Sama svoja mojstrica: Preobrazba pletenega stolčka za deklico

12:13


Morda se spomnite stolčka iz objave o sobici mojih deklic? Čeprav gre za sila enostaven DIY, po slovensko najbrž SMS (ker NS se mi ne sliši tako dobro), mi je res pri srcu. Ko se seliš sem in tja in (še) nimaš zelo izdelane ideje o tem, kakšen stil dekorja ti je blizu, se ti nabere en kup zelo raznorodnega pohištva. In ko končno ugotoviš vsaj približno, kaj ti je všeč, te morda zamika, da bi kar vse vrgel na kosovni odpad in začel znova - nikar! Veliko stvari se da preobraziti že z malo barve in kakšnim kosom blaga. Kot stolček iz današnje objave.
Naš stolček je bil pred predelavo skoraj čisto takle kot na kolažu prej/potem, le da je imel modro prevleko s smrkci. Žal sem ga pozabila slikati, zato sem si sposodila sliko z Bolhe, upam, da mi ne bodo zamerili.

Suha roba je zakon, vedno z veseljem sprejmem gospode s kombiji, ki se pripeljejo s svojimi kuhalnicami, košarami in štili za orodje - jaz to vidim kot material za ustvarjanje! Tako sem recimo s štili za orodje naredila zelo enostaven šotor za otročke (najprej je bil malenkost bolj kompliciran, ampak se je blago strgalo, zato sem uporabila kar to hipi pregrinjalo). 




Shabby chic ni (nujno) kič

Stolček pa je svoji prvi vnučki kupil navdušeni deda kmalu po tem, ko smo se preselili na Koroško. Ko sem začela urejati otroško sobo, se mi je zazdelo, da bi bil lahko ljubkejši in bolj usklajen s celoto, če ga pobarvam, blazino s smrkci pa preoblečem v kaj bolj romantičnega in manj risankastega.

In sem ga res. Nameravala sem ga pobarvati še enkrat, da bi bil enakomerno pobarvan, a sem se vmes odločila, da mi je pravzaprav bolj všeč tako malo "zdelanega", shabby videza (mimogrede, ko sem prvič odkirla shabby chic, že dolgo nazaj, sem  bila navdušena, zdaj pa se mi zdi preveč kičast, vsaj v izvedbi, ki je najbolj pogosta - z ogromno volančki in servietno tehniko; všeč mi je v izvedbi, kot jo lahko najdeš v lepih angleščkih revijah, npr. Living etc. (če ima kdo stare številke, in jih ne potrebuje več, se zelo priporočam!) ali v knjigi Doma, ki je nepričakovano postala ena mojih najljubših virov inspiracije, ali v angleških podeželskih hišah, kot si jih lahko voajersko ogledujemo v BBC-jevi seriji Escape to the Country.






Kako pobarvati pleten stolček

Ponavadi je treba pohištvo pobrusiti, preden ga barvamo, a pletene stvari je praktično nemogoče brusiti. Stolček sem zato izdatno pošpricala z razmaščevalcem Meglio, zdrgnila in temeljito stuširala. Potem sem ga pustila, da se je dobro posušil (ne vem, kako dolgo, ampak najbrž vsaj en dan). Pobarvala sem ga z manjšim čopičem s temeljno barvo Jubin Decor Primer, ki je primerna tudi za igrače. Nameravala sem nadaljevati z Jubin DeCorjem, a mi je bil všeč tak, kot je bič. Če želite bolj enakomeren nanos, ga seveda še enkrat pobarvajte. Zelo dobro se obnesejo tudi spreji (ne vem znamke, kupila sem ga v Zadrugi), tako sem recimo pobarvala eno košaro za igrače, ampak nisem čisto prepričanaa, da so tako neškodljivi kot Jubin.




Najbolj enostavna "naredi sam" prevleka za blazino

Blazino sem preoblekla v blago zelo ljubega krila iz Zare, ki ga je najprej nosila moja mama, potem pa sem ji ga zasegla in ga še vrsto let nosila jaz, dokler ni bilo že preveč zdelano, a blago je bilo še vedno uporabno in preveč lepo, da bi ga zavrgla (evo, temu se reče trajnostna moda, ne?). Po pravici povedano nisem blazno dobra šivilja, imam pa veselje, tako da vam ne znam najbolje svetovati, kako se zašije nova preobleka za tako blazino. Jaz sem enostavno ob-risala obliko blazine na prepognjeno blago in zašila na narobni strani, potem pa obrnila prevleko, vstavila blazino in s precej šlampastimi šivi zaprla vso stvar. Če imate kakšen dober tutorial na to temo, mi kar prilepite link v komentar, bom dodala v tekst.

Kako se vam zdi preobraženi stolček? Vam je bolj všeč originalna verzija? Ste nedavno kaj preobrazile ali naredile same/naredili sami (pokažite nam!)? Kakšna se vam zdi ideja uporabiti suho robo kot material? Če vam je všeč, jo lahko delite s prijatelji (ni skrivnost;)) s pomočjo gumbov pod objavo. 

You Might Also Like

9 komentarji

  1. uuu, fino! Pa ravno sem potrebovala eno brco, da se končno spravim na belo barvat pletene košare.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zelo me veseli, da sem te spodbudila! Bomo lahko kje videli rezultat? ;)

      Izbriši
    2. Bloga sicer nimam, bom pa poslala slike, če mi uspe še letos (dojenček inda haus).

      Izbriši
    3. Vem, kako je z dojenčki. ;) zato pa z baby steps tudi pobarvaš košare. Action plan:
      1. prvič, ko gre baby spat, umij košaro (10 minut, če je ne rabiš iskat;))
      2. naslednji dan, ko spi, prebarvaj košaro s temeljno barvo, najprej notranjost, potem zunanjost (max. 30 minut)
      3. 3. dan ko spi, prebarvaj s pravo barvo (okoli 30 minut)

      Po mojem bi moglo it. Poročaj. ;)

      Izbriši
    4. :))) Ooo, kak prijazno! Zna bit, da se res lotim na tak način. :)

      Javim ;)

      Izbriši
  2. Lepo si preobrazila stolček.
    Jaz sem nazadnje po moje renovirala dedkovo leseno lestev s kmetije, ki je zdaj v kopalnici kot stojalo za brisače. Drugače pa bolj na novo ustvarjam (kvačkam) kot predelujem. :)
    Knjiga Doma je res fina. Dobro, da si me spomnila, da jo spet vzamem s police. Pa hvala za link na Living etc. Izgleda obetavno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Roxanna! U, lestve so fajn. Lih včeraj sem eno zamerkala na pergoli, ki se je podrla... Sam v našo kopalnico ne bi šla. Še mi se komaj not stlačimo:)

      Izbriši
  3. Ljubka preobrazba.
    Mi imamo en tak ribniški voziček, pa me je zamikalo, da bi ga malce preuredila. Nisem vedela, da se da tako enostavno prebarvat.
    Se ob priliki lotim oz. lotiva s hčerko.
    Ustvarjalno pomlad želim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oj, sori, spregledala komentar! Tisti vozički so res ljubki, mi je prav žal, da nimamo takega. Sta morda že poskusili?;) Tudi vam želim ustvarjalno pomlad!

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe