Vegansko in poceni: Lečini polpeti

10:00


Lečini polpeti.

Danes naj vam zgodbo namesto mene pove Jorge Bucay. Kul tip, kul zbirka in res kul zgodba. O leči. Ki je kul hrana. In zelo poceni. Pa tako okusna in hranljiva!

Diogen je s krožnikom leče v rokah sedel pred vrati neke hiše. Nobena jed v Atenah ni bila cenejša od leče. Če si jedel lečo, je to pomenilo, da bolj reven sploh ne moreš biti. Mimo je prišel vladarjev odposlanec in mu rekel: "Diogen, če bi se naučil biti bolj pokoren in bi se vsaj malo prilizoval vladarju, ti danes ne bi bilo treba jesti leče."
Diogen je prenehal jesti, dvignil pogled s krožnika, ostro pogledal premožnega sogovornika in mu rekel: "Kaj pa je narobe s tabo, brat? Če bi se naučil jesti malo leče, ti ne bi bilo treba biti tako zelo pokoren in se tako prilizovati vladarju."  (Jorge Bucay, Ti povem zgodbo, str. 184-185)

V našem gospodinjstvu jemo kar precej leče in ne le iz zgornjih etično-nazorskih razlogov. Včasih prav nič ne kompliciramo, kot na primer pri lečini juhi z limono. Včasih malo bolj eksperimentiramo po indijsko ... In včasih naredimo iz železovo-beljakovinske leče nekaj zelo podobnega junk food-u. Tako, da je to treba uravnotežit s polnovrednim rižem in kumaricami. Tele lečine polpete je sfiniširal T., v precej veliki količini olja. Tako sicer postanejo izredno okusni, pa tudi precej junk, jih je pa mogoče speči tudi na bistveno manjši količini olja (le toliko, da pokrije dno ponve) ali celo brez tega, v pečici in na peki papirju.


Lečini polpeti za lačne


za 2 zelo lačni osebi (ali 3, mogoče celo 4 ne tako zelo lačne:))
osnovni recept prilagojen po temle na tudi sicer zelo uporabni povezavi

  • pol skodelice zelene/rjave leče
  • 1 JŽ oljčnega/kokosovega olja
  • 1 korenček
  • pol pora
  • pol paprike
  • četrt čebule
  • 2 stroka česna
  • kurkuma
  • kajenski poper
  • sol
  • poper
  • drobtine
  • (kokosovo) olje za cvrtje  

Lečo skuhaš kot ponavadi, z malo soli. Odcediš, malo vode prihraniš za vsak slučaj, če bi bila masa presuha.

Vso zelenjavo nasekljaš in popražiš na olju, malo posoliš, začiniš in vmešaš lečo.

Celotno zadevo spasiraš ali obdelaš s paličnim mešalnikom. Ni treba, da je stvar taka kot pire, kakšen košček zelenjave tu in tam ne škodi.

Poskusiš, če je dovolj začinjeno in po potrebi dodaš sol ali začimbe.

Vmešaš toliko drobtin, da lahko oblikuješ polpete, ki jih  še malce povaljaš v drobtinah. Meni so se priljubile velike, germanske drobtine (namig: kupiti v trgovinah nemškega porekla).

Ocvreš/popečeš na ne premočnem ognju v poljubni količini olja, nekaj minut na vsaki strani (recimo 2 minuti? nikoli ne gledam zares na uro) ali v pečici (nimam pojma, poskusila bi s 30 minut na 200°C, s tem, da jih na polovici nekje obrneš).

You Might Also Like

12 komentarji

  1. Kako priročen recept ... ravno danes sem razmišljala o polpetih iz kvinoje, ampak možu kvinoja ni toliko po godu, pa jih morda naredim kar iz leče, ker jih še nisem poskusila. Hvala za recept.
    Tudi priloga zgleda zelo okusno ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super recept! :) Tole bomo zabeležili!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala obema, upam, da vama bo všeč! Polpeti iz kvinoje so meni njami! Po katerem receptu pa jih narediš, Barbara, če ni skrivnost?:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zulejka, pri nas že diši. Leča rabi še čisto malo, da se omehča. Komaj čakam, da poskusimo. Knjigico pa že imam, hvala ker si me spomnila. Še prebrat jo moram! Kupila sem jo po priporočilu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Knjigica je zelo fajn, le vzemi si čas! Pa itak je najboljše brat eno po eno, te zgodbe, da dlje ostanejo. Upam, da boste s polpetki zadovoljni!

      Izbriši
  5. Zulejka,hvalaaaaaaaaa! Za namig, kako pripraviti lečo za tiste,ki je sicer ne marajo, a nikoli ne rečejo ne ocvrtim stvarem:). Sama pa jo obožujem v vseh barvnih odtenkih:)
    Zgodbici sta super!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Sabina! Upam, da boš zadovoljna z rezultatom (in ljubitelji ocvrtega tudi:))

      Izbriši
  6. Res super, tudi jaz vesela za tale namig. Ponavadi kuham iz leče juho ali pa jo dam v solatke. Tako tako, jeva jo bolj midva z U. Cvrtje pa tudi mojim škorcem gre v slast, samo jaz jih malo prelisičim in dunajce naredim kar v pečici, brez olja, samo na vroč zrak. Tako bom poskusila tudi tele tvoje lečine in tudi Barbarin namig iz kvinoje, ki jo obožujem, bom sprobala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lečina juha je ena mojih najljubših reči, solate pa so tudi praktične. Polpeti pa vsaj meni zelo okusni in veliko veliko boljši od kakih kupljenih sojinih/zelenjavnih. In verjetno tufi (celo kljub olju:)) bolj zdravi.

      Izbriši
  7. Zulejka živjo,
    nisem tako kreativna kot si ti, kar se tiče kuharije :) Naredim skoraj tako, kot si napisala v receptu ... skuham kvinojo in dodam še eno bio jušno začimbo (vsebuje: korenje, jabolka, peteršilj, čebulo, pastinak, zeleno, šitake gobice, por kurkumo in lustrek) , potem pa popražim malo čebulce ali pora, naribam korenček in zmešam skupaj z drobtinami in jajčkom (niso veganski). Very simple, tako da žal nimam kaj delit.
    Veselo kuhaj še naprej, B

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh, kako da ne! Saj jaz tudi nisem tako grozno kreativna, včasih pač dobim idejo, jo poguglam ali pa tudi ne, in malo preizkusim. Taki preprosti kvinojini polpeti se slišijo prav fajn. Pri svoji najljubši blogerki Heidi Swanson sem našla recept za ene kvinojine polpetke s kozjim sirom in mislim da drobnjakom. Zelo fina reč! Glede na to, da niste veganski, lahko tudi vi poskusite:)

      Izbriši
    2. Hvala za idejo ... jaz bi z veseljem poskusila polpetke s kozjim sirom, ampak boljša polovica ne mara kozjega sira ... ti šment :) Sliši se pa zelo fajn ... kot tudi zelo veliko receptov, ampak me tudi čas heca, da ne eksperimentiram.
      Drugače pa verjemi, da si zelo kreativna ... se ne hecam. Brez pretirane skromnosti prosim ;) Rada spremljam tvoje recepte.
      Upam da tisti "vi" ne spominja na vikanje ;) Sej smo vsi mladi, ane.

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe