Naše najljubše igre in veganski brownieji

09:02



Lila se zadnje čase najraje igra, da je Rdeča kapica, ki nese košarico dobrot babici, ali pa priredi z babico piknik. V teh zgodbah seveda ni volka. Za igro je uporabljala staro pleteno košarico, v katero je nabasala vse mogoče, predvsem kakšne lego kocke in stekleničke za dojenčka. Njeno košarico pa pogrizla naša mlajša psička, in je bila zato kar malo nevarna (enkrat se ji je dejansko zapičila trska v prst), zato sem z veseljem izkoristila priložnost in ji v strašno ljubki otroški trgovini Silly izbrala košarico za piknik iz blaga krasne švedske znamke Oskar & Ellen - nobenih trsk! Le mehka, ljubka košarica, polna domiselno izdelanih piknik-stvari, kot so krožnički, kozarčki, sendvič (ki ga sestaviš sam, tako da lahko izpustimo salamo;)), lubenica in brownieji. Lila ni vedela, kaj so brownieji, zato sem se odločila, da jih čimprej pripravim, ampak kar nekako nisem prišla zraven.

Frejina najljubša igra pa je "mešanje" (no, tudi dajanje dojenčkov spat in plezanje na rob kavča, kar me spravlja ob živce). Mešanje pomeni mešanje moke za kruh ali pecivo ali pico, ker potem lahko tudi ješ testo z žlico, juhej. Pa smo spekle Angeline brownieje (iz knjige 100 veganskih receptov za vsakogar). Lila je izvedela, kaj je brownie, Freja se je "namešala" (in pojedla kar nekaj čokoladnega testa), jaz pa sem ju gotovo naučila kaj pomembnega o življenju - na primer to, ko ne veš kaj bi, kaj speci. 

Tile brownieji so res fini, zelo čokoladni, gosti in na trenutke hrustljavi zaradi orehov. Skratka, so vse, kar si od brownieja želiš! In čeprav sta mi tamali dve hoteli pojesti vse testo, nad pečenimi nista bili tako zelo navdušeni - smo bili pa odrasli toliko bolj, ahem. Navdušenje nad brownieji iz blaga in celo košarico pa ne jenja. Zelo navdušena je tudi Freja, ampak ona te igrice jemlje precej dobesedno, tako da so sedaj naši brownieji in lubenica oplemeniteni z njeno slino ...


Veganski brownieji

4 žličke mletega lanu
2 žlici marante v prahu*
100 g moke**
100 g mletih mandljev
60 g kakava
pol žličke soli
četrt žličke sode bikarbone
60 g kokosovega olja
200 g sladkorja (jaz sem uporabila mešanico brezovega in kokosovega sladkorja)
130 g čokolade, nasekljane (50 g daš na stran)
60 ml rastlinskega mleka
vanilija v prahu
60 g nasekljanih orehov


*prah marante se uporablja za zgoščevanje, podobno kot recimo koruzni škrob ali tapiokina moka. Jaz sem jo spustila, ker nisem imela nič od tega doma. Morda bi se brownieji malenkost manj drobili, če bi jo uporabila, ampak je bilo še vseeno super!

**Angela je uporabila riževo moko, in tako so njeni brownieji brez glutena, jaz pa nimam nič proti glutenu, zato sem uporabila kar belo moko, ki je bila pri roki.

Pečico razgreješ na 180 °C. Manjši pravokotni pekač obložis s papirjem. Jaz sem uporabila tistega v velikosti A4, če pa imaš kvadratnega s stranico 23 cm, prav za brownieje, toliko bolje.

Lan v skodelici zmešaš s tremi žlicami vode.

V večji skledi zmešaš moko, kakav, maranto (če jo imaš), sodo in sol.

V srednje veliki kozici raztopiš čokolado in kokosovo olje ali vegansko maslo.

Primešaš laneno mešanico in mandljevo mleko. Vse skupaj vliješ k suhim sestavinam in dobro premešaš. Nato vmešaš še preostanek nasekljane čokolade in nasekljane orehe.

Testo razporediš v pekač in pokriješ s peki papirjem. Z rokami pogladiš, da se lepo poravna.

Pečeš na 180 °C 30-36 minut. Počakaš, da se docela ohladi, potem razrežeš na kvadratke.





You Might Also Like

2 komentarji

  1. Mami Zulejka, kako slastno. In krasno. In igrivo. In učenja polno. Obožujem takšne spontanosti. In ... hvala za recept. Ter namige. Tudi mi nimamo marante. Sem že ugibala, če bi nekaj, kar dvigne, npr. čokoladni tart. Pa so browniji še boljši... ta hip.
    Ne boš verjela, že cel teden se igramo Rdečo kapico. Ampak eno prirejeno... zabavno... za gledališki krožek. Res pa nimamo tako imenitne košarice, ampak kar eno home made vrečko. Volku je menda vseeno, samo, da dobi vsebino :)
    Bodite lepo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm njami.

    Naš Arne bi pa vsak dan đžupa kuhal. :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe