Magnetek iz filca, ki ga naredi petletna Lumpika

12:36


Kakšni so kej vaši hladilniki ... od zunaj? Moj je poln otroških risbic, računov in opomnikov, načečkanih na katerikoli papirček že leži v bližini, vse pa je primagneteno z magnetki Ledena doba (#facepalm). Tako ne-stajliš ... Imam pa dva, sedaj tri, magnetke, ki so mi res všeč: cofkast magnetek, kakšne sem izdelovala za praznična darilca pred nekaj leti, turško oko in sedaj zajčka iz filca. Ko odstranim vso papirnato kramo, se mi zdi hladilnik kot monolit miru, ampak kaj kmalu se spet pojavi kakšna nova umetnina, ki jo je treba takoj razstaviti (v resnici uživam v tem, to je eden mojih najljubših delov starševstva in tega ne bi nikoli spremenila, pa naj bo prazen hladilnik še tako šik (klik:))). Ampak naj vam povem o najnovejšem magnetku, ki je križanec med magnetkom in otroško umetnino, sicer pa velika prelomnica v življenju bodoče modne kreatorke (policistke/frizerke/astronavtke/zdravnice, ne vemo še točno).

Moja petletna Lumpika me najbrž že dve leti prosi, naj jo naučim šivati. Nekajkrat se je že sama lotila in hotela kar iz prve zašiti obleko. Jaz sem si pulila lase, saj se mi je zdelo, da je absolutno premajhna, da bi lahko kar koli zašila, jaz pa tudi nisem kakšna mojstrica šivilja in ji ne znam ravno pomagati (si pa že dolgo želim na tečaj šivanja, tako da me prosim obvestite, če veste za kakšnega!). Pred nekaj meseci pa je Lumpiki uspelo nahecati nono, da bosta zašili obleko. In res sta naredili tuniko iz kosa blaga, ki sta ga na enem mestu odrezali in na dveh mestih zašili. Lumpika je bila kar zadovoljna. Včasih je treba samo malo drugače pogledati na svar, in none/babice/bice/ome to ponavadi res znajo.

Pred kratkim je Lumpiko spet prijelo, da bi si zašila obleko, in tokrat sem ji naredila pridigo o tem, da ne moreš začeti s šivanjem oblek - da se je treba najprej poučiti o osnovnih šivih. In tako sem po nekaj minutah guglanja našla projekt zanjo: majhno živalco iz filca, pri čemer bo lahko uporabila najbolj osnovni šiv (po angleško se mu reče running stitch, kako pa po naše, ve kdo?), ki sem se ga tudi jaz najprej naučila, kot otrok (nisem pa prišla veliko dlje od tega, haha (čeprav sem si naredila 2 obleki in ju tudi nosila)).

Če ste v šivanju še bolj bosi od mene, vam bo v pomoč tale video. Imam tudi posnetek Lumpike pri šivanju, vendar ga zaradi tehničnih težav, s katerimi vas ne bom morila, še ne morem objaviti. 


Kako narediš živalico iz filca, ko imaš 5 let

potrebuješ:

papir, svinčnik
filc
škarje
barvne prejice za vezenje
polnilo
šivanko z velikim ušesom
navaden magnetek (iz hobi trgovine ali trgovine s pohištvom)
skico živalice

Najprej izbereš živalico, ki jo želiš narediti. Narišeš na papir in izrežeš.

Skico prerišeš na filc s kredo (naj ti pomaga odrasla oseba). Za glavo potrebuješ 2 enaka kosa v obliki glave (krokodilova je precej drugačna od zajčke, recimo). Za ušesa je dovolj ena plast, torej le 2 kosa filca za ušesi.

Izrežeš.

Če želiš, da ima tvoja živalica obraz, za pomoč prosiš odraslo osebo, ki naj izveze oči in smrček ali prilepi plastične oči (iz hobi trgovine).

V šivanko vdeneš prejico za vezenje in narediš vozel (naj ti pomaga odrasla oseba).

Oba dela za glavo zašiješ skupaj; po nekaj šivih vstaviš uho in ga prišiješ med dva kosa nato dodaš še drugo uho.

Ko ti ostane le še nekaj šivov do konca, živalsko glavo napolniš s polnilom in potem dokončaš šive.

Z vozlom naj ti spet pomaga odrasla oseba.

Ta-da, tvoja živalca je nared! Zdaj pa jo lahko še nalepiš na magnet - ali špangico - z uhujem ali superatakom (ahem, spet naj pomaga odrasla oseba).



Na fotkah je hladilnik Bosch Serie 6 KGN49AI22, s katerim smo zelo zadovoljni. Bosch je tudi sponzor te objave, besede in mnenja pa so kot vedno moji. Hvala vsem, ker podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje (in dajejo razstavno mesto kreativnim otrokom:)).

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe