Sladka bučna pita

15:17


Če nimate radi buč, potem tole sladico mirne duše preskočite. Ni ena tistih, ki povsem zamaskira okus "zelenjave". Če pa imate radi kremaste, karamelaste sladice, pite vseh vrst, in buče nasploh - potem vam bo tale bučna pita najbrž všeč. Meni je definitivno, ampak no, ne domišljam si, da sem merilo sladic. :)

Pripravila sem jo s pomočjo robota, ki je prišel na obisk. Kličemo ga OptiMUM, Optimum Prime. (Kdo šteka referenco? Nisem fan, ampak živim z enim.)

Optimum je ogromen in zmore veliko opravil. Samo za tole bučno pitko se je transformiral v tri različne pripomočke: najprej sem uporabila metlico z gumijasto lamelo, da je zamešal fino krhko testo; pri odmerjanju mi je bila v pomoč integrirana tehtnica, ki sproti tehta sestavine. Kremo sem naredila v mešalniku, ki je odporen na toploto (moja kuhana buča sicer ni bila vroča, ampak vidim veliko možnosti za uporabo, saj je posoda mešalnika zelo velika, steklena in odporna na toploto - pozdravljene zmešane kremne juhe). Smetano pa sem zmešala z mega veliko in robustno metlico, pri tem pa uporabila senzor, ki je zmešal perfektno smetano, ne da bi se jaz rabila s tem kaj proda truditi (priznam, da sem se na eni točki vprašala: "Bo res ustavil sam ali bo naredil maslo?" in točno, ko sem končala stavek, se je končal tudi program. AI, huh?). Skratka, vse je naredil tako, kot je treba.


Če ga boste kupili, ne mislite, da so opozorila na navodilih tam po nepotrebnem (s kapljicami krvi, no less!), jaz sem se uspela urezati! Ampak moja nerodnost z ostrimi predmeti je dobro znana. Še eno opažanje: če ste zelo majhne rasti, boste za optimalno uporabo OptiMUMa potebovali nižji pult ali visoke pete. Jaz sem s svojimi 164 centimetri komaj dosegla posodo mešalnika, ko je bil postavljen na moj otok standardne višine.

O vsem tem sva s Tadejem posnela tudi video, yaay! Zabavno je bilo. Lahko me vidite v akciji, skoraj vso svojo raztresenost sem izrezala, skupaj s posnetki mojega poletno oblečenega otroka, in otroške pesmice prekrila z Gnossiennes.


Recept za bučno pito

testo
250 g moke (bela ali mešanica bele in polnozrnate)
120 g masla+kokosovega olja (ali samo maslo), mrzlega, narezanega na koščke
50 g sladkorja muscovado
ščep soli
ingver (osmina žličke)
cimet (pol žličke)
1 rumenjak
žlica ali dve vode (po potrebi)

krema
1 majhna maslena buča (500-650 g)
2 žlici kokosovega olja
140 ml kokosovega mleka
2 eko jajci
140 g sladkorja muscovado
muškatni orešček

za postrežbo
smetana
bučna semena
cimet

Model pomažeš s kokosovim oljem in pomokaš. Daš na stran. (Ne tako kot jaz:))

Pečico nastaviš na 180 °C.

Iz sestavin za testo na hitro zamesiš testo. Prestaviš v pripravljen model in s prsti pritisneš obenj, da se enakomerno razporedi, popraviš še robove. Pripravljeno dno prepikaš z vilicami in daš za 10 minut v zamrzovalnik. Slepo pečeš 12 minut na 180 °C. Pustiš, da se vsaj nekoliko ohladi.

Pečico nastaviš na 220 °C.

Medtem pripraviš nadev. Bučo olupiš in na pari skuhaš do mehkega. V mešalniku zmiksaš v gladko kremo. Vliješ na pripravljeno pitino dno.

10 minut pečeš na 220 °C, potem zmanjšaš temperaturo na 180 °C in pečeš še 35-40 minut. Ko vzameš iz pečice, se nadev še malce trese, ni čisto trd, niti povsem mehek.

Pustiš, da se ohladi. Okrasiš s smetano, mletimi bučnimi semeni in cimetom. Postrežeš hladno ali sobne temperature.


Objava je nastala v sodelovanju z Bosch Slovenija. Mnenja, izkušnje in pripombe so moji, kot vedno. Hvala, da podporate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje!

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe