Muffini z ribezom

18:29

Veganski ribezovi muffini pred pečico.

Pečeni.

Tale recept že kar nekaj časa čaka na objavo (kot vidite, muffini niso oblečeni v roza silikonske srajčke;)). Najbrž zato, da ne bo preveč sladkarij na blogu, in to pred, ojoj, plažnim časom. V istrskem morju plavajo eni taki sluzasti klobuki, veste. Niso nevarni, zgledajo pa kar strašljivo. Ampak so klobuki, ne meduze. Otroci nimajo težav z njimi, lovijo jih in se z njimi obmetavajo. Dva kelly family otroka sta enega vrgla vame. Najbrž ne zanalašč. Revček se je raztreščil pred mano na kamnu. Zato vem, kako krhki so in so se mi zasmilili. T. me je celo prepričal, da sem enega pobožala. Zato vem, kako sluzasti so. Se opravičujem, če vas je tale odlomek odvrnil od muffinov z ribezom ... čeprav mi boste pozneje, v kopalkah, za to morda hvaležni:)

No, tile muffini so krasni. So precej sladki, a tako je tudi prav - sladkor muscovado namreč lepo uravnoteži kisli okus ribeza, njegova bogata aroma pa sploh krasno paše z mandljevo moko. Moja mama je rekla, da tako rahlih še ni jedla, T. pa, da sem presegla samo sebe. Moj oče pa muffinov ne je.



V zelenem zabojčku je bil krasen paket rdečega ribeza, ki se ga nekako ne da jesti kot češnje, zato sem ga hotela spraviti v pecivo. Pa niti ni bilo lahko najti recepta! Priredila sem ga po temle. Naredila sem dve različici, veganske in neveganske. Pozor, razen C vitamina iz ribeza, ni v njih nič kaj posebej zdravega in lahcenega. Muscovado je tisti, ki te muffine tako temno obarva, kar bo morda za koga minus, a ta sladkor ima res bogat okus, ni zgolj sladek (poleg tega je najbrž manj sladek od običajnega belega, pa tudi od rjavega sladkorja).

Meni so bili veganski bolj všeč, so pa bili neveganski lepši na pogled in so se bolje držali skupaj. Za veganske je skoraj nujno uporabiti papirnate modelčke;)

Veganski muffini z ribezom


1 sk sladkorja muscovado
1 sk mandljeve moke (mletih mandljev)
1 sk bele moke
pol pecilnega praška
malo vanilije
4 žlice stopljenega kokosovega olja
2 JŽ mletih lanenih semen*
1 sk riževega mleka*
1 sk osmukanega ribeza + 12 lepih vejic ribeza



Pečico ogreješ na 180°C.

Model za muffine naoljiš in pomokaš ali obložiš s papirnatimi ali silikonskimi modelčki za muffine.

Lanenim semenom dodaš malo riževega mleka.

Prvih šest sestavin zmešaš v večji posodi, dodaš lanena semena in toliko riževega mleka, da dobiš mehko testo. Morda bo to 1 skodelica, morda več, morda manj (odvisno od mandljeve moke). Zanesite se na občutek.

Vmešaš opran ribez.

Maso z žlico razdeliš v modelčke (napolniš do cca. 2/3 višine modelčka).

Vsak muffin okrasiš z vejico ribeza, ki jo malce potisneš v testo, a ne "do konca".

Pečeš na 180°C kakih 15-20 minut (z zobotrebcem preizkusiš, kako so pečeni: če so pečeni, bo zobotrebec iz testa prišel gladek in čist, no, vsaj približno:))

Neveganski ribezov muffin.

*Pri neveganski varianti sem namesto lanenih semen in riževega mleka uporabila 2 penasto vmešani jajci in cca. pol skodelice mleka.

Tole je pa nekaj, kar poslušam over and over these days.

You Might Also Like

7 komentarji

  1. Včeraj sem jih naredila, sicer z jagodami :) ampak meni so bli super, sem res hotela nekaj sladkega brez jajc in mleka heheh :) Fant pravi da so srednje dobri, meni so pa super :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej Sara, me veseli, da so ti bili všeč!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sem se danes spomnila na tvoje mufinčke...Že dišijo...
    Sladek pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli! Jaz pa jih še nisem naredila letos... Sem pa nekaj drugega z ribezom, bom delila, upam, da boste še imeli kaj ribeza;)

      Izbriši
  4. Super! Se veslimo!
    Če bo lahko iz skrinje, bo sigurno:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe