Olivni hlebček s hrustljavo skorjo

08:25




V študentskih letih sem najraje hodila na kosilo v neko gostilno, kjer so imeli čudovit domač olivni kruh. Šele nedavno sem ga poustvarila doma, in nam je zelo všeč (no, vsaj odraslim;)). Mehek znotraj, s hrustljavo skorjico in s krasnim olivnim okusom.

250 g pirine fine moke

250 g bele moke

7 g kvasa

1 žlička soli

70 g nasekljanih oliv (črnih ali zelenih)

3 žlice oljčnega olja

300 ml vode

Malo koruznega zdroba


Vse sestavine razen zdroba zamesiš v testo. Z mešalnikom ali ročno mesiš 10 minut, da nastane lepa elastična krogla testa. Premažeš z oljčnim oljem, postaviš v veliko skledo in pokriješ s čisto krpo. Na toplem mestu naj vzhaja toliko časa, da podvoji velikost (1-2h).

Na hitro pregneteš in pustiš še 10 minut vzhajati. Nato testo mesiš približno 10 minut, nakar oblikuješ iz njega hlebček, tako da ga spodviješ pod njega samega. Dobro pomokaš s koruznim zdrobom. Pustiš vzhajati toliko časa, da podvoji velikost, in ko se ga dotakneš s prstom, ne odskoči ampak se vdre. 

Medtem ogreješ pečico na 240 °C. Vanjo postaviš litoželezni lonec, da se močno segreje. Ko je kruh vzhajan, zelo previdno s prijemalkami vzameš lonec iz pečice in vanj previdno spustiš dobro pomokan hlebček. Pokriješ s pokrovko in daš nazaj v pečico.

Pečeš pokrito 30 minut, nato še 15 minut odkrito, da dobi temno skorjico. A ne zgleda slasten?;)


Danes (13.6.2016) je zadnji dan, ko še lahko sodeluješ v nagradni igri revije Maja, v kateri 1001 dar podarja Le Creusetov lonec, tak kot je moj:) Glasuješ lahko po pošti na naslov Revija Maja, Brnčičeva 31, 1231 Ljubljana Črnuče ali prek elektronskega naslova revijamaja@media24.si, nagrajenca ali nagrajenko pa bodo izžrebali med vsemi sodelujočimi.




You Might Also Like

1 komentarji

  1. Ampak tale skorjica.... Vabljiva še pa še.
    Bodite lepo. Poletno igrivo in nagajivo.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe