Veganski kapkejki z gozdnimi sadeži in limonino kremo

11:41

Veganski cupcakes s sadjem.

V soboto smo imele z najljubšimi puncami eno posebno čajanko, tako s pravim čajem (kdo bi si mislil, kajne?) in z rožami, lampijoni ter seveda kapkejki. Tam je bil tudi čokoladni tart in kupček pisanih bombonov. In potem je ena vprašala: "Kakšna je razlika med mafini in kapkejki?" Kot iz topa sem izstrelila: "V tem, da imajo kapkejki kapo." (Mafini pa so ma ... fini.)

In kapa na kapkejkih (morda bi jih lahko končno prevedli kot kolačke s kapo? skodelični kolački se res čudno sliši, ne?) je ravno tisto, kar mi ponavadi dela preglavice. Najprej z estetskega vidika, preizkusila sem vse mogoče nastavke za dresirno vrečko IN še tisto drugo zadevo, tubo ali kaj, pa nisem bila nikoli čisto zadovoljna z rezultati. Sicer še nisem poskusila s kovinskimi nastavki, kot mi je predlagala Cimetova, ki dela res lepe kapkejke, mislim, da je trik bolj v tem, da imaš grif ali pa ga nimaš.



In druga težava je, kako narediti te kape veganske. Maslo, smetana, beljaki in mascarpone, ki so odlične osnove, torej odpadejo. Lahko recimo uporabiš margarino, ampak dobra je samo ena (alsan), vsaj če mene vprašaš, in po tisto je treba vse do Kalčka. Sem pa v nekem hecnem članku v NY Timesu zasledila, da je kokosovo olje uporabno za kape na kapkejkih, recepta pa nikjer. Potem pa sem našla tudi recept, in to pri Skinny bitch, ki mi je po začetnem razočaranju vse bolj všeč.

Kokosovo-limonasta kombinacija je super osvežilna, prav tako gozdni sadeži, vse skupaj pa je resnici na ljubo precej sladko in tudi polno maščob (sicer zdravih, kokosove in mandljeve, ampak vseeno). Ampak to so kapkejki. Nihče ne pravi, da morajo biti zdravi, morajo pa biti okusni in luštni - zato lahko rečemo, da so zdravi za dušo, a ne? :)



Kapkejka za fantke in za punčke.

 Veganski kapkejki

za kolačke

3/4 sk trsnega sladkorja
1 sk mandljeve moke
1 sk bele moke
pol pecilnega praška
4 žlice stopljenega kokosovega olja
2 JŽ mletih lanenih semen
1 sk sojino-riževega mleka
1 ČŽ jabolčnega kisa
1 sk (zmrznjenih) gozdnih sadežev

Pečico razgreješ na 180°C.

V pekač za muffine pripraviš papirnate modelčke. Silikonske v tem primeru odsvetujem, saj je kapkejke zaradi kap težje in bolj packasto jesti iz teh, kot iz papirnatih, ki jih lahko po mili volji strgaš, zavihaš ... Ker pa so kolački sami tako mehki, so modelčki res dobrodošli, olje in moka namreč ne bosta dovolj, da se ne primejo na pekač.

Mleta lanena semena namočiš v sojino-riževem mleku, ki mu dodaš 1 ČŽ jabolčnega kisa.

Sladkor, mandljevo in belo moko zmešaš s pecilnim praškom.

Kokosovo olje stališ.

Vse sestavine zmešaš in dodaš še gozdne sadeže. Testo se bo malce strdilo, ne bo tako tekoče, kot za kakšne druge kakpkejke, saj se kokosovo olje v stiku z zamrznjenimi gozdnimi sadeži spet strdi.

Maso nadevaš v modelčke, nekako do dveh tretjin. Jaz jo pač vso razporedim v 12 modelčkov, ne glede na to, ali je to do 2/3 ali malo čez ... Pa je ponavadi v redu:)


Kolačke pečeš na 180°C 15-20 minut. Če so pečeni, preveriš z zobotrebcem, ki ga zapičiš v kolaček in mora iz kolačka priti čist, brez prilepljenega testa, torej. Kolačke docela ohladiš, preden jih začneš krasiti.



za kape

55-60 g kokosovega olja/masla
200 g sladkorja v prahu
naribana lupina ene bio limone
3 JŽ limoninega soka
+ okraski po želji (te je res težko najti veganske, priznam! ampak nekatere pisane mrvice to dejansko so)

Kokosovo olje tokrat v trdnem agregatnem stanju miksaš s sladkorjem v prahu. Sladkor dodajaš postopoma!

Ko vmiksaš ves sladkor, dodaš limonin sok in lupinico ter še malo miksaš. Poskusiš, če še vedno škrta pod zobmi in v tem primeru nadaljuješ z miksanjem.

Če je prijetno gladko, pa lahko kar nakapkejkaš. Jaz sem opustila velike perfekcionistične težnje in tokrat nanesla kape na kolačke kar z navadno žlico, pa se mi zdijo prav simpatične.

Sedaj pa še okrasiš ... in do čajanke shraniš v hladilniku. (Ali pa kremo shraniš v hladilniku in tik pred čajanko okrasiš, če znaš res tako dobro časovno planirat:)).



You Might Also Like

11 komentarji

  1. Cool :) Kape ti pa res ne gredo dobro od rok ;)
    Kovinski nastavek kaiser in slaščičarska dresirna vrečka. nastavke najdeš tudi v mullerju, po vrečko se pa zapelji na brnčičevo do Pekarne vrhnika in si kupi dve malo večji ;) tiste so taprave ker se lahko operejo v stroju, in ko držiš v roki napolnjeno, se temperatura ne prenaša na kremo, kar je včasih problem in se začne topit (čokoladne maslene ipd) :)
    Potem bodo kape take tudi do nebes in bodo stale ;) pa še vzorcev je polno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za podrobna navodila, bom pa res poskusila! Še ne vem, kdaj si bom opogumila, sicer:)

      Izbriši
  2. Oooo, tole izgleda čisto preveč slastno! *padec sladkorja* :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni so pa kape všeč! Mislim, da ravno zato ker so malce drugačne. Res, Pekarna Vrhnika ima še pa še lepih in uporabnih stvari :).

    Zulejka, krasni kapkjeki :). Aja še to: mafini vs.cupcakes:

    If you threw a cupcake against the wall, you would hear something of a "poof!" If you threw a muffin, you would hear a "thud!" :D

    vir:http://www.englishforums.com/English/CupcakesAndMuffins/ghvm/post.htm

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala, Cimetova! Pa simpatična definicija, hehe. In tale Pekarna Vrhnika se sliši kot Emporium za prostočasne slaščičarke:) bo res treba it...

    OdgovoriIzbriši
  5. so fejst luškani:) me zanima kako lična je mogla bit šele čajanka, ko pa so že kapkejkiči tko super fini!;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne dvomim o čajanki,vzdušju in okusu:). Izgleda tako mikavno!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. mjami slasni a sočni kapčkarji ali klobučkarji ali kaj... Skratka super zgledajo in odlični so za pod zob ^_^

    Vse tole govorjenje o odklopu in pesimizmu, mi je dalo misliti, da jemljemo zunanje življenjske okoliščine preveč osebno in celo pasivno-destruktivno. Namesto, da bi bili v zagonu ustvarjanja in spreminjanja, se želimo odklopiti in ne najdemo smisla.
    To nekako povezujem s splošnim stanjem (mladih idr.) v tej čudoviti Sloveniji z grozno nesposobno staro generacijo politikov, ki jih neglede na barvo, briga le njihov lastni žep in napuh. V Sloveniji imamo neverjetno velik beg možganov - mladih izobraženih in sposobnih ljudi, ki bežijo od teh "s. ki ne bi znale ločiti zlata od gnoja".

    Zato temu pravim "zunanje okoliščine", ker pri tem skoraj nič ne moremo. Lahko pa nekaj naredimo sami zase, za svoj optimizem = en super muffin, en kapčkar, en tart...mjami...en sprehod v naravi, en klepet s prijatelji... Pa bo dan lepši. Dejmo se brezposelni mladi povezat, preden izginemo iz podalpske dežele!
    Predvsem ne pozabimo, da imamo ljudje neverjetne možnosti, da storimo dobro (na žalost je v isti možnosti tudi škodljivo) že samo, kot taki, človeški. Zato to, da nas določa služba, ki je ni, ni prav! Mimogrede, a se nimaš ti nčesa za veselit Zulejka!?? Za to boš morala biti še kako optimistična in pozitivna ^v^

    uff, sem bila dolga ^.^;;

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej!

    A so tej kapkejki klasični veganski, ki so malo bolj zbiti, ali so puhasti? Mam za vikend en kup neveganskih jedcev na obisku in jim vedno podtikam veganske jedi, oni pa sploh ne ugotovijo!

    LP Anže

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se ne zdijo zbiti kot nekateri veganski kapkejki, samo zelo puhasti pa spet ne. So pa to še vedno moji go-to veganski kapkejki! Ti pa priporočam, da z oljem raje škrtariš kot pretiravaš, in kar se pecilnega tiče, daš 1/3 sode bikarbone (ne vem, pol žličke sode, pa eno pecilnega?). Mislim, da so to tudi eni tistih mafinov, kjer ne ugotoviš, da gre za veganske;) (no, poročaj, kako bo šlo)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe