Domač bel puhast kruh za tramezzine (ali mini štručke)

08:00


Zadnjič sem v knjigi o bučah in vseh njihovih sorodnicah videla recept za tramezzin s kumaricami (ga delim v kratkem), pri katerem sem se začela spraševati, ali bi se dalo kruh za tramezzine narediti doma, kajti v trgovini ga je prvič težko najti (vsaj tu), poleg tega pa je itak poln strašnih emulgatorjev, ki grizejo (podobni aligatorjem). Izkazalo se je, da se kruh za tramezzine da speči doma, in tudi, da je recept uporaben še za druge oblike, na primer tele štručke, ki me spominjajo na istrske bobole. 

Mehka, gosta struktura tega kruha torej ni posledica emulgatorjev, ampak nastane iz čisto vsakdanjih sestavin, ki jih imate po vsej verjetnosti že doma, saj si kaj bolj osnovnega težko zamislim: moka, kvas, sladkor, sol, sojino mleko in kokosobo olje ali bio maslo. 

Otroci takle kruh seveda obožujejo, in pri nas je to le poslastica, tako kot v starih časih, ko so si otroci želeli belega kruha. ;) Za otroke je zmagala kombinacija z jostino marmelado, zame je bil krasen tudi v zgoraj omenjenem sendviču ... Bobole pa so preprosto malce bolj fotogenične. ;)

Doma narejen kruh za tramezzine ali mini štručke

750 g bele moke
2 žlici suhega kvasa
4 žličke sladkorja
1 žlička soli
250 ml mlačnega sojinega mleka
250 ml mlačne vode
80 g bio masla ali kokosovega olja

2 pravokotna pekača namažeš s kokosovim oljem in pomokaš. 

V mlačni vodi raztopiš sladkor in primešaš kvas, pustiš stati 10 minut. 

V veliko skledo odmeriš moko, primešaš sol.

V malem lončku stališ maslo, priliješ sojino mleko in preveriš temperaturo. Če ni pretoplo, priliješ kvascu. Vse skupaj priliješ moki in dobro premešaš. Mesiš ročno 10 minut ali 5 minut v mešalniku.

Razdeliš v 2 pomaščena in pomokana pravokotna pekača in pokriješ. Vzhaja naj skoraj do roba. Pečeš 40 minut na 200 °C. 

Za štručke razdeliš testo na 2 dela, od teh pa vsakega na 6 ali 8 delov, iz vsakega oblikuješ najprej kroglico, nato valj, ki ga položiš v pomaščen pekač, tako da gladka stran gleda navzgor. Ko je vzhajano (po 30-40 minuttah ali kaj takega), pomažeš z mešanico sojinega mleka in nekaj kapljicami olja in pečeš na 200 °C približno 40 minut oz. toliko časa, da skorjica rahlo porjavi.

In še en predlog, če ne veste, kaj bi si nadevali v svoj tramezzinček: tramezzini s kumaricami.

Če morda občudujete moj prekrasni rožnati krožniček, vam takoj povem, kdo ga je naredil: Hana Karim, seveda. Jabolko pa je en funky poceni nakup, ki mi daje občutek, da si kljub vsemu lahko privoščim malce estetske norosti. Povejte mi, kaj mislite o belem kruhu (ali o krožničkih, poletju, impulzivnih nakupih majhnih nepotrebnih kuriozitet)?

You Might Also Like

7 komentarji

  1. Hana Karim? Popolno. Nakit, ki se ga ne moreš naveličat in dodatki, ko si zaželiš še kakšen kos več.
    Jabolko? Čarobna popestritev.
    Drobni nakupi? Za dušo :)
    Poletje? Meni nikoli preveč oboževano, a z drobne poletne utrinke, dneve bi sčarala v neskončnost.
    In bel kruh? Včasih nujno potreben:). Sama ga ne jem že leta... a ko si ga zaželim, si ga privoščim, z domačim maslom in domačo slivovo marmelado. Brez slabe vesti:)
    Želim vam prijetne dni, polne dišečih travnikov in vaših utrinkov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če je bel kruh za "posladek", ne vsakdanji kruh, po mojem ni nič kej narobe;) tudi vam lepe tople dni!

      Izbriši
    2. Zulejka, hvala.
      Smo si jih privoščili 'v hribih' in njami so. Uporabili smo kokosovo olje in sojino mleko in vse, kot je v receptu, ker je Timeja sodelovala ter sledila tvojm korakom. Nam popolno.

      Izbriši
  2. uuuu.. to pa moram poskusiti.
    Obožujm tramnecine, če odmislim koliko dodatkov ima kruh. :(
    Tole bo popolno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sporoči mi, kako ti je funkcioniral recept, če se ti bo dalo, prosim, ker je vedno dobro vedet, ali sem dovolj jasna - in da česa ne pozabim!

      Izbriši
  3. Tudi jaz ga bom sprobala in poročala. Fotografije so čudovite.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Se priporočam za feedback, vedno! Naj vam tekne!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe