Rožičevo pecivo

09:55


Rožičevo pecivo

Rožičevo pecivo iz naše nove knjige

So vam rožiči všeč? Jaz sem z rožičevim pecivom odraščala, zato je zame to "comfort food" (kako to prevajamo? Hrana za tolažbo?). Prav fino se mi je zdelo, da je poleg mojih rožičevih browniejev v naši skupni knjigi še en recept z rožičevo moko, in sicer Nastjino rožičevo pecivo. Seveda sem ga morala preizkusiti, in moram reči, da me ni razočaral (saj ne, da sem kaj takega pričakovala!). 

Zakaj sem tako navdušena nad rožiči? Huh, saj ne vem, kje naj začnem! Že sami po sebi so sladki, karamelasti in malce spominjajo celo na kakav, zaradi česar jih lahko uporabimo kot nadomestek zanj, če kakava ne uporabljamo (nekaterim ljudem kakav povzroča migrene, druge moti dejstvo, da je kakav poživilo, lahko pa najdete tudi trditve, da je kakav toksičen za vse ljudi; jaz se mu sicer ne bom odpovedala in zato rožičevo moko uporabljam zato, ker mi je preprosto všeč njen okus, pa tudi to, da se s tem poveča pestrost našega jedilnika).

Rožič tudi ni kakšna posebno eksotična rastlina; po njo ni treba na drugo poloblo, dovolj, da se zapeljemo k našim sosedom. Poleg tega ima veliko vlaknin, flavonoidov, kalcija, magnezija in drugih vitaminov; skratka, je naravno sladko, polnovredno živilo, ki ga lahko kupite v (skoraj) vsaki trgovini z živili. 


Rožičevo pecivo

Rožičeva moka ali rožičev prah?

Rožiče lahko kupite v dveh oblikah: bolj dostopna je rožičeva moka, ki je dokaj groba, obstaja pa tudi rožičev prah, ki je mlet tako fino, kot kakav, in se tudi podobno obnaša; tega lahko najdete v specializiranih trgovinah. V tem receptu za rožičevo pecivo lahko uporabite eno ali drugo. 


Rožičevo pecivo (recept by Nastja Kramer Pesek / Malinca)

2 jajci
pol skodelice kokosovega sladkorja 
pol skodelice kokosovega jogurta
1 žlička kokosove maščobe
1 skodelica polnozrnate pirine moke
pol skodelice rožičeve moke
pol vrečke vinskega kamna
ščepec soli

ob postrežbi
1 žlica kokosovega jogurta
borovnice ali drugo sadje
1 žlička medu (datljev sirup bi bil tudi fenomenalen)

Pečico segreješ na 175 stopinj.

Pripraviš tortni ali model za tart (jaz sem uporabila model za tart premera 24 cm in sem dobila precej nizko pecivo; če imaš raje bolj debelo/visoko, lahko uporabiš model premera 16 cm).

Ločiš beljake od rumenjakov; iz beljakov narediš sneg, rumenjake pa vmešaš s kokosovim sladkorjem, jogurtom in maščobo. Dodaš še suhe sestavine, nato previdno vmešaš sneg.

Predeneš v pripravljen model in rožičevo pecivo pečeš 20 minut na 175 stopinj (za model 24 cm) ali 30 minut (za model 16 cm).

Rožičevo pecivo

Postrežeš s kokosovim ali sojinim jogurtom, pokapljano z medom ali datljevim sirupom. Nastja je zraven dala tudi borovnice, jaz pa jih žal nisem imela. Super paše h kavi ali čaju, je pa tudi zelo hvaležno za prenašanje naokoli (v službo, na piknik, v hribe).

*Recept za rožičevo pecivo je iz knjige #sladice - Najboljše sladice slovenskih blogerjev, ki jo lahko kupiš v vseh bolje založenih knjigarnah, v spletni trgovini Založbe Kmečki glas ali jo naročiš pri meni





 

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe