Najbolj enostavna bučna juha

10:30

Juha iz buče hokaido.

To so dnevi, ko je dobrodošla vsaka stvar, ki mi olajša in skrajša kuhanje. Najbolj mi ga je olajšala mama, ki mi je za okrogli rojstni dan (in naslednje tri do pet!) podarila Blendtec, ki sem si ga tako dolgo želela. Potem mi ga je olajšala sestra (tista, ki slovi po torbicah, no, saj druge tudi nimam), ki mi je povedala, da lahko hokaido bučo zmiksaš celo, kar z lupino vred (tudi, če nimaš Blendteca). In tretja stvar, ki mi je olajšala kuhanje: Biogetta. Biogetta je nekaj takega kot vegeta, samo veliko bolj naravna in zdrava, predvsem pa brez sumljivega natrijevega glutaminata. V njej je mleta slovenska bio zelenjava (korenje, zelena, pastinak, peteršilj in por) in naravna morska sol iz sečoveljskih solin, katero sama tudi sicer najraje uporabljam pri kuhi. Moja tašča pripravlja nekaj podobnega, vendar je letos še ni scoprala, tako da mi je Barbarina prišla še kako prav! Ko nam domače zmanjka, pa bom vedela, kje jo kupiti ... 


Naše hokaido buče so letos tako okusne (in imamo jih toliko, da jih bomo nekaj tudi prodali), da lahko ješ kar surove in brez vsega. Ampak, juha je pa še vseeno tako fajn zadeva, še posebej za otroke: oranžna, kremasta, sladko-slana ... Jaz bi jo lahko jedla vsak dan! Moram reči, da se je Biogetta lepo zlila s sladkostjo buče in ji dodala slano globino.

Najbolj preprosta provansalska buča juha

(za 4-6 oseb)

1 srednje velika hokaido buča
1 l vode
1 čajna žlička Biogette (ali ena jušna kocka brez glutaminata)
ščep ali dva provansalske soli (ali provansalskih začimb+morske soli)
1 čajna žlička ričkovega ali oljčnega olja (po želji)


Bučo dobro umiješ, na deski prerežeš na pol in izdolbeš sredico, ki jo zavržeš (ali shraniš semena). Narežeš na krhlje, te pa na približno enako velike kose. Daš v velik lonec in zaliješ z vodo. Posoliš s provansalsko soljo in  kuhaš, dokler se buča ne zmehča (približno 15-20 minut). Ko je buča fino mehka, vmešaš čajno žličko biogette in žličko olja (za boljšo absorpcijo vitamina A). Juho premiksaš s paličnim mešalnikom ali v blenderju, da postane svilnato gladka - ampak tudi, če so v njej koščki, je prav dobra.

Postrežeš. Kisla smetana, poper, krutoni ali jušne kroglice so seveda možni dodatki, a pravzaprav nepotrebni, vsaj za moj okus. Naj kraljuje hokaido buča!

You Might Also Like

7 komentarji

  1. Vedno zmagovalna!!! Ne glede na začimbe :). A poskusimo še v tvoji original izvedbi.
    Uživajte in bodite sladko!

    OdgovoriIzbriši
  2. Moja najljubša juha. V vseh izvedbah. In hvala za namig o Biogetti ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Moja najljubša juha. V vseh izvedbah. In hvala za namig o Biogetti ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožujem bučke, pripravljene tako ali drugače, z Biogetto seveda. Imam pa še en namig za juho iz buče hokaido: ob koncu kuhanja ji dodajte še malo naribanega jabolka. :-) Pa dober tek.

    OdgovoriIzbriši
  5. surova za jesti? In ni je treba olupiti? Tisto prvo bom vseeno raje izpustila, glede nasveta o lupljenju pa si mi skrajšala čas priprave te juhe za pol. jaz v bučno juho dajem kurkumo: ker je protivnetna (in jo sicer glede na ta učinek vse premalo uporabljam) in ker oranžna barva buče eskalira v ORANŽNO.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz sem pa letos ostala brez hokaido buč, ni nobeno seme vzklilo. Tako da bo navadna oranžna okrogla dobra za ozimnico. :)

    Ravno včeraj pa je mami delala domačo vegeto. :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe