Recept za arašidovo omako (+ predlog za hitro kosilo)

16:48


Kaj imaš raje: kompleksne recepte z veliko sestavinami in dolgim postopkom, ali tako enostavne in hitre, »minimalistične« recepte? Jaz ponavadi oh-in-aham za kompleksnimi, seveda, ampak najpogosteje preizkusim recept, ki je res enostaven, kot so recimo recepti na blogu Minimalist Baker (avtorica Dana je začela blog z idejo o receptih z 10 sestavinami, 1 skledo in le 30 minut za pripravo).

Pogosto se mi zgodi, da skuham kaj res finega (po mojem in mnenju mojega chief preizkuševalca, na mnenje Lumpike in Falotke se zanesem le, ko gre za kaj sladkega), pa se mi zdi preveč enostavno, da bi delila na blogu. Ali pa prehitro pojemo, in ne pofotkam, potem pa pozabim, kaj sem sploh skuhala.

Tole sem uspela na hitro poslikati, ker se mi je zdelo precej obetavno, in še dobro da sem. Chief preizkuševalec je odobril. Potem pa odbrzel k sosedom reševat kravo, ki je zdrsnila po strmem travniku.

Omakico sem naredila po spominu, ki pa je tako meglen, da ne vem, ali sem jo jedla pri sestri in svaku, ali sem nekaj podobnega nemara videla pri Jamieju Oliverju … Kakor koli že, zelo je zadovoljujoča: kremasta, umami, malce pikantna in nekje čisto v ozadju blago sladkasta, a ne premočna, da bi preglasila okus zelenjave na pari. 

Če pogrešaš pikantnost v svojem življenju, pa ji komot dodaš še kakšen čili.

Hitro vegansko kosilo – Zelenjava na pari in arašidova omaka 

Zelenjava na pari
200 g špargljev
200 g brokolija
350 g tofuja
Morska sol

Omaka
4 žličke arašidovega masla
3 žličke sojine omake
Pol žličke ingverja v prahu (ali ena žlička svežega)
2 stroka česna
1 žlička agavinega sirupa
1 žlička tapiokinega/koruznega škroba
Pol do en dcl vode

Za zraven
Kuhana kvinoja* (okoli 200 g suhe kvinoje skuhaš v dvojni količini vode)
Zelena solata z balzamikom in himalajsko soljo (olje je optional)


Zelenjavo in tofu skuhaš na pari, kvinojo pa po navodilih na embalaži (če tvoja kvinoja ni prišla v embalaži, potem najbrž tudi navodil ne potrebuješ).

V večji čajni skodelici zmešaš arašidovo maslo in ostale sestavine, potem omakico v majhni kozici ali ponvici segreješ, da se zgosti (cca. 3 minute).

Arašidovo omakico preliješ po zelenjavi in tofuju. Postrežeš s kvinojo in zeleno ali zeljno solato, ter z dodatno sojino omako za vse, ki potrebujejo več umamija.

*Namesto kvinoje lahko seveda uporabiš riž ali kuskus.

P.S.: ne pozabi odgovoriti na vprašanje z začetka objave: kompleksni ali minimalistični recepti? 



You Might Also Like

5 komentarji

  1. Okusno. In enostavno.
    Glede na ritem in vse skupaj, sem posledično vse bolj navdušenka nad enostavnimi in minimalističnimi recepti.
    Letošnji hit je jasminov riž s šparglji. 15 minut. In je to to;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za komentar, Sabina! Verjamem, da je fino! Ze dolgo nisem imela jasminovega riza, moram spet nabavit��

    OdgovoriIzbriši
  3. Oboji. Sama pa arašidovo omako delam tako, da zmešam tahini + arašidovo maslo + malček limone in malenkost olivca + sol po želji (odvisno od tega ali je arašidovo maslo soljeno ali ne.Polivam pa tako omako čez vse, v naslednjih dneh kanim narediti kombinacijo kifelčarja iz pečice, na pari kuhanega graha + ta omaka. Med tednom mi pašejo simpl recepti, med vikendom je pa lahko tudi kaj bolj kompliciranega, tako. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zveni super! Bom poskusila. Kifeljčar je božanskiiiii ...

      Izbriši
    2. Si prosila za recept proti spomladanski utrujenosti.

      Najboljši je 16 + 8. To je sicer recept za hujšanje, a hujšati ti ni treba, če ne želiš. Važno je, da 16 ur NIČESAR ne zaužiješ, razen vode ali namesto kave nesladkan zeleni čaj.
      V naslednjih 8 urah predvidenih za prehranjevanje pa začneš z svežim "zajtrkom", npr. s smutiji s sadjem in malo zelenjave, posebej pa lahko zaužiješ še avokado. Čez dan spiješ velikokrat po 2 dl vode, da prideš vsaj na 1,5 litra, še bolje 2.

      Ne samo, da se boš počutila bolj vitalno, boljša bo tudi koncentracija in hrana bo bolj okusna.

      Nujno še najmanj 1 uro hoje (vmes je lahko tudi tek) na zraku na dan. Učinki se poznajo šele po 14 dneh, ko se telo navadi na nov režim, ki je tudi v drugih letnih časih zelo dobrodošel - zaradi 16-ih ur brez hrane, se namreč želodec skrči in ješ manj, obenem pa ni več kompulzivnega hranjenja (ko se hrani ne moreš odreči).

      Če pa želiš shujšati, je pa to daleč najboljša in najbolj naravna metoda. Vsako jutro po WC-ju gola stopi na tehtnico in si zapiši, koliko kaže. Vsakih 10 dkg navzdol je zmaga, ki se je veseliš. Čestitam!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe