Sestavi si svojo smoothie skledo

18:17


Moram priznati, da me nekateri kulinarični trendi ne prevzamejo iz prve. Tako je bilo tudi v primeru "smoothie sklede" (nimam boljše ideje za prevod besedne zveze "smoothie bowl"), ki se mi je zdela sicer lepa na pogled, a nepotrebno zakomplicirana. Ampak, ko sem dobila polno škatlo presnih dobrot, ki so kar klicale k temu, da jih položiš na smoothie, sem si jo končno naredila. O ja! Ne vem, zakaj sem tako dolgo čakala! Od zdaj naprej bom takoj preizkusila vsak trend;) Morate poskusit!
Kaljena ajdakaljen črni sezam in kaljene sončnice so krasni hrustljavi dodatki gladkemu smoothieju. Ker sem se počutila strašno dekadentno, sem dodala tudi nekaj presnih piškotkov. Njamsi!
Vse te dobrote sem dobila iz slovenskega podjetja Eko Pegan, ki se je lotilo zdrave hrane tako, da jo je poenostavilo: semena, ki jih ponujajo pri njih, so že kaljena in posušena; za prigrizke vam ponudijo super okusne in veliko bolj zdrave alternative zadevam iz avtomata: na primer slane krekerje in rahlo sladke piškotke iz kaljenih semen. Tu sem končno našla tudi testenine brez glutena oz. pašto iz stročnic, ki sem jo občudovala na tujih blogih. Vse njihove dobrote lahko najdete v svoji najbližji bio trgovini (če jih imajo v moji najbližji, sklepam, da najbrž tudi v vaši najbližji, saj jaz živim na koncu sveta;)), lahko pa jih naročite tudi na spletu
Med fotkanjem sem prigriznila krekerje, korenčkove in pesine, in korenčkovih je takoj zmanjkalo (mislim, da jih ni uspel poskusiti noben drugi družinski član) - če pa imajo skoraj tak okus kot paprika čips;) (Konopljine pa sem pohrustala nekaj dni pozneje, s kremnim sirom).

Ste že kdaj pripravili smoothie skledo? Vas je zdajle kaj zamikalo? Meni se že kar sline cedijo in komaj čakam, da bo jutro!;)

Sestavi si sam: smoothie skleda 

Smoothieji so idealen zajtrk za sabo, če se ti mudi. Smoothie skleda pa je za tista jutra, ko imaš čas in zajtrk poješ za mizo. Mi imamo v tem obdobju to srečo, da si lahko vsak dan vzamemo čas za dober zajtrk. V smoothie v skledi mora biti bolj gost smoothie od tistega v kozarcu, da dodatki ne potonejo. Pri smoothie skledi se mi zdi najbolj zabavno, da si jo pri mizi lahko vsak sam obloži s tistim, kar mu je najbolj všeč. Lumpika ima najraje črni sezam in seveda piškotke, meni pa je vse všeč.

Fino je dodati tudi nekaj svežega sadja, da je še bolj pisano. Pa kakšno rožico, itak;) Uporabite lahko tudi kak drugi smoothie, le poskrbite da bo dovolj gost (če ni, dodajte še kakšno banano v blender).


(sestavine za 4 male sklede smoothieja ali 2 veliki)

smoothie:
4 zrele banane
100 ml rastlinskega mleka ali soka
sok 1 pomaranče
150 g svežih/zamrznjenih gozdnih sadežev
1 žlica grahovega proteinskega praška
40 g ovsenih kosmičev
posip:
narezano sveže sadje: npr. 1 breskev, nekaj češenj, nekaj jagod, malo borovnic
kaljena ajda, kaljen črni sezam, kaljena sončnična semena (in še kak presni piškotek ali par ščepcev najljubše granole)
sveži lističi mete, melise, užitne cvetlice (kapucinke, marjetice, boreč, cvetni listi ognjiča ali čajne vrtnice, ...)

Vse sestavine za smoothie zblendaš v smoothie, naliješ v sklede in okrasiš z izbranimi posipi.



You Might Also Like

10 komentarji

  1. Slovenščina ni jezik za dajanje samostalniških prilastkov na levo stran - ne vem, zakaj ne vztrajate pri desni, če si to lahko dovolijo tudi drugi, npr. Francozi. Briga njih angleščina :-)
    Mislm, saj tudi "slovenščina učiteljica" / "kava mlinček" ali "Šmarna Gora restavracija" ne rečemo ... :-)

    Ker samostalnika brez spremstva odrasle osebe pogosto ne moremo kar tako potisniti na desno, ker bo jokal, so nam na voljo pripomočki, ki se jim reče predlogi:

    skleda za smoothieje / skleda za smoothie

    Pa čisto nič staromodno se ne sliši, ne da?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alcesa, ampak to boli in ni pravilno. Kr to ni skleda za smoothie (ki bi bila prazna in bi bila namenjena smoothiju), ampak jr skleda polna smoothija in ostalih dodatkov. Kvečjemu smoothie v skledi.

      Izbriši
    2. Anita, hvala za pojasnilo. Alcessa, slovnične/pravopisne debate imam rada. Tule smo pri hecnem problemu, ker je smoothie vendarle angleška beseda, ki pa smo si jo sposodili. Eni sicer pišejo smuti ali kaj jaz vem, kašasti sok, ampak meni se zdi smoothie vseeno bolje. Gladkec se nekak noče prijet;) in potem je tu še dejstvo, ki ga je razložila Anita. Smoothie v skledi bi bilo sicer bolj pravilno, vendar se mi zdi, da bi to pomenilo preprosto le to, smoothie v skledi - smoothie in a bowl namesto smoothie bowl. Jaz smoothie bowl jemljem kot termin ... Če je smoothie skleda preveč čudno, bi lahko morda rekla obložen smoothie;)

      Izbriši
    3. Me veseli, da te nisem zmotila, razjezila ali podobno, ker to ni bil namen. Tudi ne gre prvi vrsti zate in za ta zapis (kot je najbrž malce opaziti - upam), temveč za splošen, nepotreben trend, ki je viden predvsem na blogih (Twitterju ipd.).

      Problem ni tako hecen, kot se ti zdi: besedo smoothie smo sicer poslovenili v smuti (tudi moj slovar sodobne slovenščine mu pravi tako), vendar sama nisem mnenja/nikjer ne piše, da je treba besede na vso silo sloveniti. Kdor hoče reči espresso, cappuccino, wellness ali smoothie, kar naj, sploh na blogih ki so infotainment, velikokrat. :-)

      Besede se mi ne zdijo problematične. Spreminjanje slovenske slovnice pač, ker gre za osnovno strukturo jezika. Ok, če kdo uporabi tožilnik v zanikanem stavku, ne bom jokala, ker ga tudi sama in ker pač temu tako je: rodilnik pogosto nekam izgine, mogoče tudi ne bo preživel. Škoda, vendar dandanes ne več razlog za opominjanje.

      Ma samostalniki kot levi prilastki? Meh. Samo zato, ker obstaja toliko tujih jezikov, ki se jim lahko na slovnični ravni klanjamo? Na spletu nas veliko piše o "izdelkih nove dobe" (in pri tem moramo/želimo uporabljati ustrezne izraze, ki so pogosto angleški) in prva stvar, ki jo naredimo, je, da uporabimo tuje besedotvorne oz. slovnične vzorce? Zakaj? Konec koncev ima slovenska slovnica vse, kar rabimo?

      Kot že rečeno, najbolj pravilen izraz je skleda smoothieja. Če mi ne verjameš :-) si predstavljaj, da bi bil zgornji zapis posvečen moji najljubši jedi, solati. Jaz po navadi v ogromno skledo nabašem vse žive vrste zelenjave in kadar koli povprečen bralec mojega bloga prebere "skleda solate", mu bo jasno, da za kosilo nisem jedla sklede, temveč solato. In pila pivo, ne kozarca. Vse ostale podrobnosti o moji neverjetni salad bowl so razvidne iz slik in opisa.

      Smoothie bowl tudi ni pri vseh blogerjih enako fotogena zadeva kot pri tebi, ravno tako angleški izraz sam po sebi ne označuje neverjetno krasne zadeve, za to je potrebno še veliko več.
      Nekomu je "skleda solate" tipično ženska zadeva, vredna vicev, drugemu poosebljeno mučenje s hrano, meni pa je to eno tako malo kučno božanstvo, ki se mu priklonim in posvetim, kadar koli lahko. Vse to in še več se skriva v tem izrazu, isto velja za slike. In za tvojo skledo smoothieja. :-)

      (anglistka in nemcistka, slovenščine se bolj ko ne učim, iz inata)

      Izbriši
    4. Poleg tega imamo pri tem tujem načinu tvorjenja večdelnih izrazov tudi problem s hvalo:

      krasna, zdrava, poživljajoča smoothie skleda

      ne zveni čisto isto kot

      skleda krasnega, zdravega, poživljajočega smoothieja

      ker v prvem primeru pridevniki določajo skledo, v drugem pa smoothie. So naši pra-očnjaki že vedeli, kaj počnejo :-)

      Izbriši
  2. Res je, vseeno pa je princip uporaben: kozarec piva - skleda solate - skleda smoothieja. Sori za prehitro branje :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Strašansko nobel. Ta trend sem prvič opazila v berlinski Dalumi, zelo so se mi dopadle te "postavitve". Se jih pa še nisem lotila. Nov izziv pred vrati! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če imaš stvari pri roki, je to res igračkanje - kreativnost že na vse zgodaj!

      Izbriši
  4. Zulejka, mikavne fotografije. Ja, ni kaj, za poskusit. Bojim se le, da bom krekerje prej poglodala in da ne bo nobenega za dekoracijo:)
    Želim vam sončne in vesele dni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nič hudega, če imaš dovolj drugih "okraskov" pri roki;) tudi ti uživaj v poletju!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe