Džošujeva skleda ali vegansko kosilo za 4 za manj kot 10 evrov

15:57


Rada imam izzive. Nič me tako ne navda s kreativno energijo, kot dober izziv in dedlajn. Tako da sem z veseljem sprejela izziv, ki mi ga je postavil Spar: pripraviti kosilo za 4 osebe za 10 evrov. To je 2,5 evra na osebo, kar je precej manj, kot plačaš v gostilni, seve, še vedno pa je 10 evrov za kosilo kar precej denarja, če računaš, da imamo ljudje v enem mesecu 30-31 kosil ... (No, ravno v februarju pa ne! Hvala, februar, da nam pomagaš varčevat:)). 300 evrov je kar precej, če pomisliš, da je treba k temu dodati še zajtrk, večerjo in morda še kako malico. No, jaz sem uspela pripraviti kosilo za 8 evrov, s tem, da sem uporabila zelo fensi in gurmanski kokosov posip Veganz. Če bi pri vsakem kosilu prihranila 2 evra, bi jih imela konec meseca za eno pošteno "fasungo" (ali pa morda za cel mesec zajtrkov). To pa sploh ni slabo, kajne?
Pripravila sem kosilo v skledi, za kar se je uveljavil izraz Buddha bowl. Zakaj Buddha bowl? Ker naj bi polna skleda spominjala na zaobljeni trebušček smejočega bude (ki ni Sidharta Gautama/Šakjamuni buda, torej ustanovitelj budizma, temveč Hotei, kitajski menih iz 10. stoletja). Še boljši izraz pa bi bil po mojem mnenju Džošujeva skleda, po famozni budistični zgodbi, v kateri nastopa skleda.

Menih je rekel Džošuju: "Ravno sem vstopil v samostan. Prosim, uči me."

Džošu je vprašal: "Si pojedel riževo kašo?"

Menih je odgovoril: "Pojedel sem."

Džošu je rekel: "Potem pa umij svojo skledo."

V tem trenutku je menih doživel razsvetljenje.


To je zelo fin koncept kosila, ki se z lahkoto prelevi v kosilo za s sabo (namesto v skledi ga pač pripravite v posodici s pokrovom). Vsebuje različne teksture, barve in zastopa vse okuse, zaradi česar je zelo zadovoljujoče. Za piko na i pri taki skledi samih zdravih stvari običajno poskrbita preliv in posip. Preliv je lahko katerikoli solatni preliv, ki ga imate radi, še posebej priljubljen je recimo preliv "miso-tahini". Posipi pa so ponavadi kakšna (pražena) semena, v mojem primeru pa kokosov čips Veganz. Na prvi pogled morda deluje kot nekaj, kar bi pojedli za posladek (mojo taščo je spominjal na kekse, Lumpiko pa na bombone), meni pa se zdi, da s svojo ne premočno sladkostjo in hrustljavostjo krasno dopolni ravno slane jedi.

Če pa želite ob kosilu imeti še juho in sladico, predlagam gastronomsko zvenečo "juho iz ostankov" (npr. brokolija, korenja in koruze, ki smo jih že itak kupili za tole, s kapljico oljčnega olja in kakim lovorjevim listom), ki bo budget povečala za par deset centov. In ker še vedno nismo dosegli 10 evrov, si privoščimo še Veganzove limonine kekse (1,79 za cel paket - ni treba vsega neankrat pojest, čeprav je mamljivo) "za navrh", s kakšno skodelico zenovskega zelenega čaja (manj kot 10 centov). Blaženost!

Džošujeva skleda dobrot

300 g rjavega riža (0,77)
600 ml vode
2 ščepa soli

pol pločevinke (340 g) koruze (0,32)

200 g korenja (0,20)
1 žlica olja
ščep soli

250 g brokolija (0,75)
1 žlica olja
1 žlica sojine omake
ščep čilijevih kosmičev

1 pločevinka (400 g) rdečega fižola (0,71)
200 g rdeče paprike (0,70)
žlička oljčnega olja
žlička balzamičnega kisa
ščep soli

200 g avokada (0,80)

100 g mlade špinače (1,09)

1 paketek Veganz kokosovega čipsa s slano karamelo (1,99)

Poleg sestavin so napisane cene v evrih/centih (v Sparu). Vsota je 7,33, pri čemer nisem upoštevala stroškov olja, kisa in začimb. Recimo, da tega nanese toliko, da vse skupaj zaokrožimo na 8.

Riž skuhaš po navodilih na embalaži. Kuhanemu rižu primešaš odcejeno koruzo. Poskusiš in po želji dosoliš.

Korenje olupiš in narežeš na paličice. V voku segreješ olje in dodaš ščep soli. Dodaš korenje, narezano na paličice in popražiš, da po robovih porjavi. Daš na stran.

Brokoli opereš in narežeš na cvetke. V vok dodaš še malo olja in na njem hitro popražiš brokoli. Brokoli se mora zmehčati, a ostati dokaj žive barve. Začiniš s sojino omako in čilijevimi kosmiči. Daš na stran.

Papriko opereš, odstraniš semena in narežeš na kockice. Fižol odcediš in oplakneš na cedilu pod tekočo vodo. Zmešaš fižol, papriko, sol, oljčno olje in balzamični kis.

Avokado narežeš na krhlje.

Špinačo opereš.

Pripraviš 4 skledice in vanje naložiš po četrtino od vsega. Špinačne liste je najbolje položiti na dno, da jih potem težje sestavine obtežijo. Po jedi potrosiš kokosov posip Veganz















Meni je všeč, da ti takšno kosilo da veliko energije in te ne obteži kot klasična kosila. Si tudi vi pripravljate takale skledasta kosila (slovenistke, ne me tepst; samo igram se)? Kateri je vaš najljubši dodatek, ki popelje to sicer preprosto jed v območje odličnosti?;)

You Might Also Like

2 komentarji

  1. Same njami reči. Ravno prav pisanih barv.
    Obožujem takšna kosila.
    Kadar smo doma, ga ni boljšega kot pripravit nekaj enostavnega, hitrega in še cenovno ugodnega.
    Kokosov čips obožujem. Ne vem, a mi je boljši s karamelo ali s čilijem. Ali samo sladek dr. Goerga. Varčujem pri ostankih zelenjave, pri čipsu pa si dam duška ;)
    Piškotke pa ob priliki poskusim. Njihova barva je kot nalašč za preganjanje sivine.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ravnokar razmišljam, če si naj nekaj takega iz sestavin, ki jih imam doma, naredim jutri za na kliniko ... hm. :) Deluje super, hvala za vse odlične recepte, ki jih deliš z nami.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe