Pust: O slončku in miškah

07:30


Poznate tiste vice o slončku in miški? Moja mama jih ima najraje, poleg tistih o zajčku, seveda. No, danes sem si enega izmislila sama, pravzaprav se je zgodil v moji kuhinji. Kaj dela slonček na pultu? Je miške, seveda!

Lila se vsak dan, neodvisno od pusta, obleče v princesko, Rdečo kapico, Elso ali Elso Rdečo kapico. Zato sem imela malce težav, da sem jo prepričala, naj bo malo slonček. Ampak, ko sem ji rekla, da je lahko Elly Elephant, je bila pa takoj za štos in je v preobleki uživala! Še posebej, ker je bila lahko
slonček z najljubšo roza oblekico. In potem je plesala in trobila in se elegantno držala - stvari pač, ki jih počnejo slončice, kajne.

Kostumček Oskar&Ellen se je izkazal za zelo praktičnega in strašno pikupnega, in na kožo pisanega malim frajlam, ki ne odstopajo od čisto svojih modnih zapovedi, to je oblekic na petek in svetek (zanimiv članek o tem fenomenu si lahko preberete tukaj). Kapa z ušesi je zelo prilagodljive velikosti, prijetno mehka in nemoteča. Repek pa je strašno luštkan in prav tako nemoteč za otroka. Lila ga je, značilno kreativno, pozneje uporabila tudi kot kravato:)
In kakšne miške si je privoščil tale moj slonček? Brezglutenske, brez jajc in brez mlečnih izdelkov! Zvenelo je kot težka naloga, ko sem primerjala recepte za miške iz taščinih knjig - kupi jajc, jogurt, skuta ... Pa se je izkazalo, da mi spet lahko na pomoč priskočijo banane! Okus teh mišk vam bo morda znan, sploh, če ste poskusili bananin kruh iz moje knjige. Ampak so vseeno čisto čisto drugačne! In res njami. Vsaj, če so vam všeč ajda in banane.

Veganske miške brez glutena 

130 g ajdove moke
1/2 čajne žličke sode
1/2 čajne žličke pecilnega praška
ščep soli
sladkor z vanilijo (če boste uporabili vanilijev jogurt, lahko tega izpustite)
2 majhni zreli banani
1/2 žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka
70 ml sojinega jogurta, navadnega ali vanilijevega

olje za cvrtje (jaz sem uporabila kokosovo maščobo, tisto tapoceni, kar celo kocko ... (250g))

sladkor v prahu za posip (po želji)



Banani speštaš z vilicami in dobro zmešaš z jogurtom in kisom ali limono. Ajdovo moko zmešaš z ostalimi suhimi sestavinami in primešaš k bananini zmesi, da se poenotita. Masa je precej gosta, ampak ne sme bit prav trda. No, v takem primeru jo lahko razredčiš s kakšno dodatno žlico jogurta ali rastlinskega mleka. Vse male banane niso isto male, to je bolj umetnost kot znanost;) Masa naj 10 minut odstoji, pokrita, na pultu.

V majhnem loncu razgreješ olje. Ko je zelo vroče, s pomočjo dveh malih žličk vanj nadevaš miške. Z eno žličko zajameš maso, z drugo jo potisneš v vrelo olje. Temperaturo malce znižaš in pečeš, da porjavijo in priplavajo na površje. Ne smejo pa ravno počrneti:) Polagaš na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem, da se odcedijo.

Postrežeš še tople, posute z malo sladkorja v prahu. Ali veliko, če vam pomaga sladkosnedi slonček:)


Oh, če bi tudi vi imeli slončka na pultu ali pa kakšno drugo žverco Oskar&Ellen, se vsekakor odpravite v Silly svet, jaz sem navdušena! (Ta objava je sponzorirana, a mnenje je v celoti moje (in Lilino!).)

You Might Also Like

19 komentarji

  1. Oh, všeč mi je tole. Vse skupaj. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. OOO hvala za tole! nujno nujno probam =)

    http://mancinasspot.blogspot.si/

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaj pa kisla smetana namesto jogurta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Komot uporabiš kislo smetano. Jaz sem uporabila sojin jogurt, ker sem hotela, da je recept brez mlečnih izdelkov, in ker sem ga imela pri roki.

      Izbriši
  4. Najlepša hvala za tole, kot naročeno. Prikazujejo se mi miške, pa se jih z ajdovo moko nisem upala lotit. Uoam, da mi uspe tudi brez pomoči take luštne slončice :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nadvse ljubka je vaša miška!
    Midve z našo 'čarovničko', ja, letos ne bo Pika, ker je to že vsak dan:), sva letos naredili sladek načrt. Danes pečeva miške, v nedeljo DB-jeve čokoladne krofke oz. krofke njegovih princesk. Tvoj recept je kot nalašč, le da pri nas ajdo obožujem le jaz. Bova pripravili po tvojem, le z belo pirino moko in...jih ocvrli na sončničnem olju za cvrtje. Če vas pot zanese mimo... dobrodošli!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem danes poskusila varianto s pirino moko (kar polnozrnato) pa je bilo super!;) Uživajta!

      Izbriši
    2. Zulejka, hvala! Sva uživali in ... ponoviva:). Res so njami!
      Bodite sladko!

      Izbriši
  6. Naredila danes, ampak masa mi je prsla kar presuha, zato sem dodala malo rizevega mleka. Bi blo bolje da bi dala se malo jogurta? Uporabila sem Rangusovo ajdovo moko brez glutena ki jo trzi Tus, je mogoce odvisno od moke? Drugace pa ZELO okusne ☺

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Banane in jogurti so različni, tako da ja, čisto možno, da je kdaj presuha masa. Vseeno pa mora bit gosta, da imajo miške lepo obliko. Kako se vam je obneslo z mlekom? Jaz bi najbrž dala jogurt, ampak mislim, da je mleko tudi ok. Me veseli, da vam je bil okus všeč! Aja, jaz sem uporabila kar Hoferjevo ajdovo moko, ker je bila pri roki, ajda naj bi itak bila brez glutena, kajne? Ali je mogoče lahko v sledovih notri? Bom poskusila še z domačo moko, da vidim, če se bo isto obnašalo.

      Izbriši
  7. Prav luštna slončica, ki verjetno tako kot naša rada pomaga v kuhinji. Miške pa so itak spomin na mojo ladost, zato si jih bomo tudi mi letos privoščili po tvojem receptu ;)
    Vse ajdove moke niso čisto brez glutena, tiste brez so posebej označene, da ne vsebujejo glutena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. DB, ste si jih res? ;) hvala za info o ajdovih mokah, jaz sem mislila, da je ajda pač brez glutena in potemtakem moka tudi. Ampak gre najbrž za čistost pri mlinu, torej je gluten lahko prisoten v sledovih, in se taka moka pri peki obnaša enako?

      Izbriši
  8. Nadvse ljubka slončica! Mišk pa do novega leta v Deželi mlinov na veter ne bomo pekli. Sem že tako dolgo stran, da sem popolnoma pozabila, da so tudi miške del pustne pojedine. Nizozemci jih cvejo na novega leta dan. No ja, zvečine jih kar kupijo na stojnicah.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poznam olliebollen, sem jih že parkrat uspela jest;) se mi zdi kar posrečeno, da jih imajo za novo leto. Kar malo pogrešam tiste čase, ko sem se svobodno potikala po nizozemskih ali kakih drugih ulicah;)

      Izbriši
  9. U kako je zrasla tale tvoja gospodična.
    Mi smo tudi pekli miške, tiste navade no. Eh, za enkrat naj bo.

    Sicer pa smo se letos v širokem loku izognili krofom. Aleluja. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj z navadnimi ni nič kej zelo narobe. Jaz sem samo hotela videt, če se da naredit veganske in brez glutena, za izziv! In so mi bile mega;) če so že ful mastne in sladke, vsaj nimajo drugih kao škodljivih reči not;) ne maraš krofov? Jaz tudi nisem fen, ampak ko mi jih ponudijo, vseeno pojem:/ in na Koroškem jih pečejo vsi... Moja tašča pa je sploh mojstrica. T

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe