Vegi jota

18:48

Vegetarijanska jota.

Naučila sem se delat štruklje, zdaj pa joto "prodajam"? No, štruklji bodo predstavljeni kdaj drugič - ko bom imela fotko končnega izdelka (that is to say, če jo bom takrat uspela posnet, preden končni izdelek zmanjka).


Ja, Koroška je bila čudovita, malo zasnežena, več pa sončna. Ko nisem kuhala ali kramljala z bodočo žlahto, sta mi delali družbo Sookie Stackhouse in Emma Woodhouse (hm, dve hiši v priimkih...), in ko ni kuhal niti Tadej, sva se sankala. Uf, kar adrenalin zame:) Štruklji so tudi ena fina zgodba, ampak tokrat bo imela glavno vlogo jota.


Jota je najina najljubša zimska jed. I'm Master Jota:) Nekaterim vegetarijancem je samoumevno, da se joto da narediti brez mesa, drugi so ob tem dejstvu kar presenečeni. Jaz jo naredim takole:

Fižol namočim čez noč, sperem, zavrem, zamenjam vodo in kuham do mehkega. Solim tik preden je kuhan. Takrat enkrat dam kuhat, vsako posebej, na kocke narezan krompir s soljo in repo (ali zelje) skupaj s česnom, poprom in majaronom. To se kuha približno 20 minut. Medtem nasekljam eno čebulo in jo prepražim v oljčnem olju. Na koncu vse skupaj zmešam v enem loncu ... tako da gre vse čez ... in potrebujem v bistvu dva lonca:) Tako da imava vsak svoj lonec jote, v katerega lahko dava še kaj, kar drugemu ne bi bilo všeč. Npr. kečap. Ne, hecam se. Jaz ne dodam ničesar, T. pa ponavadi doda klobaso.

Še sestavine v približnih merah:
- ok. 400 g fižola
- 1 kg repe/zelja
- 4 krompirčki
- majaron, lovor (2 lista)
- poper, sol (1 čajna žlička v fižol, dva ščepca v krompir)
- 1 čebula
- 2 stroka česna, narezanega na lističe
- 4 jedilne žlice oljčnega olja

You Might Also Like

1 komentarji

  1. No, jaz jo naredim na enak način, le da v zelju (ali repi) skuham kos prekajenega tofuja....še mesojedce "pretentaš", dokler ne ugotovijo, da nikjer v joti ne "plava" klobasa ali suho meso :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe