Kaj je boljše od novoletnih zaobljub?

09:04


Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje naredila kakšno novoletno zaobljubo. Okej, to ne drži. Letos sem jih dala 5! Ampak samo zato, ker me je T. prepričal. In se ne spomnim več, kaj je to bilo, hihi. Zakaj se ne zaobljubljam? Ker že dolgo vem, da te zaobljube ne delujejo. Če ne verjamete svojim izkušnjam ali meni, lahko verjamete Psychology Today.

Sem pa sklenila, da si namesto zaobljubi postavim cilje. Cilji zvenijo veliko bolj realistično, proaktivno in izvedljivo, kajne? Še posebej, če pri tem upoštevaš, da naj bodo cilji natančno določeni, merljivi, dosegljivi in realistični in v časovno določeni.

Enega svojih velikih ciljev, ustvariti knjigo, sem lani dosegla, in k temu ste veliko prispevali tudi vi, bralci in bralke bloga. Zdaj sem malo izgubljena, ker ne vem, katerega od naslednjih velikih ciljev se lotiti, in bom o njih raje še skrivnostna. Imam pa kar nekaj manjših, o katerih se lahko pogovarjamo. Tu so moji, s časovnim okvirom in merljivostjo vam ne bom težila, kakšni pa so vaši?

1. Se bolj posvetiti vrtu

Zadnji dve leti je moje vrtičkanje zelo stagniralo. Lani sem recimo pridelala le mlado čebulo, zeleni miks, redkvice, ognjič, nekaj ranunkul in maroško meto. Danilo me je s svojimi feferončkastimi specialitetami navdušil in opogumil, in čeprav namerevam tudi sama posaditi feferone, me zelo vlečejo zelišča. In ker sem na kmetiji, jih lahko posadim v velikih količinah - bi jih kupili? ;) Razmišljam o svojih najljubših, baziliki, origanu in pehtranu, morda bi dodala še majaron in timijan. Mi še vi kaj predlagate? Katero zelišče najpogosteje uporabljate?

2. Kupovati od lokalnih ustvarjalcev

No, v Sloveniji je vse lokalno, vsaj meni se tako zdi. Od božička sem dobila krasne Hanine krožničke, in bom kupila še kaj za zraven, ker mi je vsaka njena stvar blazno všeč. Med moje najljubše ustvarjalke in ustvarjalce štejem tudi Anito in Anito, Alenko, svojega očeta, Meto Wraber in Hano Stupica, pa 100% Suzi in če vas ne motita usnje in svila, pa vsekakor prečekirajte tudi mojo sestro in mamo.

3. Se bolj posvetiti okolici doma

Ampak o krajinski arhitekturi ne vem niti toliko, kot je črnega za nohtom. Mi zna kdo priporočit kakšno knjigo ali spletno stran? Krajinskega arhitekta si ne morem privoščit trenutno ...

4. Kupiti pomivalni stroj

Nuff said. Se vam zdi nepogrešljiv? Katerega imate in kako ste zadovoljni z njim? Kakšen nasvet pri nakupu?

5. Dokončati veliko čistko

Je tudi vas navdihnila Marie Kondo? Jaz sem obdelala samo oblačila, vse ostalo me še čaka. Vem, že tu sem zamočil, ker nisem vsega naenkrat naredila ... Si pa sploh ne predstavljam, kako se bom lotila otroških stvari!

 6. Kuhati in jesti (še) bolj zdravo

Ja, res, za to mi zadnje čase primanjkuje motivacije! Smoothie se mi zdi premrzel, z zelenjavo preveč dela ... Jao, v kaj sem se spremenila? Rabim, da me nekdo brcne v tazadnjo. Morda me bo navdihnila knjiga Past užitka, ki jo berem sedajle. Čeprav se bojim, da mi bo hotela prepovedati tudi tako polnovredne užitke kot je presna veganska čokolada Rawr, ki sem jo zadnjič dobila po pošti (vedno se veselim poštarja!), zapakirano v folijo z gigantskimi mehurčki (mogoče je za čokolado to res bolje, za nas, ki jih radi pokamo, pa ne;)).



*Objava resda vsebuje affiliate linke, a vsa mnenja in  misli so moja;)


You Might Also Like

21 komentarji

  1. Zelišča ... jaz obožujem majaron in šetraj. Pa rožmarin. In mislim, da bi šli v promet, če se tega lotiš. :)

    Lokalni ustvarjalci - jaz sem letos z veseljem ugotovila, da sem za praznična darila čisto vsem, ki sem jim kaj kupila (z izjemo mame), podarila nekaj, kar so ustvarili slovenski avtorji.
    Imamo toliko krasnih, kvalitetnih ustvarjalcev, da je prav, da jih podpiramo. Vse leto. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majaron in šetraj, zacahnjeno;) priporočaš kakega ustvarjalca_ko, ki ga/je še ne poznam?

      Izbriši
    2. Navdušena sem nad knjigama Namazi za mizo in Kruh naš vsakdanji Klemena Koširja, res navdušena. :)
      Luštni so tudi medvedji izdelki Blackbear&Whitebear, imam nagledano eno majčko. :)
      Pa trenutno sem malce obsedena z glinenimi izdelki, ki jih ustvarja Eva Prepeva.

      :)

      Izbriši
  2. O waw Zulejka, počaščena sem, hvala, da sem se znašla v tako prestižni družbi!

    Sicer sem pa tudi jaz trenutno v neki grozni luknji, iz katere se psihično kar ne morem in ne morem skopati. Najraje bi cele dneve preživela pod kovtrom in se smilila sama sebi. Pa vem, da moram le stopiti v akcijo in prevzeti odgovornost sama zase.
    Tolažim se, da bo vse drugače, ko posije sonček.

    Sicer pa pomivalni stroj,.. absolutno JA.
    Čeprav se mi včasih zdi, da je to dvojno delo. Ampak če ne drugega, je vsaj pult večino časa kolikor-toliko pospravljen. In praznjenje stroja je eno prvih opravil, ki jih lahko naložiš otrokom. Še bolj kot na pomivalnim strojem sem pa navdušena nad sušilcem. Pa sem se ga res dolgo otepala. Na to temo imam že dolgo v mislih en zapis na blogu.
    Kar se pa znamk tiče, pa prisegam na BOSCH, za dražje nimam denarja. Nikoli ne kupim najnovejše in najdražje mašine, in razmislim, ali mi vse naštete funkcije res pridejo prav. Vse kar imam Bosch-evega mi deluje tudi že po 10 let, brez enega samega obiska serviserja. Upam, da tako še nekaj časa ostane.

    Uf, sem se razgovorila. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fajn, da si se razgovorila! Jaz bi bila tudi kar pod kovtrom te dni! Januar, pač? Me prav zanima, kaj boš napisala o sušilcu. Jaz ne vem, kam bi ga dala, čeprav imamo prostora ful, ampak noben ni glih primeren. Sanjarim o pralnici sušilnici in času, ko se hčerki ne bosta 6x na dan preoblekli (starejša ima cel dan vaje v kostumih) ...

      Kar imam od Boscha, je tudi meni dobro, ampak imam male aparate. Miele je menda zakon, ampak 2x dražji, tako da mislim, da bom s tem počakala kakih 10, 15 let, oz. kolikor bo zdržal Bosch;)

      Izbriši
  3. Mi novoletnih zaobljub nimamo, vsaj ne da bi vedel ;)
    Glede na to koliko prostora imate pri vas, bi bilo res dobro postaviti en majhen vrtiček s čiliji (ne feferoni)
    Glede pomivalnega stroja sem proti. Ga imamo v stanovanju in to celo nek super duper Bosh, ampak je samo del pohištva, ki polni kuhinjo. Še vedno vse pomijen na roke in to takoj, ko so krožniki prazni, lonce in ostalo pa še predno gredo krožniki na mizo. Gre veliko manj časa in električne energije, pa še svojo energijo porabiš ;)
    Sedaj si pa predstavljaj, kako se pečejo večje sladice/torte, če umazano posodo zlagaš v pomivani stroj in moraš za nadaljno uporabo posode čakat, da se posoda opere. Je veliko lažje, da se vse sproti pomiva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danilo, ti si ful vesten in bi bil zelo všeč mojemu možu, ki mi pridiga, da moram sproti pomivat;) vem, da je to zakon, ampak jaz pa nisem taka, čeprav se večkrat odločim, da bom, mi ne gre skozi. Sem pa brala, da naj bi tanovi pomivalci bili bolj eko od ročnega pomivanja, kar je skor težko verjet.

      Izbriši
  4. Z nasega vrta smo lani največkrat uporabili drobnjak, rožmarin, timijan in majaron ;) najvec pa smo posušili žajblja. Čakam še ta veseli dan ko bom tudi jaz kupila pomivalni stroj :))) no danes pa upam da pomijem prazne kroznike turske lecine juhe, ki caka mojadva doma ;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Z nasega vrta smo lani največkrat uporabili drobnjak, rožmarin, timijan in majaron ;) najvec pa smo posušili žajblja. Čakam še ta veseli dan ko bom tudi jaz kupila pomivalni stroj :))) no danes pa upam da pomijem prazne kroznike turske lecine juhe, ki caka mojadva doma ;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Pomivalni stroj, o da :) Še pred dobrim letom se mi je zdelo, da si ga ne bom nikoli želela. Po spletu okoliščin ga zdaj imam in bi bila precej nesrečna, če bi mi ga kdo vzel.
    Marie Kondo: navdih, točno to. Knjigo sem prebrala na dušek, zavihala rokave in se znebila čuda stvari. Ne moreš verjet, koliko krame se ti zaredi v življenju. Sistem res deluje. Sploh v kombinaciji z branjem Umetnost preprostosti.
    Jesti čim bolj lokalno hrano, čim bolj nepredelano in preprosto je tudi moj sklep. Niti ne sklep, bolj namera. In vsak teden skuhati vsaj eno novo jed. Seveda tudi s pomočjo tvoje knjige. Pesini njoki so krasni, pa porova rižota, ta teden bo na vrsti bananin kruh...
    Nakupi od naših ustvarjalcev so pa tudi pri nas počasi postali stalnica.
    Lenn, pa DAN Clay keramika, pa Ika, zadnje čase me navdihuje Štrikula, tudi tvoja sestra je že našla pot k meni. Izdelki z dušo, vsekakor vredni kakšnega evra več.
    Rawr pa, čokoladna nebesa. Nikoli nisem marala čokolade z mentolom, ta je pa vrhunska.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zulejka, nanizala si toliko dobrih, kaj dobrih, odličnih reči, da sem se čisto potopila vanje. Nekaj njih ne poznam... Hvala!
      Moje novoletne zaobljube so vedno le preteklost, zato si jih ne zadajam več in se še vedno z užitkom vmes razvajam z čipsom. Ko je mrzlo, bolj tekne. Domačo čokolado pa itak obožujem. Čakam na kakšno spodbudo iz tvoje novo brane knjige:). Res pa, da ko sem doma, kuham... in še vedno pomivam 'na roke'. Včasih si tudi sama zaželim pomivalni stroj, po drugi strani pa ne vem... Danilo, hvala za mnenje.
      Uživaj v vsem, kar počneš in... bodite lepo!

      Izbriši
    2. Hvala za mnenje! Umetnost preprostosti sme tudi brala, ampak tako dolgo nazaj, da bi jo morala še enkrat. In se še 1x lotit kondo metode;) sem bila zadnjič sila užaljena, ker mi je tašča rekla, da imam več cot kot ona (kar ni niti približno res, le plaščev imam več, ampak sem jih večino podedovala in enega imam sposojenega;)). Štrikula je krasna! Upam, da si bom lahko kaj privoščila tudi njenega ...

      Izbriši
    3. Sabina, ravno včeraj me je prijelo, da sem jedla čips. Me je moj postrani pogledal, pa sem rekla, da ga niti 1x na mesec ne jem - pa smo ženske zagotovo pred vsakim vesoljnim sodiščem upravičene vsaj do enega čipsa mesečno, kajneda? Lahko tudi v isti sapi s čokolado, ha!

      Izbriši
  7. Glede urejanja okolice, tudi sama sem še pred tem izzivom, mi je bila pa všeč knjiga Ruth Podgornik Reš - Naši vrtovi prej in pozneje. Notri je precej dobrih nasvetov in idej.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hihi, sem preletela za nazaj... isto;))))
    Fino si tole napisala...
    Sama sem kar brez posebnih zaobljub, razen, da bom kdaj rekla ne in da bom prebrala več knjig.
    Glede na velikost stanovanja in dejstvo, da imam rada uštimano, sem pri tem delu sprotna in vešča, pomivalnega stroja nimamo, sušilnega pogrešam vsako jesen. Vrt bom imela, ko bom velika. Zelišča nam ne uspevajo, pa če se še tako trudim.
    Čaramo s časom, hrano, okusi, kolikor nam dopušča čas. Čips še vedno obožujem. in čokolado tudi. Največkrat jo pripravim sama...
    Rada podprem slovenske ustvarjalke.... kolikor lahko. In imam kar slabo vest, kadar kupim majčko v trgovini;)...in čas teče naprej. Pa vam? Naj bo na vaši strani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vem, kaj se je zgodilo, ampak tole se je še enkrat poslalo v inbox, medtem ko ni bilo na novo objavljeno - a ni smešno? Kot da bi mi hotel blog nekaj povedat.:) No, lahko naredim revizijo: pomivalca imam in ga obožujem, vrtu in okolici se nisem bolj posvetila, o zeliščih tudi bolj kot ne razmišljam, jemo pa recimo da bolj zdravo (vsak dan smoothie in ponavadi tudi solata;)) Od lokalnih ustvarjalcev kupujem, ko le lahko, s čistko pa bom morala začeti še enkrat znova, ker naj bi se naredilo vse naenkrat (lani sem kar pozabila nanjo) (čeprav sem ravno danes drastično počistila spalnico - vredno lastne blog objave:)).

      Izbriši
    2. Sem ugibala, s kakšnim namenom si objavila še enkrat. Pa ja, fino je pogledat za nazaj;)
      Ta pomivalni... tega si pa res želim tudi jaz.
      Čistke pa... vedno znova. Ne moreš verjet, kol'k se z otroci nabere, a ne?! Deklice sploh papirčkajo. No, vsaj najina... pa je potrebuje ;)))
      Bodite lepo. In uživajte v snežnih radostih.

      Izbriši
    3. Ne vem, kaj ga je zaštrikalo, če pogledaš v url, boš videla, da še vedno piše 01.2016:) upam, da ni bilo za druge preveč moteče, ti si vedno tako pozitivna:)

      Izbriši
    4. Sem videla, pa me ni zmotilo. Le ugibala sem ;)))
      Pa ne, ni moteče.
      Prav fino, ker se sicer vračamo nazaj le h receptom.
      Maham...

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe