Veganski ajdovi keksi (brez glutena in s čokolado)

09:00

_MG_9166


Takoj, ko sem videla recept za ajdove kekse (avtorja knjige The Einkorn Cookbook, ki me zelo mika), sem vedela, da jih moram speči. Ajda je fina, a v obliki keksov je še nisem poskusila, zato sem bila zelo firbčna, kaj se bo iz tega izcimilo. Poleg tega bi takele brezglutenske kekse lahko ponudila tudi prijateljici s celiakijo, vsi si namreč zaslužimo piškote, kajne. Pri teh mi je všeč, da so tako preprosti, brez tistih čudnih xantanov in ne vem česa še. (Verjamem, da je te dodatke fino uporabljat, če vedno pečeš brezglutensko, če pa zgolj občasno, je prav super imet pri roki en tak simpl recept.)

Originalni recept je zahteval eno jajce in en rumenjak, namesto tega sem jaz uporabila banano, laneno seme in chia semena. Za chia semena ste najbrž že vsi slišali. No, T. se je nekaj zmrdoval, ko sem mu (večkrat) predlagala, naj jih namesto jajca zameša v testo za štrudl (štrudl je ena od reči, ki jih vedno pripravlja on), in ker sem bila take volje, sem ga sitno vprašala: "Kaj imaš proti chia semenom? V tistih ajdovih piškotih, ki so se ti zdeli zelo dobri, so bila chia semena, veš?"

"Ampak meni so ti piškoti zelo dobri, ker so rahli in čokoladni, ne zaradi chia semen," me je utišal. Tako, chia semena gor ali dol, piškoti so rahli in čokoladni, specite jih in na kavo povabite prijatelja ali prijateljico, ki navadnih ne sme jesti. Kekse sem, skupaj z mnogimi finimi novimi recepti, vključila tudi v svojo knjigo, ker so vam tako všeč. ;)

Ajdovi keksi s čokolado (veganski, brez glutena)

_MG_9167

1 ČŽ mletih lanenih semen
1 ČŽ mletih chia semen
2 JŽ sojinega mleka
1 zrela banana

1 skodelica ajdove moke (okoli 120 g)
1/2 ČŽ sode bikarbone
1/2 ČŽ pecilnega praška
1/2 ČŽ soli
100 g kokosovega olja (ali kombinacija bio masla in kokosovega olja)*
1/2 skodelice trsnega sladkorja (okoli 100 g)
1 vanili sladkor (ali še bolje, vanilija v prahu)
50-90 g temne čokolade, nasekljane na koščke

Mleta semena zmešaš z mlekom in speštano banano in daš na stran.

Vse suhe sestavine (razen čokolade) zmešaš skupaj, dodaš stopljeno kokosovo olje in vmešaš zgornjo bananino mešanico.

Vmešaš čokoladne koščke.

Iz mase oblikuješ približno 8 velikih keksov in jih položiš na s peki papirjem obložen pekač. Naj imajo dovolj prostora, saj se kar razlezejo.

Pečeš 8-10 minut na 180°C.

Takoj, ko se spečejo, so zelo mehki, zato brez panike. Važno je, da imajo zapečen rob. Nekaj minut jih pustiš v pekaču, da se še nekoliko strdijo, nato jih zložiš na mrežico, kjer se bodo ohladili.

*Pozneje sem uporabila manj olja, recimo 50g.

You Might Also Like

41 komentarji

  1. Dan :)!
    Piškoti tako dobro izgledajo....ravno sem si privoščila belo kavo in ja, kako bi pasal zraven. Moja boljša polovica ajde ne prenese, res, sem ga že parkrat poskusila prelisičiti, pa ni šlo. Bom poskusila s kako drugo moko :). Zase bom pa kar z ajdo naredila. V kombinaciji s čokolado se res dobro sliši. Super recept!

    a.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole pa definitivno sprobam! Nalašč zame so!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sliši se mikavno!!!! Če bi jih imela bi jih nekaj takoj pohrustala:)
    p.s. Zanimiva iznajdba jajčnega nadomestka!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pravzaprav sem samo skombinirala 2 že znana jajčna nadomestka:)

      Izbriši
  4. MMM AJDA!! Ajdova kaša, ajdov kruh z orehi, ajdovi piškoti....
    NJAAAM.
    Bom v prihodnje definitivno naredil!
    HVALA

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobra kombinacija ... same odlične sestavine.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmm, obvezno probam! Zadnje čase naletim na vse več brezglutenskih receptov, eden boljši od drugega, kar me res veseli.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hmmm ... mi pa v testo za štrudl nikoli nismo dali jajc. Voda, moka, malo olja in ščep soli. janja

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmm, zveni zelo dobro. Eno vprašanje. Mleta chia semena - to si jih sama zmlela (kako) ali si kupila že zmleta? Hvala :)

    P.S.: Super blog ;)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem jih sama zmlela, v kavnem mlinčku:) tako tudi lanena semena (in sezam, sončnična semena pa še kaj...). Pri teh semenih je pomembno, da so zmleta tik pred uživanjem, ker hitro lahko postanejo žarka. Poleg tega so sveže mleta semena in oreščki veliko bolj okusni! Kavni mlinček se pa kar drži:)

      Izbriši
  9. O super. Hvala za odgovor :).

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasne fotke, kot vedno! Že popam na svoj Pinterest :)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Včeraj sem jih spekla - kar iz dvojne količine. In res so okusni! Sem pa namesto banane in chia semen uporabila kar jajce, saj teh chia semen še nisem uspela nabaviti. Zdaj jih pa ne morem nehat jest:-(

    OdgovoriIzbriši
  12. meni pa masa ni uspela po receptu. sem morala dodati še pošteno količino dodatne (kar pirine) moke. potem je pa šlo oblikovat kekse in bili so odlični. količina pa kar 16 kosov. hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
    2. Masa je res ZELO mehka, mehkejša od običajne, tud mene je presenetila, ampak jaz sem lahko oblikovala kekse.. No, me veseli, da si se znašla in bila zadovoljna z izidom!

      Izbriši
    3. super, da si dodala moko in so bili vseeno dobri, +bom enkrat probala tako. razmerje maščob sem obdržala tako kot je v receptu, ki me je navdihnil, ker sem se bala, da bi bili preveč gumijasti ali dolgočasni, če bi zmanjšala količino maščobe.

      Izbriši
  13. Odlični keksi, pečem jih že od tvoje objave naprej, kar nonstop, vedno jih imam na zalogi. Sem poskusila različne variante - z jajcem, s tvojim jajčnim nadomestkom in tudi brez. Vse opcije se obnesejo. Odkar ne jem več glutena, so to itak moji najljubši keksi. Sem zadnjič probala naredit malo drugačno varianto - s kakavom in mletimi lešniki in moram rečt, da prav tako deluje. Skratka, ajda je zakon, tebi pa prav lepa hvala za ta recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super ideja! Jaz sem sicer tud probala s kakavom in lešniki, a praženimi in nasekljanimi, ne mletimi, mogoče je bilo še malo rozin zraven, se ne spomnim, je bilo kot ena čokolada;) z mletimi pa je najbrž kot nougat, kar mora biti super!

      Izbriši
  14. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala za tale receptek, mi je odličen. Vendar masa je res zelo redka in kokosovo olje kar teče, loh bi dodala še kako suho sestavino (mogoče več drugih oreščkov) ali manj kokosovega masla, ampak sem se potrudla in so uspeli. So res super! Sladkor sem zmanjšala za polovico, ker so itak koščki čokolade notr in meni osebno še vedno sladki, ostalim članom družine pa fenomenalni!
    HVALA! Aja, prišlo jih je 16 in ker so bili tako lepljivi, sem jih kar z žlico nadevala na peki papir... :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogoče res, vendar bi bili potem manj krhki oz, bolj taki ... gumijasti?;) Razen mogoče, če bi bila suha sestavina mleti oreščki. Maso lahko malo strdiš s tem, da daš testo v hladilnik, in potem oblikuješ kekse.

      Izbriši
    2. Mogoče vama je prišlo 16 keksov, ker sta delali kekse bolj standardne veliksoti, jaz pa sem delala une giant cookie varianto (ko je en za malco več kot dovolj);)

      Izbriši
  16. Naravnost odlični so. Spekla sem jih zvečer in bi jih najraje kar vse takoj pohrustala. :) Jaz sem sploh izpustila sladkor in dodala žličko medu, vendar sem po prvem piškotu ugotovila, da bi bili že sami po sebi dovolj sladki zaradi banane. Skratka, še več takih receptov. In hvala za nasvet glede mletja semen v kavnem mlinčku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No krasno! me veseli! Bom tudi jaz probala brez sladkorja, vas več pravi, da so tudi tako dobri, tako da sem firbčna;)

      Izbriši
  17. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  18. Po tem receptu delam čokoladno torto, saherco,... Namesto da oblikujem kekse, maso vlijem v tortni model.To je najboljša veganska in brezglutenska torta! In keksi, seveda :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Irena, sliši se zelo zanimivo, kar ne morem verjet! (ne vem, kako da sem spregledala komentar) A prav tako nardiš kot je recept za keske, nič drugače?

      Izbriši
    2. Lahko verjameš :) , so fotke tortic na FB :)
      Recept pa malo priredim, dam navadno olje, manj sladkorja in namesto koščkov čokolade, kakav.

      Izbriši
    3. Lahko verjameš :) , so fotke tortic na FB :)
      Recept pa malo priredim, dam navadno olje, manj sladkorja in namesto koščkov čokolade, kakav.

      Izbriši
  19. Hehe, vse kar spečem, tudi pofotkam in dam na fejs :) Ti lahko kam pošljem zs?

    OdgovoriIzbriši
  20. Super piškoti! Hvala za recept. Dodala sem še žlico začimb za medenjake in "sneg" čičerikine vode.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uuu, zanimivo, Alenka! Bom probala se tvojo foro;)

      Izbriši
  21. Hellooo :) mene pa zanima, če bi bilo ok, da dam 2 žlički chia semen namesto 1 chia, 1 lanena? Lanenih namreč nimam doma pa tudi kavnega mlinčka ne.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe