Zapačene testenine z doma narejenim veganskim sirom

07:00


Vedno planiram, da bom jedla več fermentiranih stvari, a po drugi strani se jih kar malce bojim (nasploh se precej bojim vsega, kar bi lahko bilo pokvarjeno, medtem ko T. mrtvohladno poje kar koli s pretečenim rokom trajanja, in mu nikoli nič ni;)). Zato sem kar malce odlašala s pripravo veganskega sira, ampak se splača poskusit, lahko rečem. Postopek priprave domačega sira je sicer dolgotrajen, a ne zahteva veliko dela, samo čas.

Nikoli ne uganete, kaj je tole na sliki! Bom kar takoj povedala (upd, sem že v naslovu;)): zapečene testenine z doma narejenim veganskim sirom. Jep, domačim veganskim sirom. Pot do njega pa je kar dolga, tako da je najbolje začeti kar takoj. Najprej je treba narediti rejuvelac. Za tega pa potrebuješ kalčke. Nekje sem prebrala, da je rženi rejuvelac najboljši, zato sem ga naredila iz naše rži.

Pol skodelice rž namočiš za 24 ur. Potem odcediš in daš kalit. Redno spiraš zrnje, dokler se ne naredijo kalčki (približno 2-3 dnevno, kalčki se naredijo po približno dveh dneh). Kalčke nato 2 do 3 dni namakaš v 4-kratni količini vode (v mojem primeru 2 skodelicah). Ko voda postane motna in dobi rahlo kiselkast okus, ki ni neprijeten, je rejuvelac narejen. Zdaj ga lahko uporabiš za izdelavo veganskega sira iz indijskih oreščkov.

1 skodelico indijskih oreščkov namočiš čez noč. Vodo odliješ, dodaš 1/4 skodelice rejuvelaca in zmiksaš v kremo. Soliš in popraš po okusu. Uporabiš v naslednjem receptu;)


Zapečena pašta z doma narejenim veganskim sirom

veganski sir iz indijskih oreščkov z rejuvelacom (iz zgornjega recepta)
majhna glava cvetače
2 stroka česna
1 jedilna žlica oljčnega olja
1 čajna žlička gorčice
2 jedilni žlici kvasnih kosmičev
1 skodelica* rastlinskega mleka oz. po potrebi
250 g integralnih testenin

*skodelica ima 250 ml

za posip: mešana semena in kvasnimi kosmiči
peteršilj

Pečico ogreješ na 200 stopinj. 

Skuhaš pašto in ji dodaš nekaj kapljic olja, da se ne izsuši.
Cvetačo skuhaš do mehkega na pari. Zmiksaš z domačim sirom, česnom, gorčico, kvasnimi kosmiči, oljem in mlekom. Zmes mora biti gosta kot kakšna kremna juha oz. še malo bolj, a dovolj tekoča, da se jo še da zliti (nekaj med kremno juho in papico za dojenčke). Soliš in popraš po okusu. Zmešaš s pašto, posuješ s semeni in kvasnimi kosmiči in pečeš na 160 stopinjah (jap, zdaj temperaturo znižaš) približno pol ure. 

Tudi za tole speči sem uporabila svoj najljubši lonec, mojo drago Le Creusetko (v njej sem prejšnjič spekla pirino rižoto, njamsi, in ga vmes uporabila za 1001 stvar (maham, 1001 dar;)). 




Kakšen pa imate vi odnos do fermentiranih reči - jih tudi gledate s strahospoštovanjem? Ste že kdaj naredili domač veganski sir ali prisegate na kupljenega? 

You Might Also Like

10 komentarji

  1. Izgleda zelo dobro. Vidim, da si ubrala dolgotrajen postopek do veganskega sira ampak verjetno se je izplačalo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, ampak priznam, da surovega ne bi znala pojest, ful se navdušim nad fermentiranjem, ko je pa sfermentirano, se pa ustrašim... Zato sem sir uporabila v zapečeni pašti;)

      Izbriši
  2. O, Zulejka, poskusim še jaz sčarat ta napitek. Enkrat sem se ga lotila, a po drugačnem receptu in mi je bil fuj. In ko sem prebirala Ann Wigmore, sem se zopet navdušila, nekaj pripravila in kar pozabila... pa sem se navdušila nad kimchi-je... ah, nič vztrajna nisem pri teh rečeh. Vodni kefir mi tekne v toplih mesecih. Pa sem pozimi dala zamrznit gobice in... jih ne oživim več :(. Pred časom sem si naročila kombučo...Pa še ni prišla..
    Tako, da ... že namakam :). Tale jed zgleda slastno!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz imam tudi mešane občutke glede fermentiranih zadev, nenazadnje so to le (sicer namenoma, pa vendarle) pokvarjene reči;)

      Izbriši
  3. Pozdravljena!
    Tole se mi zdi odlično. Ali bi bila ajda varianta za brezglutenski veganski sir? Kaj meniš?
    LP Suzana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Misliš, če bi ajdove testenine pasale z veganskim sirom ali če bi se dalo narediti rejuvelac iz ajde? Rejuvelac lahko narediš iz ajde, pa tudi iz kvinoje sem že videla. Poskusi;) kvinoja bi sploh znala bit fajn, če je seveda kaljiva.

      Izbriši
  4. Zagotovo naredim. Danes sem našla BG deklarirane indijske oreščke, tako da bomo šli v akcijo takoj ko jih nabavim. Bom pa poskusila najprej iz ajde narediti rejulevac, ki izredno lepo kali. Zagotovo ti povem svojo BG izkušnjo.
    LPS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisem vedela, da so lahko tudi oreščki ne-BG. Uf. Upam, da bo ratal iz ajde fin rejuvelac! (Ne vem, zakaj ne bi). Se veselim, da boš delila izkušnjo, upam, da bo pozitivna!

      Izbriši
  5. Zulejka,uspelo! Še ponovimo... Njami je bilo.
    Že kalim znova :)

    Sončni pozdravček na Koroško!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O super! kako lepo, da si sporočila. Pošiljam tople pozdrave nazaj!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe