Čokolatini iz treh sestavin + kako napisati valentinovo čestitko

12:03


Nekateri pravijo, da bi moral biti vsak dan Valentinovo. Sem takoj za, če to pomeni izražanje ljubezni in čokolatine vsak dan. Ampak nič ne bo narobe, če bo en dan vseeno še malo bolj zaljubljen, srčkast in čokoladen, kot vsi ostali. In pri tehle stvareh, ki jih narediš sam in iz srca, argument, da je Valentinovo le spodbujanje potrošništva, odpade.;)

Recept za tele čokolatinčke se navdihuje pri tistih slavnih čokoladnih bombončkih v srebrnem papirju z zvezdicami, saj veste katerih, kajne? Le da v moji verziji ni sladkorja (saharoze) in drugih nasty zadev, saj vsebujejo le tri sestavine, kar je presenetilo celo mene, ko sem jih zapisala. ;) Sprva sem jih nameravala obliti s čokolado, a ko sem jih poskusila, so se mi zdeli čisto dovolj v najboljšem smislu. Ravno prav sladki, ravno prav čokoladni, in z božanskim praženim lešnikom na mestu srca. 




Domači Baci ali recept za polnovredne čokolatine (čisto rastlinske, seveda)

200 g lešnikov
150 g datljev brez koščic
1-2 JŽ kakava

Lešnike prepražiš v ponvi, toliko da zadišijo in se začnejo luščiti iz srajčke. 
20 lešnikov daš na stran.

Dve tretjini preostalih lešnikov fino zmelješ v mešalniku (pulsiraš, torej melješ 2 sekundi, narediš pavzo, pa spet 2 sekundi ... dokler se ne spremenijo v lešnikovo moko).

Preostalo tretjino lešnikov srednje drobno nasekljaš. 

Datlje namočiš čez noč v hladni vodi ali tik pred uporabo zaliješ v vrelo vodo in pustiš stati 10 minut. Z nekaj vode v kateri so se namakali zmiksaš v datljevo pasto.

Datljevo pasto zmešaš z lešnikovo moko, nasekljanimi lešniki in kakavom. Kakav dodajaš postopoma, torej najprej eno jušno žlico, potem pa poskusiš in po okusu dodaš še.

Maso postaviš za kako uro (ali čez noč) v hladilnik. Potem iz nje z vlažnimi rokami oblikuješ majhne kroglice (za mero lahko uporabiš čajno žličko) in v vsako vtisneš po en pražen lešnik.






 Valentinova girlandica in čestitka, ki jo lahko naredi vsak

Za Valentinovo ponavadi ne okrašujemo stanovanja, vsaj jaz nisem opazila tega. Sem pa lani naredila eno girlandico, ker sem pač obsedena z girlandami, in sicer sem na vrvico z washi trakom zalepila srčke iz barvnega papirja in srčke, poslikane z akvareli, ki sva jih naredili z Lilo. Girlandico obesiš nad vrata ali nad posteljo;)

Čisto osebno čestitko narediš tako, da z vodenimi barvicami pobarvaš akvarel papir (ja, barvice so lahko kar tiste iz Ikee, papir pa se splača kupiti malo boljši, torej v trgovini z art pripomočki, saj ga prodajajo tudi po en kos), izrežeš srček, dva, tri in nalepiš na blank čestitko oz. kos prepognjenega tršega papirja.



In kaj napisati?;) No, tu vam pa res ne morem veliko pomagati, lahko pa si pomagate z nasvetom mlade pesnice, ki je v svojem Ted Ex govoru svetovala, kako napisati pesem, ko si brez navdiha: napišeš seznam. Na primer: v kaj na tebi sem se zaljubila, kaj me polni z ljubeznijo, kdaj si mi najbolj všeč, kaj si želim s tabo doživeti ... no, saj vam je že jasno, kajne?

Planirate kaj posebnega to Valentinovo, če ni preveč osebno?;) Veliko ljubezni vam želim!

You Might Also Like

17 komentarji

  1. Super recept, lepe fotke, res lepe,campak najbolj me je presenetila mlada dama. Kako je ze velika.
    Vidim, da se v teh lepih rjavih ockah skriva malo morje nagajivosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O ja, nagajiva vedno bolj!;) Pa trmasta ... In zdaj vse govori na -wa, tako po koroško, šwa, pojedwa, igrawa, ... pa tudi, kar ne paše, npr hvawa:D

      Izbriši
  2. Takšni minimalistični receptki so najboljši, poleg tega pa še minimalistična čestitka. Superca!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zulejka, slastno in krasno!
    Valentinovo v tem stilu je zame lahko vsak dan :)
    Dni polne ljubezni tudi vsem vam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, najprijaznejša Sabina! <3

      Izbriši
    2. Zulejka, hvala! Ravno danes sva jih naredili in... te vabim na degustacijo!
      Njami so! Bodo večkrat, ker so eni tistih, ki zasvojijo :)

      Izbriši
  4. Jaz delam na podobno foro, samo da jaz temu rečem "Nutella fudge" in zmes pritisnem v modelčke. Super gre tudi s kokosom in ščepcem cimeta.

    Anže

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo. A kokos namesto lešnikov ali kot dodatek?

      Izbriši
  5. Evo, danes sem že šla v trgovino po datlje in lešnike, da bom tole naredila. :)
    Super recept kot vedno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odgovori
    1. Res je!;) no, moram izdat skrivnost, miza je "ponarejena", je samo za fotkanje;)

      Izbriši
  7. O njami.
    Pri meni sicer še vedno zmaga čokolada taka črna. Datlje raje med tekom pohamsam namesto gelov.

    Lila je pa res že prava damica. :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe