Katero ponev kupiti ali vse moje ponve

10:21

Nekega dne sem se zavedela, da imam za celo prikolico ponev (sem že napisala ponv, ampak ponev v množini v rodilniku je "ponev":)). Uporabljam prav vse, čeprav mi je T. ravno pred fotkanjem rekel, naj eno od njih zavržem, pa sem rekla, počakaj, samo da jih pofotkam. 

Gotovo vas strašno zanima, katere ponve imam, kajne? ;) Tole objavo sem si zamislila predvsem kot pregled in hkrati oceno, kaj se splača kupiti za kakšen namen. Seveda pa nimam vsega, kar obstaja. Z veseljem bi imela recimo še bakreno ponev, ki bi jo obesila na steno namesto slike (okej, gotovo bi tudi kuhala v njej, ampak!). 

Svojo kolekcijo sem začela v prvem letu študija z vsem znano in tudi dokaj uporabno teflonsko ponvijo, ki je nimam že davno nimam več. Potem je T. dodal nekakšno globoko ponev (gotovo ima posebno ime, ki pa se ga ne spomnim) z debelim dnom, a tudi od tiste sva se poslovila, ko sva dobila ponev, s katero začenjam tole kolekcijo.

Litoželezna ponev Senior, Ikea (ocena)


Ko sem začenjala kuhati, sem veliko uporabljala že večkrat omenjeno Veliko makrobiotično kuharico (v hrvaščini), kjer je avtorica v glavnem priporočala litoželezno posodo. Seveda sem si jo želela, ampak se mi je zdel to takrat kar malo nerealen cilj. Enter Ikea! V Ikei sem najprej kupila svoj ljubi modri litoželezni lonec (in to celo na policah s popusti), in ker sem bila nad njim navdušena. sem si ob  naslednji priložnosti omislila še litoželezno ponev Senior. Moram priznat, da mi je bila tudi na pogled grozno všeč, ima namreč lep lesen ročaj, pa kremne barve je (ne črna ali srebrna, kot so "navadne" ponve). Ponev imam zdaj že kaki dve leti in je super, ne zgleda kot nova, a je še vedno lepa, funkcionalnost pa je itak odlična. V njej pripravljam stvari, ki se morajo malo bolj zapeči oz. narediti skorjico, na primer kakšne burgerje. Litoželezna ponev se mi zdi res uporabna in bi jo zelo pogrešala. 9/10

Ponev za palačinke Ceramica Delicia (ocena), Delimano 






































Dolgo sem se upirala posebni ponvi, v kateri lahko pripraviš le eno samo stvar. A po posvetu z izkušenimi lastniki ponev za palačinke, sem se odločila, da je vredno imeti kos posode s točno določenim namenom. Na FB skupini veganov, vegetarijancev in presnojedcev so se pogovarjali, da je takšna ponev celo ključna za pripravo palačink brez jajc (moja izkušnja sicer ni taka, dobro se spečejo tudi drugje). Lahko potrdim, da se palačinke v keramični ponvi fino spečejo - ampak res samo palačinke. Že jajca se na ponev prilepijo in jih komaj spraviš dol. Uporabna je morda tudi za suho praženje kakih semen, čeprav bi za ta namen raje uporabila litoželezno ponev. Njena glavna prednost je v tem, da ima zelo nizek rob in se maščoba na njem manj smodi, ko pečeš palačinke, pa tudi to, da je lahka (kar je še posebej priročno, če palačinke radi obračate v zraku).  6/10


Mala ponev Oumbarlig, Ikea (ocena)







































Tale Ikeina aluminijasta ponev s premazom proti sprijemanju je dala kar nekaj skozi, a ne toliko, kot bi si človek mislil, ko jo pogleda. Hotel jo je T., da si bo v njej lahko spekel jajca, ker je ravno prav majhna. Nekaj časa je dobro služila namenu, potem pa se je na njen rob prilepila maščoba (kljub skrbnemu umivanju) in premaz se je relativno hitro ogulil. Še posebej pa sem tej ponvi zamerila kovinski ročaj, ki se je zelo sgerel in sem se na njem večkrat opekla, saj nisem navajena, da so ročaji ponev vroči. Nakup bi priporočala le, če zelo malo kuhate sami in ne želite veliko odšteti za ponev.  4/10

Vok Kitchenware, Hofer (ocena)

Temu se reče vok s premazom proti sprijemanju. No, pravemu voku je podoben le od daleč. Je pa zelo praktičen za sodobne kuharje. Uporabljam ga kar pogosto, vsakič ko hočem kaj na hitro spražiti, na primer razne stir-frye, pečen riž ... Zaenkrat se mi obnaša super, imam ga že kakšna štiri leta ali še dlje. Premaz je nedotaknjen, ročaj se ne segreje, ne prevrača se ... Svojo vlogo opravlja primerno, res pa je, da nisem nikoli imela pravega voka (z ravnim dnom in iz železa). Če bi mi ga kdo vzel, bi ga definitivno pogrešala:)   9/10


"Kamnita" ponev Crofton Professional, Hofer


Več ljudi mi je priporočalo "kamniti" premaz, pač ta sivi pikčasti, ki se je uveljavil z znamko Rosmaryno. Ker sem bila s Hoferjevim vokom zadovoljna, pa še 3-letno garancijo je imela, sem kupila tole ponev. Sprva je bila super, a se je zelo hitro (prej kot v letu dni) premaz očitno olupil. Ne vem, ali sem shranila račun (nisem najbolj organiziran človek, kar jih poznate, ahem), saj bi jo očitno lahko reklamirala.  5/10

Ponev s premazom proti sprijemanju (Nonstick Shallow Frying pan), Le Creuset (ocena)


Le Creuset je pač top of the top. Tale minimalistična in ne očitno lecreusetovska aluminijasta ponev s premazom proti sprijemanju je daleč najboljša v moji zbirki. Premaz je res nonstick, zanekrat se mi še ni nič zapeklo nanj in nič se ni zažgalo. Maščobe lahko uporabiš zelo malo, pa se ne bo nič prijelo. Ročaj se sploh ne segreje in se prijetno usede v roko. Ponev je veliko lažja od litoželeznih Le Creusetovih, in je primerna za uporabo tudi v pečici. Le Creuset celo obljublja, da se premaz ne bo nikoli okrušil, celo ob uporabi kovinskih pripomočkov (tako drugače od teflona, ne?), ponev pa ne zvila. Poleg vsega jo lahko daš tudi v pomivani stroj, ampak jaz jo vseeno raje previdno pomivam na roke. In čeprav nisem ravno zavrgla vsehg ostalih, je tale ponev definitvno zmagovalka. Moram sicer še videti, kako bo prenesla test časa, ampak za zdaj se mi zdi to ponev brez napak. 10/10

You Might Also Like

13 komentarji

  1. Zanimiv zapis. S ponvami je težka. Tudi sama se ogibam ponev "za en namen". Svoje čase sem prisegala na teflonko in vse pripravljala v njej. Potem sem prebrala nekaj člankov na temo teflonk in oguljenih premazov, med tem sva že presedlala na emajlirane ponve od Reissa, A. pa si je lani zaželel litoželezno. Pred nekaj meseci sem opazila, da ima teflonka nekaj raz, tako da bi jo bilo treba zamenjati z novo. Sem si rekla, da dajmo poskusit brez, če bi jo zelo pogrešala, si še vedno lahko omisliva novo. Pa je šlo brez in sploh je ne pogrešam! :) Je pa tudi res, da velikokrat namesto ponve uporabim kar LeCreusetov pisker, v njem sem spekla že marsikaj (palačink in jajc seveda ne. :)).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozabila komentirat! Kamnita je romala v smeti, tisto za palačinke še imamo, ampak jih večkrat pečemo v litoželezni, imamo pa eno mini ikeino teflonko (spet Tadejeva želja:)). Včasih kak lonec ali kak pripomoček skrijem, da vidim, če bi lahko minimizirala stvari, pa se ponavadi izkaže, da .... ne! Najbrž premalo pridno pomivam posodo in nimam dovolj tupperwarea:)

      Izbriši
  2. Ha, ha, res zanimiv zapis. Sama najbolj in največkrat uporabljam vok in s ponvami sploh nisem tako blizu. Ampak eno pa imamo:), za palačinke...Ponev za palačinke Rosmarino Hot Stone, smo jo dobili in se še vedno odlično obnese.
    Ampak tale Le Creuset... Me tako dolgo že mika, da bi bil že čas, da se znajde pri nas doma:)
    Pošiljam pozdravčke na Koroško.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vsem sem pozabila odgovoriti, zadnji komentar me je spomnil na vas:) si si morda že privoščila kake Creuseta? ;)

      Izbriši
  3. Dobra tema :)
    Oumbarlig, Ikea se pa meni odlično obnese, pa jo res veliko uporabljam.
    Razmerje cena-kvaliteta je prav ok. Imam tri različne velikosti.
    Rosmario hot stone za palačinke tudi, je pa res, da jih ne pečem pogosto. Ponev iz iste serije je bila nekaj časa fajn, potem se mi je pa kar na lepem začelo vse prijemat in smodit.
    Precej pa uporabljam LeCreusetovo nizko posodo. Si me pa navdušila za njihovo ponev. Glede na izkušnje z ostalo posodo sploh ne dvomim, da je dober nakup.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za tvoje izkušnje! Morda pa znaš lepše skrbeti za Oumbarlige kot jaz, pa te imajo zato raje:)

      Izbriši
  4. ...in kakšna bi bila ocena Le Creuset-ke sedaj, po nekaj letih uporabe? :)
    Sama razmišljam o nakupu litoželezne, vendar se bojim, da bi se palačinke prijemale.

    In kot si napisala za Delimano, po pol leta uporabe tisti sloj ni primeren ne za peko jajc, še manj krompirja, vse se prime. Poleg vsega se zelo kruši rob posode, pa uporabljam lesene kuhalnice/lopatke.

    Lp, Alja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Le Creusetko uporabim vsak dan, super je. Imam pa tudi Ikeino litoželezno, kot vidiš, in je super za palačinke! Edino prva palačinka se mi ponavadi ponesreči, ampak tako pač je (še vedno jo lahko poješ in zadovoljiš prve lušte;)). Je pa res, da brez olja ni šans da jih spečeš (medtem ko se na tisti, ki je prav za palačinke, to da). Jaz bi rekla, da kar kupi litoželezno, ne bo ti žal:)

      Izbriši
  5. Super, opis ponev v enem članku. Thanx!

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo, ta vikend sem si koncno kupila Senior ponev iz Ikee, sedaj sem pa rahlo overwhelmed😊 Nimam nobenih izkušenj z emajlirano litoželezno posodo. Kako jo vzdrževat,čistit? A lahko pečem na ful ognju? Potem,ker smo pri nas vsi vegetarijanci - za kaj vse se lahko uporablja? Včeraj sem jo prvič uporabila za peko bučk in paprike (hotela sem.jih lepo zapečt) in se mi zdi, da sem morala uporabit fuuul olja...definitvno bi rada uporabila manj...a moram ustvariti patino ali kako?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo. Se opravičujem, očitno sem psregledala ta komentar. Zdaj jo najbrž že uporabljate brez problema?:) Če morda komu drugemu pomagam: jaz se nisem ukvarjala s patino, sem pa upoštevala tisti nasvet, kaj narediti pred prvo uporabo (namazat z oljem in to, saj piše v navodilih, ampak se ne spomim več natančno). Morda gre res nekoliko več olja (potem pač stvari daš na papirnato brisačko, pa je), predvsem pa je važno, da je ponev res vroča, da ne rečem razbeljena, ko daš kaj nanjo. Tako se stvari ne primejo, in se hitro zapačejo. Potem jo pa samo nežno umiješ z malo detergenta (nikakor v pomivalcu). Vem, da nekatrei te ponvse samo obrišejo in jih ne pomivajo, ampak meni to ne diši šreveč, in se mi tudi z nežnim umivanjem prav dobro obnese. Za kaj jo uporabljam: nazadnje recimo za gretje že pripravljenih tortilj (kupljenih, teh ne delam sama, ker mi nikoli ne ratajo), za palačinke, za praženje krompirja, za kakšne omake (kot je marinara ipd.), za zapečt na kose narezano polento, za zelenjavne polpete/burgerje, za uštipke in ameriške palačinke ...

      Izbriši
  7. Le Creuset ponev nikakor NI odporna na praske. Premaz je sicer res neverjetno spolzek (11/10), vendar tudi občutljiv. Po prvem pečenju kotletov, ko sem preveč zaupal odpornosti premaza in jih po ponvi premetaval kot na žaru, so ostri tmrobovi kosti pustili sledi.
    Zato, ja, super ponev, a previdno z ostrimi stvarmi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za ta detajl, gotovo bo komu pomagal. Jaz res malce pazim na krusteko in če vem, da bom morala uporabit kovinsko spatulo, vzamem raje ikeino litoželezno, ki je res heavy duty. Kadar pa hočem čimmanj sprijemanja, pa vzamem le creuset. Zato pa imam toliko ponev:)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe