Naše najljubše slikanice (namig za darila)

14:00


Oh, slikanice. Nikoli jih nisem nehala oboževati! Pravzaprav sem celo sanjarila, da bi študirala ilustratorstvo, a nisem zbrala poguma ... Kakor koli že, moji deklici sta v obdobju, ko lahko skupaj beremo najlepše slikanice.

Ampak ... izbira slikanic je ogromna, in plev je veliko več kot zrnja. A to je ena od redkih priložnosti, ko lahko rečem: Trust me, I'm a literary comparativist. Formalne izobrazbe s področja likovne umetnosti sicer nimam, se je pa moj okus oblikoval ob monografijah svetovnih klasikov slikarstva, ki sem jih listala za zabavo, ko sem se naveličala slikanic, ki so mi bile na voljo.

Trn v peti so mi slikanice neke zelo razširjene založbe, ki so slabo prevedene, nelektorirane in s kričečimi, bombonjerastimi ilustracijami. Otroke sicer privlačijo njihove žive barve, a ne pustite se jim zapeljati.


Včasih se pustim zapeljati kakšnim lepim ilustracijam, a me besedilo več kot razočara. Dolgovezno, dolgočasno, po nepotrebnem okrašeno, brez vsakega smisla - nekatera imajo tudi vse lastnosti obenem ... Tadej je glede tega še bolj kritičen kot jaz in meni, da bi bilo v vsakem besedilu za otroke treba ubiti zmaja/zažgati čarovnico, pri tem pa se strogo izogniti vsakršnemu epitetonu. Moje stališče o tem je precej mehkejše in menim, da si lahko literatrura za otroke privošči različne žanre.

Že dolgo sem vam hotela povedati o naših najljubših slikanicah, zdajle pa se mi zdi čas še posebej primeren, ker kupujemo darila in menim, da so knjige najlepša darila, tudi za otroke. Mimogrede, če imate dvome o branju (predvsem o tem, kako brati, če vaši otroci ne kažejo posebnega zanimanja za knjige, si preberite Ninin zapis na Gdč. knjiga).

Tu so naše trenutno najljubše slikanice, navedene brez posebnega reda, vse zelo vredne tega, da pridejo v otroške roke (ob njih pa bodo uživali tudi odrasli).



Na kmetiji dinozavrov 
Frann Preston-Gannon, Založba Zala

Ta je Tadejeva najljubša, pa čeprav ni ubijanja zmajev in sežiganja čarovnic:) Zabavna, s presenetljivim obratom, šegavimi ilustracijami in prečiščenim besedilom. Če vas skrbi poučnost knjige, jo lahko najdete v sporočilu, da je tudi v sanjskem poklicu (=skrb za dinozavre) treba trdo delati:)

Tja, kjer so zverine doma
Maurice Sendak:  Mladinska knjiga

Ko pomislim na najljubše slikanice, mi pridejo Zverine najprej na misel. To je popolna slikanica. Besedilo je v rimah, kratko, da je kaj, a dodelano do pike, in slovenski prevod je odličen. Ilustracije so umetniško delo. In otroci ob njej neskončno uživajo. Lahko se vživijo v Maksova čustva, pa čeprav ni o njih nikjer neposredno govora. Na prvo žogo ni poučna, a prepričana sem, da otroke nagovarja bolje in globlje od zvenečih floskul in maksim, ki so jih deležni drugod. Ah, lahko bi napisala disertacijo o njej!

Zverjasec in Zverjašček
Axel Scheffer, Julia Donaldson:Mladinska knjiga

Zverjasec in njegovo nadaljevanje Zverjašček, sta prav tako čudoviti knjigi, otroški klasiki, ki otroke v prvi vrsti zabavata, obenem pa neopazno učita o sila pomembnih rečeh. Jaz vsekakor uživam ob branju obeh in se potrudim z igranjem vlog. Ob obeh knjigicah smo dobili tudi DVD z risanki, ki je prav tako krasna.

A veš, koliko te imam rad 
Sam Mcbratney Mladinska knjiga

To je knjiga za objemanje in crkljanje, in upam si reči, čustveno inteligenco. Zajca Rjavca in zajčka Rjavčka se težko naveličamo. Ilustracije so tako nežne in brezčasne, besedilo preprosto in prečiščeno, mislim, da ne bi smela manjkati na nobeni otroški knjižni polici.

Zakaj
Lila Prap, Mladinska knjiga

Dvomov o poučnosti mini otroške enciklopedije najbrž nima nihče. Ilustracije so ljubke in zabavne, prav tako "nepoučni" del besedila. Uporabnost knjige lahko precej raztegnete, če jo priredite mlajšim tako, da poučnega dela ne preberete v celoti, ampak samo ključni stavek. Mi se strašno zabavamo ob iskanju sestavljenih kvazi-živali na notranji strani platnic.

Moj dežnik je lahko balon
Ela Peroci in Marlenka Stupica, Mladinska knjiga

Knjigica, ki je skozi otroštvo spremljala že mojo mamo, pa potem mene in sestro in sedaj moji deklici, je gotovo ena najlepših slovenskih slikanic. Za otroke povsem brezšiven preplet fantastike in realnosti, ki govori o premagovanju težav in odpuščanju, si zasluži biti na vsaki otroški knjižni polički. Sicer feministko v meni malce zbode stereotipičen prikaz želja glede na spol na koncu, a zadnja stran odtehta to obeležje časa nastanka. Ljubezen med sorojenci in skrb za majhna bitja me vedno kupi.

Angelina in Henrik 
Katharine Holabird, Helen Craig, DZS

Angelina in Henrik je ena taka malce old school slikanica, a v najboljšem možnem pomenu, se oa na drugi strani feministka v meni nasmiha ob Angelininem pogumu (spoiler alert: ona reši stvar in odnese mlajšega Henrika). Ob sila prikupnih ilustracijah se odvije klasična zgodba o pogumu, hkrati pa je knjigica prikupen vpogled v to, kaj bi (družinsko) življenje lahko bilo.


Pobegli objem
Freya Blackwood, Nick Bland, Založba skrivnost

Pobegli objem je novejša slikanica založbe Skrivnost, in punce v hiši smo absolutno navdušene nad njo. Ilustracije so tako čudovito realistične, da se mi kar orosijo oči. Če še nimate družine in si je ne znate predstavljati, vzemite v roke to knjigico, pa si jo boste. In najlepša stvar: ko jo preberemo, si vedno še dolgo podajamo objeme.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe