Uglašena kuhinja v Lakotnikovem b(r)logu

12:24


Danes sem blogu spremenila ime. Iz kosmatega robatega v spevno elegantnega. No, vsaj upam. Zakaj uglašena kuhinja?

Rečemo, da se moramo uglasiti z naravo, z letnimi časi, s kozmičnimi ritmi, s sočlovekom. Uglasiti SSKJ tolmači tudi kot "narediti, da je kaj skladno, ubrano". Najti skladnost, ravnotežje, harmonijo. Vsak trenutek iščem skladnost, ubranost in ravnotežje. Na vseh področjih v življenju.

Ko berem razmišljanja so-dobnikov, razbiram splošno mnenje, da je najti ravnotežje danes težje kot kdajkoli. Celo v socioloških teorijah se govori o družbenem sistemu izven ravnotežja oz. sistemu v šibkem ravnotežju. Tak sistem je najlažje podreti, saj se komaj še drži na vrvi.

Tudi, če ne razmišljamo o duhovnosti ali družbi, se trudimo doseči ravnotežje. Vsi čutimo, da ga moramo najti. Renesansa je blizu.


Uglasitev je ravnotežje, ki pa ni naravno in nereflektirano stanje, ampak rezultat prizadevanja posameznika. Uglašenost v kuhinji ne pomeni matematičnega merjenja, lekarniškega tehtanja in meniškega odrekanja. Uglašenost v kuhinji pomeni uglasitev z naravnimi ritmi, pomeni ravnotežje med duhom in telesom, skrb zase, za sočloveka, za vsa bitja in širši ekosistem.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe