Mineštrca s provansalsko noto za zimske dni

19:07


Čeprav se mi tale januar v Ljubljani zdi naravnost spomladanski, energija je taka iskriva in čuti se že, da se dnevi počasi daljšajo, pa telo zahteva tople jedi, ki grejejo še ure po tem, ko jih pojemo. In ker sem v enem takem italijanskem moodu, sem se odločila, da naj greje mineštra - bolj fensi povedano: minestrone, slovensko pa se temu pravi precej bolj suhoparno enolončnica.

Čeprav je tale mineštra prava zimska jed, pa ima poletno dušo: stročnice in zimska zelenjava (korenje in čebula) ogrejeta telo, provansalske začimbe pa domišljijo odpeljejo na poletne travnike.

V zimski mineštri se zmešajo barve in okusi več različnih stročnic, bogatih z rastlinskimi beljakovinami, kalcijem in železom ter številnimi drugimi rečmi, ki jih telo potrebuje. Oljčno olje in čebula poskrbita za polnost okusa, paradižnikova omaka pa doda tisti "ting". In odkod v italijansko enolončnico provansalska nota? Heh, to je pa splet srečnega naključja in moje lenobe:) provansalske začimbe so stale pri roki, najbrž še zaradi fokače (jah, spet napačna regija:)), ki jo je prejšnji večer pripravil T..

Et voila la recette:
- 250 g stročnic (lahko kar kupljena mešanica različnih vrst fižola, leče, čičerike in graha)
- 2 žlici paradižnikove omake
- 2 lovorjeva lista
- 1 bio jušna kocka, raztopljena v 2 dcl vroče vode
- 1-2 korenčka
- 2 krompirčka
- kumina
- poper
- provansalske začimbe
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 JŽ oljčnega olja


Stročnice namočiš v mrzli vodi za 8 do 12 ur. Pred kuho zamenjaš vodo, zavreš in spet zamenjaš vodo (da stročnice ne bodo povzročale hm, vetrov). Dodaš lovorjeva lista in kuhaš cca. 50 minut do 1 uro. Takrat naj bi bile stročnice že skoraj mehke, leča pa bo najbrž že močno razkuhana, kar je v redu.

Takrat dodaš na kocke narezan krompir in na kolobarčke narezan korenček in zaliješ z v malo vroče vode raztopljeno jušno kocko. Kuhaš še 20 minut. Medtem nasekljaš čebulo in česen, ju popražiš na oljčnem olju in zaliješ s paradižnikovo omako. Vmešaš v mineštro, ko je krompir kuhan, dodaš poper in provansalske začimbe ter pustiš še kake tri minute rahlo vreti. Tik preden postrežeš, okrasiš s sveže nasekljanim peteršiljem in na veliko naribanim parmezanom ali pekorinom - ali pa tudi ne.

Provansalske začimbe me vedno odpeljejo na poletne travnike. Istrski travniki v poletni vročini dišijo ravno tako kot provansalske začimbe, vsaj v mojem spominu. Najbrž zaradi divjega origana ...

Zimsko mineštro s provansalsko noto postrežeš s kruhom ali fokačo, za glasbeno spremljavo pa priporočam nekaj francosko poletnega:

You Might Also Like

4 komentarji

  1. mmmmmmm. Bom v kratkem pričaral na mizo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljen, MBrando! Upam, da boš zadovoljen z rezultatom!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni kaj zgrešiti, pri tvojih receptih. Vse bom probal, ker imaš noro dobre ideje in noro dobro po mojem okusu. PRedvsem za zdravje...!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow, hvala lepa! O priliki poročaj, kako je uspelo;)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe