Zapostavljena zelenjava: Pastinak

07:36

Pastinakova juha s konopljinimi semeni (v sodelovanju z Nutrisslim.)

Pastinak! Že od malega mi je všeč, čeprav je bil takrat še kar redkost. Moja mama ga je skuhala v miso juhi ali na nishime način (objavim kmalu kaj o tem). Pri pastinaku je očarljivo to, da je videti kot kak peteršilj, a ko ga skuhaš, dobi čudovito kremasto teksturo, kakršne ne dobiš pri praktično nobeni drugi zelenjavi (ali pa se je jaz sedaj ne spomnim), okus pa je sladek in karamelasto-zemljast.

Ampak, kljub temu, da mi je pastinak zelo pri srcu, nimam veliko idej, kaj bi z njim skuhala. Letos ga je tašča pridelala prav lepo zalogo, mislim, da predvsem zaradi mene, saj tudi ona ne ve prav, kaj bi z njim. Tale kremna juhica je bila ena prvih idej in mislim, da kar dobra:)  V njej sem uporabila tudi sladki krompir, in to bel (vsekakor uporabite oranžnega, če imate oranžnega; če ga nimate, imate pa polno shrambo hokaido ali muškatnih buč, komot uporabite te), pa konopljina semena* za olalala superfood bonus (kdo bi se branil omega 3 in kvalitetnih beljakovin, kajne). In ker je bilo vse tako belo in sladko, sem dodala še malce makovih semen in limonino lupino. 

Pastinakova juha z nekaj nepričakovanimi sestavinami 

(in konopljinimi semeni!)

1 JŽ oljčnega olja
pol čebule
200 g pastinaka
400 g sladkega krompirja (belega ali oranžnega)
bio zelenjavna jušna kocka (brez glutaminata)
cca. 1 l vode
ingver v prahu
beli poper
naribana lupina pol limone in malo makovih semen (za okrasitev)

Čebulo olupiš in nasekljaš.
Pastinak olupiš in narežeš na kolobarje.
Sladki krompir olupiš in narežeš na kocke.

Čebulo popražiš na oljčnem olju. Dodaš pastinak in sladki krompir, malo popražiš, potem zaliješ z litrom vode in noter nadrobiš (ali narežeš) bio zelenjavno jušno kocko. 

Kuhaš toliko časa, da se tako pastinak kot sladki krompir zmehčata (po pravici povedano, se ne spomnim, kako dolgo to traja, recimo od 10 do 20 minut; ampak vsekakor priporočam test z vilicami - če lahko zelenjavo prepoloviš z vilicami, je dovolj mehka (v tem primeru)). 

Ko je zelenjava mehka, dodaš ingver in beli poper po okusu ter konopljina semena. Kuhaš še kako minuto ali dve. S paličnim mešalnikom zmiksaš v kremno juho. 

Juho razdeliš na krožnike in dodaš malo naribane limonine lupine ter makovih semen. 

Zdaj pa me zanima, kaj vi počnete s pastinakom? Rabim ideje! Kaj pa konopljina semena, jih uporabljate?

*Konopljina semena je prispevalo podjetje Nutrisslim, kjer imate bralci Uglašene kuhinje 20% popust (koda: uglasena-kuhinja), recept pa je seveda moj:)




You Might Also Like

19 komentarji

  1. Pastinjaka pa res še nisem uporabil, ker ga tu prej nisem velikokrat zasledil v receptih.
    Konopljina semena pa uporabljamo pri pripravi domačega muslija in kot dodatek v grški jogurt.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz ga tudi redko zasledim v receptih, zato pa sem bila malo v dvomih, kaj še pripraviti z njim. Po mojem se ga da uporabljat podobno kot korenje, ampak si pa zasluži, da si izmislimo tudi kakšne recepte posebej zanj. Res je njami, če ga dobiš v roke, ga vzemi in za spoznavni žur skuhaj na pari z malo sojine omake ali samo malo soli.

      Izbriši
  2. Meni je pastinjak dober pečen v pečici s krompirjem, jabolki, korenjem,...

    Konopljina semena pa že lep čas kupujem ... jih moram res enkrat kupiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za predlog, sem razmišljala, da bi se najbrž fino spekel, ne bi se pa spomnila dat jabolk zraven:)

      Izbriši
  3. Konopljina semena ponavadi dam na solate, res fino pašejo. Ali pa na presne kroglice :). Božansko.

    OdgovoriIzbriši
  4. Konopljina semena dajem na solate, na popečeno zelenjavo in v musli. Pastinjaka pa še nisem pripravljala, bom pa sigurno poskusila tole juhco. Sicer pa so mi všeč vse vrste gomoljaste zelenjave, pečene v pečici ali pa samo dušene.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sladkast okus v kremnih juhah v različnih kombinacijah se nam v mrzlih dneh vedno prileže. Naslednjič poskusim po tvojem originalnem receptu...in še tistega, v pečici:)
    Prijetne in sladke dni želim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No daj, pa povej, če ti je kul ali si kaj izboljšala! ;)

      Izbriši
    2. Super je! Ponovimo!!!! Edino belega popra nisem imela in sem uporabila črnega, pa namesto maka sem potresla črn sezam, da je bila čim bolj podobna tvoji župci tudi po izgledu. Še tri takšne prtičke sem našla od lani:).
      Naslednjič bo zopet takšna...ko bo v kakšni različici, poročam.
      Pozdravček!

      Izbriši
  6. Pri nas je pastinak pogosto na meniju - obožujemo ga;-) Juhe pa res še nisem delala in ti se mi sedaj spodbudila k temu, da tudi to poskusim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako pa ga ti pripravljaš? Ideje bi mi prišle prav ... ;)

      Izbriši
  7. Ne vem, zakaj že 2x nisem mogla nič odgovoriti Aveni! Svašta! Se počutim kar trapasto. Hotela sem ti povedati, da obožujem gomoljasto zelenjavo, kuhano, pečeno in surovo;) (zelo pomembno, kajne?;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda je pomembno :)
      In jaz imam zdaj hud problem, ko moram nujno probat tole juhico, pastinaka pa ne dobim prav nikjer.

      Izbriši
    2. Ja to je pa škoda. Te bo že našel:)

      Izbriši
  8. No, evo, pastinak, prastara zelenjava, mi pa še nikoli sejali, niti jedli. Sem zelo vesela, da si objavila tale recept, akcija je takoj stekla, že iščemo seme :)) Hvala!

    http://www.rozeinvrt.si/2012/08/pozabljena-zelenjava---pastinak/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim, da sva s taščo našli semena v čisto običajni semenarni, od slovenske firme, nisem pa čisto ziher. Hvala za tole povezavo, prav zanimiv članek! Nismo vedeli, da bi ga morali pustiti v zemlji, zdaj je spravljen na hladnem, ampak zaenkrat se prav lepo drži in se ne izsušuje preveč.

      Izbriši
  9. nenavadna kombinacija, bo treba poskusit :D sicer ga sama najraje jem pečenega v pečici - po dolgem narezanega (na vsaj 6 delov ), posoljenega, poporanega, z malo oljčnega olja nakar ga pečem cca 20-25 min na 200 stopinj). Obožujem ta sladkobno kremast okus. Ja, trmast pa je pri rasti, no vsaj na primorskem, dosti bolj mu odgovarja Gorenjsko podnebje. Lansko leto od 2 semenski vrečk ni vzklil niti en, letos sta pokukali 2 rastlinici, ki pa sta čez čas kar izginili. Na srečo ga je dobiti na LJ tržnici, ker ga vsaj v naših trgovinah ni.

    OdgovoriIzbriši
  10. o, pastinjak! meni zelo ljuba zelenjava, ki sem jo spoznala sele v Angliji. tu je redno na meniju ter zelo poceni, navzoc v vsaki trgovini. dam ga skoraj v vsako juho (bucno, korenckovo; ampak tale tvoja krompirjeva je videti odlicno, jo moram cim prej preizkusiti). super je specen v pecici, kot je napisala Darinka Coga. zelo pase k ohrovtu (recimo z brsticnim, v pecici). zadnjic pa sem ga skupaj z brokolijem zapekla s proseno kaso. se mi zdi, da ta kremas, malo sladek okus pase kar povsod :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe