začutijo potrebo po mesu v nosečnosti, upam, da se meni to ne bo zgodilo joj. Jaz sem hotela samo kupe pomaranč in ananasov sladoled;) aja, pa grški jogurt sem enkrat spraznila ne vem, eno kilo v dveh dneh;)

      Domač šporhet mi je grozno všeč, samo za tega pa res nimamo prostora... Lepo ime za barvo;)

      Lepo bodi:*

      Izbriši
  8. I want it too! Če bom kdaj prišel na svoje, bo kuhinjski otok najbolj važna stvar v stanovanju. Mogoče čudno, da to napiše moški, vendar pa tudi jaz rabim veliko delovno površino, ki mi jo vsekakor primankuje. K starinski kuhinji sigurno nekaj takega kot na prvi fotki, k novejši pa malo bolj modernega. Super objava ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nič čudno ni, ampak pohvalno! ;) Ti želim, da bi prišel na svoje, kmalu.

      Izbriši
  9. Meni je sicer otok iz prve fotografije najbolj simpatičen in na začetku sem tudi sama (zaradi minimiliziranja stroškov) razmišljala o čem podobnem, a na koncu sem se odločila za zaprtega ( v enaki barvi kot preostala kuhinja), s pultom iz masivnega hrasta. In mi ni žal.
    Ne vem sicer kako si z barvami, a zase lahko rečem, da bi se česa takega v barvah precej hitro naveličala. Glede pomisleka odprto-zaprto, je tudi pametno slediti intuiciji in vse skupaj zapreti, ker imaš potem manj dela s prahom in čiščenjem. Vem vem, romantika, pa to, ampak vse te reči iz revij ... ne vem kdo živi v teh stanovanjih? Verjetno ljudje, ki si lahko privoščijo snažilke. :)
    Sicer pa lahko narediš eksperiment: dve kozi na visokih nogah, nanje pričvrstiš masiven pult, spodaj zatlačiš polico za piskre in potem nekaj časa uporabljaš in vidiš ali ti tak odprt sistem ustreza.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš prav glede praktičnosti "zaprtega sistema", gotovo (sploh pri malih otrocih, khm). No, glede barv pa si mislim, da bi pač prebarvala, če bi se naveličala;) Malo razmišljam, da bi res poskusila sama naredit en tak odprt pult, tule sem našla načrt: http://ana-white.com/2011/02/easy-kitchen-island-plans

      Izbriši
  10. Ta je res "čeden". Pa še poceni.

    OdgovoriIzbriši
  11. Moja sanjska kuhinja mora nujno imeti kuhinjski otok, saj sem tako vajena dodatne delovne površine, da bi kar težko delala brez (doma ga namreč imamo). Vse tiste minty variante so mi res kjut. :)

    xx, Kaja

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe