Seznam knjig za na plažo: Za vsakogar nekaj

13:16



Če bi radi na morju uživali v kuharski knjigi ... pa ste jo pozabili doma, si jo lahko kupite celo na bencinski črpalki! Zadnjič sem na naši zakotni črpalki opazila dve knjigi, ki ju med vsemi čipsi, energy drinki in snickersi res ne bi pričakovala: Zdravo, Tereza! in Slastno z Ello Elle Woodward. Terezine knjige še nisem imela v rokah, Slastno z Elo pa je res ljubka kuharica, ki je hkrati videti malo tudi kot modni priročnik, saj je Ela dejansko (bivši) model. Ravno prav za poletje, kajne?

Če bi rade brale nekaj lahkotnega, si vzemite s sabo Ženinovo skrivnost Julie Quinn. Plažno branje na najvišjem plažnem nivoju (s tem hočem reči, da dosega nič več in nič manj kot vse točke znotraj žanra romance). Meni so jo zoper dolgočasenje in zaskrbljenost priporočile prijazne zdravnice in medicinske sestre na infekcijski kliniki v Ljubljani (maham vam!), ko sem tam preživljala dneve z Lumpiko (brez skrbi, punca je že v polnem pogonu). 

Če imate raje kriminalke, lahko poskusite s komisarjem Dupinom, ki v Neznanem Gauguinu Jean-Luca Bannaleca razrešuje umor na turističnem prizorišču. Stil pisanja je tak, da se mi je branje malo zatikalo (veliko zelo kratkih povedi), kljub temu pa sem knjigo morala prebrati do konca. 

Če bi radi brali nekaj bolj kvalitetnega, priporočam zbirko zgodb Razvezani, ki jo je napisala moja kolegica s faksa, Ana Schnabl (čestitke Ana!). Ana ima tudi nadvse zanimiv instagram profil, ki razbija mite o pisateljicah (ne vem, če je to njen namen, je pa vsekakor zanimivo). V njej se prepletajo zelo različni pripovedovalski glasovi, zaobjema pa tudi praktično vse življenjske cikle. Slog je prečiščen, ničesar odvečnega ni v teh zgodbah, zato je branje res osvežujoče, včasih kar katarzično. 

Če se želite tudi poleti izpopolnjevati, se lotite knjige Fokus - Skrito gonilo odličnosti Daniela Golemana. Jaz sem jo šele začela brati, je pa moj dragi zelo navdušen nad njo, tako kot nad eno prejšnjih knjig istega avtorja, Čustveno inteligenco, ki je ena tistih knjig, ki bi jo moral prebrati vsakdo.

Za najmanjše otroke vzemite s sabo Oho, čigava ritka pa je to?. Kartonke so redko kvalitetne z umetniškega vidika, no, tale si vsekakor zasluži pohvale.

Za malo večje otroke vzemite s sabo klasiko s čudovitimi ilustracijami in brezčasnim sporočilom Mavrična ribica Markusa Pfisterja in zbirko pesmi za otroke Morje Jureta Jakoba, ki sem jo že omenjala.

Prvošolčkom in malce starejšim bo morda všeč Medved Pu A.A. Milneja. Jaz se ob njem nasmejim do solz, tako da priporočam, da jim ga berete na glas. Iz sebičnih razlogov.

Najstnikom pokažite roman v stripu Odeje Craiga Thompsona in knjigo Kako sem ponesreči napisala knjigo Annet Huizing. In ker je kratka, vzemite sabo še Harryja Potterja. Po vsem tem času? Vedno. (Dobim kar solzne oči.)







You Might Also Like

3 komentarji

  1. Zulejka, same ljubke. Dodam kakšno za... ne na plaži ;)
    Uživajte poletje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Živijo, Zulejka!
    Naj pokomentiram, kar sem že prebrala ... Zdravo, Tereza! je osvežujoča knjiga, lepa, uporabna, simpatična. Do te mere, da sem si jo celo kupila. Medved Pu je všeč tudi meni, v branje pa bi ga ponudila malo starejšim od 1. razreda. To velja pravzaprav za vse t. i. otroške knjige, ki so zanimive tudi odraslim. Večplastno branje pa to.
    Odeje 'mojim' najstnikom višjih razredov osnovne šole niso bile tako všeč, kljub stripovski obliki. Če si prebrala sama, si lahko opazila, da imajo malce čudaški vložek.
    Kako sem po nesreči napisala knjigo je sicer zanimivo branje, a za zelo redke najstnike. Najstniki trenutno obožujejo Johna Greena in ostale knjige, v katerih berejo o t. i. tabu temah, kar radikalnih za nas, njihove starše, vzgojitelje, učitelje ...
    In še moj lastni piskrček: http://lustno-zenskezgodbe.blogspot.si/2016/07/dopust-s-knjigami_6.html

    Pozdravček z juga! Špela

    OdgovoriIzbriši
  3. Ha, zelo dobra klasika (če gre za knjige, ki so za najstnike in otroke). Pozdrav iz Poljske.

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe