Kako piti hladno kavo in biti s tem zadovoljna

09:50


Če si mama, je vsak dan ponedeljkovo jutro. (stara modrost)

Če si mama, nikoli ne moreš spiti kave, dokler je še vroča. (stara modrost)

Na blogih sem že večkrat naletela na pojem cold brew coffee, "hladno zvarjena kava", če dobesedno prevedem, običajno poleti, ko hladna kava zveni bolje kot vroča. Za normalne ljudi je to bolj poletna pijača, idealna za pripravo ledene kave, ampak jaz sem se jo lotila pripravljati, ko je bil zunaj še sneg (nekaj ga imamo še vedno;)). Malo zaradi radovednosti (poleti se mi je iz neznanega razloga priprava zdela prekomplicirana), malo pa zato, ker kave nikoli ne uspem spiti, dokler je topla (in za ta fenomen obstaja perfekten meme, ki ga zdaj žal ne najdem), so I might as well drink it cold. 

In še grobo mleto kavo Guatemala Elephant iz lepe lepe škatle (z zelo privlačnim opisom), ki so mi jo poslali iz trgovine 1001 dar, sem hotela preizkusit. Takole sem naredila:

1 del kave
4-5 delov vode


Sestavine sem dala v džezvico in pustila stati 12 ur. Ja, dvanajst ur! Tako da če želite hladno kavo piti v ponedeljek zjutraj, bo treba začeti v nedeljo zvečer. Ampak res ni veliko dela: zvečer namočiš, zjutraj samo precediš skozi cedilo (če je bolj fino mleta, morda še skozi gazo) in kava je pripravljena. In še bonus, lahko jo narediš za nekaj dni vnaprej, saj zdrži vsaj 3 dni v hladilniku!


Tako pripravljena kava je manj grenka/kisla, ampak ima tak res fin, bolj sladkast, karamelast okus. Jo je pa pametno "razredčiti" s kakim finim mlekom. Jaz sem si za ta namen pripravila mandljevo smetano za kavo (oujea). To pa se naredi takole:

1 del mandljev
1 del vode

Mandlje za nekaj ur namočiš (ali pa tudi ne, je tudi v redu) in zmiksaš z vodo, precediš (kar ostane, porabiš v mafinih, polpetih, zamešaš v jutranjo kašo ali pa kar tako pomalicaš;)) in vliješ v kavo. Njam! 

You Might Also Like

11 komentarji

  1. Meni ma tudi cold brew kava veliko boljši okus, ampak mi tok paše topla. Lepe slike!

    Anže

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Anže! Jaz si jo pa pozabim naredit, drugače bi jo pila veliko bolj pogosto. Ravno prav topla je itak d best, ampak, kot sem napisala na začetku ... :)

      Izbriši
  2. :)
    Kot mama 3 se zelo strinjam z prvo modrostjo! Druga pa zame ne velja. Jaz si kavo zjutraj skuham in jo spijem nevede oz.mimogrede. Prej se je tako veselim, nato pa zmeraj rečem, kje pa je kava, a sem jo že spila?! Se za 5 minut nazaj ne spomnim kdaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Te čisto razumem. Jaz imam občasno tudi take momente. Ponavadi pa je kava zame, kot je napisal Anže na svojem blogu, highlight of my day (isto zvezo sem tudi sama večkrat uporabila;)). Takole nekako: http://www.uglasena-kuhinja.com/2013/10/hvalezna-za-jutranjo-kavo.html

      Izbriši
  3. Kako resnične modrosti! ;) Morda pa res preizkusim ta recept. Tudi zame je kava ponavadi "highlight of my day". ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dišeča objava, v stilu današnjih dni 'sodobnega časa'. Ampak... kot nalaš za toplejše dni, ko vroča nikakor ne sede :).
    Sončkast pozdravček na Koroško!

    OdgovoriIzbriši
  5. Oja, se strinjam.
    Meni se zdaj pogosto dogaja že tako, da kavo skuham, srknem, potem srknem še dvakrat hladno in naslednji dan najdem na pultu ali kje drugje po stanovanju ene tri še skoraj cele kave.

    To so bom pripravila pa enkrat ko(?) bom sama doma. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojej, boga Anita. Jaz vsaj ne pozabim na kavo. Mogoče, ker se mi v nasprotnem primeru vrti v glavi pa to:)

      Izbriši
    2. He, he.. meni se je tudi včasih. Zdaj niti ne opazim. :)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe