Kaj vegetarijanci spečejo na žaru?

14:41




Čas piknikov ali bolje, žarov, je v polnem zamahu. Če niste vegiji, najbrž točno veste, kaj speči, in če ste, se morda izogibate piknikom, saj so večinoma, vsaj po mojih izkušnjah, zelo mesno ... ahem ... navdahnjeni. Michael Pollan pravzaprav trdi (najbrž povzema kakega antropologa, ne spomnim se tako natanko), da je barbecue (piknik z žarom) ostanek obrednega žrtvovanja živali. Kdo ve.

Kakor koli že, žar in vegetarijanstvo navidez ne gre najbolje skupaj. Kadar se na kakšnem pikniku vendarle pojavim, običajno dobim bučke in papriko, in če imam res srečo tudi sir za žar. Sem zelo hvaležna, če zadeve spečejo preden na vrsto pride meso, se ne pritožujem in če je treba, jem tudi samo kruh, čebulo in ajvar. Jaz pridem tja zaradi druženja, ne hrane.

Ampak, če bi bilo po moje ... Bi se na žaru speklo veliko veliko pisane zelenjave in še kaj sadja. Nakupovalni seznam spodaj.

Uporabila sem litoželezno gril ploščo Le Creuset, ki sem jo dobila v trgovini 1001 dar in je res krasna zadeva! Nad njo je navdušen tudi Tadej, ki si na gril plošči speče meso. Zatem, ko si jaz spečem zelenjavo. Tako je to v mešanih parih:) Midva sva jo uporabila kar v pečici, zanekrat še razmišljam, kako bi jo uporabila zunaj, da bi bilo vzdušje piknika res pravo:)






Kaj vegetarijanci spečejo na žaru?

tokrat sem poskusila:

rdečo peso
oranžno peso
rumeno peso
korenček
vijoličen korenček
gobe
bučko

drugič bom tudi:

brokoli
cvetačo
belo čebulo
rdečo čebulo

za malo beljakovinske injekcije:

čvrsti tofu
dimljeni tofu
marinirani tofu

in še za posladek!

ananas
breskve
marelice

pa tudi klasika ni za odmet:

sir za žar
jajčevce
papriko
koruzo

Imate še vi kakšen predlog zame in za nas?

You Might Also Like

6 komentarji

  1. V kratkem planiram vegetarijanski piknik, hvala za super ideje! Za mene morajo biti zraven še nujno klobučki od šampinjonov polnjeni z tržaško omako :) (pečejo se pa zaviti v alufolijo).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za idejo, Nastasja! Obožujem tržaško omako, tako da mi bo zagotovo všeč tole!:)

      Izbriši
  2. Rezine kuhane in ohlajene polente, bukovi ostrigarji, koromač. To mi še pride na misel, v glavnem si naštela že vse dobrote. Pri nas je zadnje čase tako, da vsi 'mesni' navalijo na zelenjavo in komaj še uspem kaj rešit zase. Pa sem vseeno cesela, da je tako.

    OdgovoriIzbriši
  3. Še radiča sem se spomnila. Treviški ali vitlof. S tržaško omako je odličen

    OdgovoriIzbriši
  4. Ah, te čudovite barve in okusi....
    Bi si človek kar takoj omislil kakšen piknik, četudi nima namena.
    Uživajte.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe