Dojenčkova prva torta - torta za speštat!

16:56


Ne morem verjeti, da je minilo že toliko časa od zadnjega zapisa! Vmes pa toliko dela (krasnega, ustvarjalnega dela, ki ga bom, upam, kmalu delila z vami!). Pa tudi malo počitnic na morju - pri noni, vročinski val, žetev (o tem več tukaj) in dva rojstna dneva: moj trideseti in Frejin prvi!



Rojstne dneve z veseljem izkoriščam za preizkušanje receptov za torte. Še vedno iščem perfekten recept za čokoladno torto - ima kdo? No, tokrat z vami delim en hecen receptič za čisto majhno tortico, namenjeno dojenčku za prvi rojstni dan. Prvič sem jo spekla za Lilo, pa potem še enkrat ali dvakrat, pa sedaj za Frejo. Ker je namenjena dojenčku, v osnovi ne vsebuje jajc, sladkorja, mlečnih izdelkov in medu, narejena je iz  pirine moke, ki je bolj prijazna do prebavil. No, na to nedolžno osnovo sem jaz vendarle namazala sladko marmelado in bio sirni namaz, po vrhu pa še prelila čokoladni preliv iz sojine smetane in črne čokolade. Po vrhu pa še mrvice ... Tako da alergenov kolikor hočeš, ampak mi smo tough in gurmani že od malega. Vi pa seveda lahko uporabite nesladkano marmelado in narezane banane ali sveže borovnice. Edino za nedolžno glazuro (tako, ki bi bila veganska in še brez sladkorja) nimam nobene pametne ideje - se morda vi česa spomnite?

Dojenčkova prva torta - za speštat (smash cake)

3 JŽ pirine moke (presejane)
2 JŽ mletih lanenih semen
2 JŽ rožičeve moke
1 speštana banana
1 JŽ stopljenega kokosovega olja
žlica ali dve riževega mleka (po potrebi)

Pečico segreješ na 180 °C. Emotov polliterski lonček (ali drug polliterski emajliran lonček) namažeš s kokosovim oljem in odrežeš krog iz peki papirja, s katerim obložiš dno. 

V  majhni skledi vse sestavine zmešaš v mehko testo. Nadevaš v pripravljen lonček in pečeš 20-25 minut na 180 °C. 

Ohladiš. 

Ohlajeno tortico dvakrat prerežeš in namažeš z izbrano marmelado ali obložiš s sadjem. Če se mlečnim izdelkom ne izogibaš, lahko eno plast premažeš z rahlo oslajenim kremnim sirnim namazom. Če se ne bojiš čokolade, lahko tortico preliješ s prelivom, ki ga narediš iz ene vrstice jedilne čokolade in ene žlice (sojine) smetane. Po želji okrasiš z mrvicami (dobijo se tudi veganske) ali to častno nalogo prepustiš starejši sestrici oz. bratcu.  

Oh, in če pečeš še eno torto za odrasle, si le tako splaniraj, da se bosta pekli hkrati!







You Might Also Like

5 komentarji

  1. Jaz ponavadi uporabim kokosovo smetano za premaz tortic, ker mi buttercream ni všeč. Mogoče zdaj pofejkan meringue buttercream z aquafabo? Samo predlogi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni pa kokosova smetana ni preveč sedla, ampak možno, da ni blo dobro kokosovo mleko (vegalife). Bi bila sicer super opcija za dojenčke. Buttercream mi je presladek za dojenčke, drugače pa super, ja. Če bi delala res zdravo tortico, bi najbrž dala samo narezane banane za polnilo, po vrhu pa nesladkano marmelado in posula s kokosom. Si mi pa dal eno idejo ... ;)

      Izbriši
  2. Iiiii, kako ljubke slik'ce! Saj se kar zaljubiš vanje in 'slasten receptek'.
    Jaz pa zadnje čase za preliv stopim nad paro Viviani, (na embalaži je jagoda in gre kao za kuveturo) 200 g, temno čokolado. Trenutno mi je top za preliv in tudi za kar tako:)
    Ostanite sladki!

    OdgovoriIzbriši
  3. Če bi naredila tole kot pecivo, za večji pekač, kakšno naj bo razmerje? Morda kak napotek...Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, jaz bi poskusila z receptom za bananin kruh, pri katerem bi del moke nadmoestila z rožičevo. Sicer nisem preizkusila, bi pa lahko šlo takole:

      200 g piine moke
      60 g rožičeve moke
      2 žlici mletih lanenih semen
      1/2 ČŽ sode bikarbone
      1/2 ČŽ soli
      100 g trsnega sladkorja
      3-4 (pre)zrele banane (olupljene težke približno 300 g), zmečkane z vilicami
      120 ml kokosovega olja
      1/4 ČŽ jabolčnega kisa

      Pečico razgrej na 175°C.

      V eni skledi zmešaj suhe sestavine, v drugi tekoče.

      Suhe sestavine vmešaj v tekoče. Premešaj le toliko, da se sestavine spojijo.

      Vlij v pomaščen pravokoten pekač.

      Peci 50 minut oz. dokler iz testa ne privlečeš čistega zobotrebca.

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe