Vegansko kosilo v 30 minutah?

08:18


Zdi se mi, da čas prav noro hitro teče! Dvakrat se obrneš in je že konec tedna! Recimo tole ubogo objavo spravljam skupaj že par dni, odkar je bila na meniju pa je že skoraj 2 tedna. Ali kdo ve, kako upočasnit čas v vsakdanjem življenju? Vprašanje za miljon evrov ... Vsekakor se čas upočasni, vsaj zame, na dopustu, na primer. Če ga zapolniš s stvarmi, ki so nove, razburljive, polne pomena. 

Počasi teče tudi, ko kaj nestrpno ali s strahom čakaš. No, tega si pač ne bi želela priklicati v življenje. 

Ali pa, kadar smo cel dan brez elektrike, ker je zapadlo toliko snega. Takrat nastane takšna tišina, zdi se mi, da si prav možgani spočijejo od konstantnega brnenja. In čas teče poooočaaasi. Najpre zato, ker nestrpno pričakuješ elektriko in internet, potem pa zato, ker ga začneš zapolnjevati s pomembnimi stvarmi: z branjem, igranjem z otroki, s pogovori z dragim in tudi s pripravljanjem hrane brez naglice, ker se nisi predolgo zadržala na Facebooku, Pinterestu ...

Večino dni pa se tudi meni mudi pripravit kosilo in bi bila zelo vesela, če bi mi to uspelo v manj kot eni uri, recimo. Koliko časa pa vi namenite kuhanju kosila? Kadar se mi res zelo mudi s kosilom, pripravim pašto iz moje knjige in solato za zraven, ali skuham riž, popečem tofu in na pari skuham brokoli. Upala sem, da si bom kaj pomagala z Jamiejevo knjigo, ki je sicer zelo luštna, a ne najbolj vegeterijancem prijazna. Zato sem si kupila vegansko varianto te knjige. No, recimo. The 30-Minute Vegan obljublja obroke, pripravljene v 30 minutah, to je že res, ampak to resnici na ljubo niso obroki kot si jih ponavadi predstavljamo v Sloveniji ali kot jih pripravi Jamie, ampak je to običajno le ena jed. Ena jed je kul za zajtrk, malico ali večerjo, za kosilo pa morata biti najmanj dve, po mojem (ne)skromnem mnenju. 

Drugi pomislek, ki ga imam pri tej knjigi: pisana je za drugo podnebje. Bližje tropskemu pasu. Seveda se da vse sestavine kupiti pri nas, če živiš blizu velikih in odlično založenih supermarketov ali specializiranih trgovin. Zato te knjige nisem kaj prida uporabljala  v dveh letih kar jo imam. Zadnjič pa sem jo listala in naletela na 2 recepta, ki sem ju lahko dejansko naredila. Pa sem kar oba, in še bučno juho za zraven. Vse skupaj mi je vzelo približno eno uro, tako da lahko rečem, da časovna oznaka drži. Bi pa posamezni jedi težko rekla obrok. Če bi hotela ostati v okviru 30 minut, bi lahko morda zraven blitve skuhala le riž, kar res ne vzame nič časa, za prilogo polenti pa kakšno hitro solato (tako, ki je ni treba it nabrat, očistit in oprat, haha). 

Oboje je bilo precej fino, to pa že moram priznati, in odrasli jedci so se strinjali. Morda bom knjigi dala še eno priložnost:) 

Blitva z ingverjem in sezamom

1 žlica olja
2 žlici naribanega ingverja
2 stroka česna, nasekljanega
četrt žličke soli
6 skodelic narezane in oprane blitve (2 "grmička", v gramih pa ne vem, okoli 500g?)
1 žlica sojine omake
1 žlička limoninega soka
1 in pol žlička javorjevega sirupa
2 žlici prepraženih sezamovih semen

V voku segreješ olje. Česen in ingver popražiš, nato nanju vržeš blitvo. Rahlo posoliš, mešaš dokler ne "pade skupaj". Zaliješ s sojino omako, javorjevim sirupom in limonim sokom. Blitva naj ostane čimbolj zelena (in ne skoraj črna kot v primorskih restavracijah), zato je ne cmari predolgo. Ponudi potreseno s popraženim sezamom.


Zapečena polenta z zelenjavo

6 dcl vode
1 žlička soli
2 dcl bio polente
3 žlice nasekljanega pora ali mlade čebule (1 mali por)
2 žlici sveže bazilike, nasekljane
2 stroka česna, nasekljanega
malo naribanega (veganskega) sira (po želji)
4 na soncu posušeni paradižniki (namočeni v vodi; ali tisti vloženi v olju), nasekljani
2 žlici rastlinskega mleka
2 žlici razgrenjenega pivskega kvasa (po želji)

V visok lonec naliješ vodo in pustiš, da zavre. Soliš in vanjo počasi in ob stalnem mešanju vsuješ polento. Ogenj zmanjšaš in kuhaš 10 minut oz. kolikor piše na embalaži. Medtem prižgeš pečico in natsaviš na 200°C in pripraviš zelenjavo in sir. Pa namažeš en srednje velik pekač z oljem ali obložiš s peki papirjem. V kuhano polento vmešaš pripravljeno zelenjavo, pivski kvas (če ga imaš; jaz sem ga izpustila) in sir ter malo mleka. Pripravljeno zmes z žlico razprostreš po pripravljenem pekaču približno 1 cm debelo. Pečeš na 200°C približno 15 minut. Idealno bi bilo, če bi lahko pečeno polento pred rezanjem ohladili. Avtorja knjige predlagata, da jo vtakneš v zmrzovalnik za nekaj minut ... Jaz tega nisem naredila, zato ima moja polenta malce neraven rob.  


Koliko časa si pa vi vzamete za kuhanje kosila? Ste nemara iznašli kakšen trik, s katerim se čas upočasni? Delite ga z nami!

You Might Also Like

4 komentarji

  1. Ah, vedno sem te vesela. In vsakršne popestritve :). Zadnje čase se mi zdi, da se kar ponavljam...ravno zato, ker čas mislim, da vsem nam teče bolj hitro:)
    Če ni kar kakšna solata s paradižnikom, papriko...ter praženimi semeni in kakšnim kruhkom, potem je kar kremna juha in nekaj hrustljavega zraven kakšna pražena semena in je to to. Pri kremnih juhah mi je top, ker je vedno drug odtenek in se vse porabi, pa še na obliko narezane zelenjave ne pazim :) Res pa, da sem včasih pripravljala kremne juhe s paličnim, a sedaj že kakšni dve leti pripravljam z blenderjem, ker je še bolj njami.
    Polento sem čisto zanemarila, pa riž... ah, ja... Saj pravim, se kar ponavljam...
    Hvala za namig. Obožujem pražen sezam.
    Sama rada pokukam recepte drugih dežel, jih pa ponavadi vedno priredim, kljub dobri založenosti naših trgovin. Pa še zelo blizu njih živim. Saj ne, da včasih ne eksperimentiram, a se vedno trudim s čim bolj domačimi 'rečmi'.
    Bodite lepo. Zelo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sem te vedno vesela tudi jaz :)
    Se mi zdi, da se da v pol ure pripraviti marsikaj dobrega. Če si zadovoljen z enostavnimi jedmi. In meni prav take vedno bolj pašejo. Rižote na sto načinov, eden od teh je seveda tudi grška porova iz moje najljubše knjige ;) Pa pašta s pestom, z na hitro popraženim česnom in češnjevim paradižnikom, dušeno špinačo ali brokolijem. Popečena pikantno začinjena cvetača s tofujem, vnparej kuhana in popečena polenta, pa zraven dušena različna zelenjava, krompirjev golaž z gobami, dušeno zelje s krompirjem, fižolov golaž...
    Pa razne čorbe, če imam voljo, se jih lotim že prejšnji večer. Včasih prav paše, da ni treba takoj za štedilnik. Pa sataraš s tofujem je tudi hitra varianta, pa ajdova kaša z gobami ali prosena s koromačem in suhimi paradižniki. Pa koruzni žganci s kakšno zelenjavno juho tudi pašejo za spremembo. Zdaj poleti pa solate iz vsega, kar se najde na vrtu. Pa veliko pečenega mladega krompirja. Nebesa :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe