Moj študentski muesli + organizacija shrambe

07:00


Kako so me nekoč v študentskih letih obsedli crunchy muesliji sem že pisala, ne? Takrat sem se nekega dne zalotila, kako sedim na faksu (ne vem, a sem kaj čakala, najbrž že?) in iz vrečke jem pravkar kupljene crunchy mueslije z okusom borovnice, in ne morem nehat, čeprav je res čudaško in se zdi narobe. Doma sem preverila sestavine in ugotovila, da nočem biti odvisna od nečesa takega. Najbrž sem si takrat enkrat začela delate tele mueslije. Ki pa sem jih potem tudi jedla kar suhe na žlico, direkt iz kozarca, in mi ni bilo dovolj. Mogoče sem jih dejansko tako zelo rabila. Kaj pa vem, muesliji najbrž dobro vplivajo na moje živce. Mogoče zato. (No, razen za živce je tale zajtrk dober tudi za kožo in kosti, ker vsebuje precej mangana, ha.)





Študentski muesliji jim pravim, ker sem jih delala v študentskih časih, pa tudi zato, ker so za razliko od granole, narejeni na štedilniku, ne v pečici, kar pomeni, da jih lahko narediš tudi v študentskem domu, če je treba.
Mimogrede, ste vedeli, da naj bi bila porcija mueslijev tam nekje 30 g? Meni se zdi to odločno premalo, ampak jaz sem jedec, ne dietetik. Tako da me morda raje ne poslušajte:)

Tele strašansko kul nalepke na steklenih kozarcih prihajajo iz Trgovine Popolna dekoracija. Mislim, da so sicer namenjene za poroke in ne toliko za shrambe, ampak no ... V moji "shrambi" zgledajo fantastično, vsaj meni, je pa res, da je treba biti nekoliko pazljivejši pri prijemanju kozarcev, saj se kreda rada malo zabriše, kar pa ni noben problem, saj se da to zelo hitro popraviti.

Študentski muesliji

300 g ovsenih kosmičev
100 g mandljev
50 g rožičeve moke
50 g sončničnih semen
50 g sezamovih semen
50 g brusnic (ali rozin, goji jagod ...)
1 paketek sladkorja z vanilijo (ni potrebe, ker so že rožiči zelo sladki; ampak če nimaš na voljo vanilije v prahu, je vanili sladkor res dobrodošel dodatek) ali dva ščepca vanilije v prahu
cimet (po okusu)
ščep ali dva soli



V veliki ponvi z debelim dnom posebej popražiš ovsene kosmiče, mandlje, sončnična semena, sezamova semena in rožičevo moko, pri čemer je najbolje začeti s hladno ponvijo na malem ognju in najprej pražiti rožičevo moko, saj se ta rada prismodi.

Rožičevo moko ves čas praženja mešaš; pražena je, ko se ne lepi več na ponev, ampak deluje suho, in lepo diši.

Sezamova semena pražiš ob stalnem mešanju, dokler ne zadišijo. "Praženost" lahko preveriš tudi z drobljenjem med prsti: če se semena zlahka zdrobijo, so pražena.

Sončnična semena prepražiš toliko, da porjavijo, kosmiče pa le toliko, da zadišijo. Če nimaš res velike ponve, je kosmiče dobro pražiti v dveh etapah (ali celo treh).

Nazadnje prepražiš mandlje in jih nasekljaš.

Vse sestavine zmešaš skupaj, dodaš sol, vanilijev sladkor ali vanilijo in brusnice. Postrežeš z riževim mlekom in jagodami, na primer. Pa s kakim lepim servetkom iz Popolne dekoracije, pa ne bo več tako študentski tale naš zajtrk:)


*Objava je nastala v sodelovanju s Trgovino Popolna dekoracija, krajem, kjer gostiteljica v meni začne na glas vzdihovati nad vsemi vizualnimi bombončki:)

You Might Also Like

18 komentarji

  1. Pri nas pa vsak teden pecemo granolo, ker so vsi nori na njo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Granola je zakon! Za spremembo pa so fajn tudi bolj skromni misliji. ;)

      Izbriši
  2. Super si tole naredila. Me pa te steklene posode spominjajo na mojo organizacijo shrambe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Si nam jo kje pokazal, shrambo?;) še vedno nisem ziher, a imam lahko oreščke v steklenih kozarcih na odprtih policah ... Mogoče moram naredit en test;)

      Izbriši
    2. Moja shramba so odprte police v kuhinji ;)
      V bistvu večino hrane "pepakiram" iz njihove PVC embalaže v steklene kozarce. Res da zasede malo več prostora, je pa bolj pregledno, da vidim, kaj nam zmanjkuje oziroma kaj je treba dofilat.

      Izbriši
  3. Sama jih še nisem naredila doma. Mogoče bi bil že čas, da se spravim k temu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaj pa vem, meni so absolutno boljši od kupljenih, pa četudi samo najbolj navadne reči zmešam in niti ničesar ne pražim;) tako da ja - le poskusi!

      Izbriši
  4. Krasno zgleda :)
    Obožujem granolo, pa je ne delam več, ker potem napadam kozarec, dokler ni prazen, kar tako, na suho. Sem pa ravno kupila rožičevo moko in razmišljam, kaj naj z njo. Zdaj vem, hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zulejka, popolno! Recept za desetko, dekoracija tudi! Tudi jaz vse pretresem v kozarce, pa če le za en dan:)
    30g?! Kot bi mi kdo rekel, naj pojem 20 češenj:):):)
    Sicer bom pa vesela novičke za lupinaste plodove in semena. Pri nas niso vedno na zunanji polički, a vendar.
    Bodi lepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala:) delam test z mandlji, pol vrečke na temnem, pol v steklenem kozarcu. Sam ne vem, če bodo dovolj dolgo zdržali;)

      Izbriši
  6. Še ena, ki je mahnjena na granolo in to tudi pošteno prizna :-)

    Granola je super za grickanje, problem je le, ker nimam prave mere (porcija od 30 g, hahaha!). Ko čez nalijem še literček čaja in malo počakam, da zadeva nabrekne, jojprejoj :-)

    Pripravo na štedilniku, kot si jo opisala, definitivno poskusim kmalu. Sploh mikavna je vpeljava rožičeve moke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Granole pa še nisem probala s čajem. Kater čaj naliješ čez? Jaz dam vedno kar rastlinsko mleko, tako ali drugačno, ali pa jogurt.

      Izbriši
    2. Neeeeeeeeeeee, ne konzumiram granole v čaju :-) :-) :-)
      Če uživam granolo v stilu žit za zajtrk, potem je to z mlekom (ali razredčeno mleko z vodo :-)) in takrat je vse ok. Hotela pa sem opisati neposrečeno kombinacijo sladkanja z granolo. Veš tisto, ko jo grickaš na suho. Vedno se uštejem in je pojem čisto preveč. Nato sem žejna in na tej točki granolo zalijem s čajem, npr. komarčkovim :-) Potem se pa začne: enormna količina granole, ki se v želodcu rehidrira.

      Izbriši
    3. Ha, ha, si me nasmejala!!!! Sem že sama tuhtala, kako neki ti tekne s čajem...
      Ja, ko smo včasih 'brez meja'...

      Izbriši
    4. Aaa, to:) okej, zdej razumem. Ja, tale rehidracija je hudič:) vseeno bolje kot goltanje chocapica in zalivanje z alpskim mlekom, kar je počela ena kolegica kot dijakinja (sedaj pa precej zdravo je;)).

      Izbriši
    5. Sam na nekaterih mueslijih sem že videla napisano, da jih lahko ješ s sokom, mogoče je bil tudi čaj kje omenjen:)

      Izbriši
    6. Musli s suhim sadjem in oreški, tak čisto navadni musli (brez praženih krispi sestavin), je meni vrhunski s pomarančnim sokom, pa še hitreje se zmehča. To sem jedla v pradavnini med počitniškim delom v delavski menzi (tam so že pred 20 leti poleg enolončnic nudili tudi kosmiče). Vsi so se čudili moji kombinaciji, kasneje pa sem od večih slišala, da kako je qul, sploh v poletnem času :-)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe