Vrt, ki ga lahko ima vsak

10:23

Kalčki in zelišča.

Ko sva bili še prav majhni, sva imeli s sestro vedno kak vrtiček, kjer sva "gojili" lilije ali kaj podobnega, nekaj časa pa sem imela v odrezanem dnu soda, ki sem ga kdo ve kje staknila, celo zbirko raznih mahov in lišajev iz okolice. Potem pa je prišla puberteta in za rastline mi je postalo popolnoma vseeno.

Nekako pri koncu faksa, ko sem prvič v življenju imela čisto svojo sobo, in to ogromno, sem jo s pravo ihto začela polniti z rastlinami. V nekem trenutku sem se zavedela, da rastlin ne kopičim samo zato, ker bi želela polepšati dom, ampak ker bi rada skrbela zanje. No ... Družinska sreča mi je kmalu crknila, za njo še obe kalanhoji, fikus benjamin in klivija pa sta preživela še dve selitvi potem.

Sedaj imam, poleg nekaj sobnih rastlin, mali zeliščni vrt na balkonu, in občasno gojim kalčke. To je res kul in temu rečem vrt, ki si ga lahko vsak privošči. Tule pa so en ljudje, ki mestno vrtnarjenje jemljejo precej bolj resno in jih prav občudujem. Pa še gverilski vrtnarji, ti so sploh carji. Pa vi, obdelujete kak vrt?

You Might Also Like

16 komentarji

  1. Jaz sem tudi poskusil s kalčki pa se ni izšlo najboljše. Imaš kakšen nasvet?

    OdgovoriIzbriši
  2. Helou, Gašper! S katerimi kalčki si poskusil in kaj je šlo narobe? Meni se recimo ni izšlo s krešo, pa sem že večkrat poskusila - ne vem, zakaj. Z drugimi pa je tako: za par ur oz. čez noč namočiš semena, potem jih daš v kalilnik in 2-3x dnevno spiraš z mrzlo vodo. Sem poskušala kalit tudi v kozarcih, kar marsikomu dobro uspeva, ampak meni ni najbolje. Tako da se kar splača kupit kalilnik (pa še spiranje je bolj enostavno), jaz sem ga dobila za ene 15 eurov v Merkurju.

    Pa še ena stvar je: ne da se iz katerih koli semen naredit kalčkov, ker je marsikaj toplotno obdelano, pa sploh ne vemo za to - to sem videla, ko sem hotela naredit lečine ali ovsene kalčke, leča in oves sta se razmočila in razpadla, namesto, da bi začela kliti. Na nekaterih rečeh prav piše, da so za kaljenje, druge pa moraš preizkusit na lastno pest. Najbolj fini in nezahtevni so mi sončnični in alfa alfa kalčki.

    Upam, da ti tale spis kaj pomaga:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super! Bom poskusil kako mi kaj rata. Vmes pa še kaj pofotkam. Sicer so moji kalčki začeli kalit ampak so potem zgnili al nekaj. . . Bom še enkrat poskusil.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hm, če so začeli gniti, so imeli najbrž preveč vode, se mi zdi. Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Za ovsene kalčke uporabi oves znamke Biotop, preverjeno kalijo ;) meni osebno sicer niso najboljši, je pa zabavno poskusit. Tudi meni se sobne rastline kar nabirajo, ampak je res neverjetna razlika med prostorom z zelenjem in tistim brez!

    OdgovoriIzbriši
  6. O, hvala za namig, vasantika! In res je, prostor z rastlinami je čisto nekaj drugega ... kaj morajo naredit šele kakšne domače živali;) (blazno jih pogrešam, ampak zanje skoraj rabiš pravi vrt, a ne?)

    OdgovoriIzbriši
  7. Moje kuhinjsko vrtnarjenje "kalčkarjenje" je najbolj aktualno pozimi oz. takrat, ko je babičin vrt v fazi zimskega spanja :-)
    Pred leti sem uporabljala kalilnik, zdaj prisegam kar na navadne steklene kozarce (tiste za vlaganje) TAKOLE in TAKOLE
    Za začetnika oz. ta 99,9% uspeh priporočam alfa-kalčke, zeloooo hvaležni.
    Meni pa povzroča preglavice kaljenje zelene ajde :-( Zdi se mi zelo delikatna - sicer lepo kali, vendar jo hitro začne spremljati neprijeten gniloben vonj - kak nasvet?

    Zulejka, gverilsko vrtnarjenje je zakon! :-) Rožic sicer ne sadim, zelo rada pa gverilsko čistim: iz gozda, iz hribov in javnih sprehajalnih poti odnašam "pozabljene" pločevinke, plastenke in druge manjše reči, ki jim tam ni mesto.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zanimivo! Zakaj pa se ti zdijo kozarci boljši od kalilnika? Glede ajde - jaz sem ajdo kalila le 1x, in je bilo ok. Ampak potem sem prebrala, da surova/kaleča ajda vsebuje neke toksine in se mi je kar zdelo, da čutim posledice (koža je postala nekam občutljiva). Ampak glede na to, da jo veliko ljudi konzumira ... A ti kaj več veš o tem, kako je s toksini v ajdi?

    OdgovoriIzbriši
  9. Kozarci vs. kalilnik...
    ČIŠČENJE in VZRDŽEVANJE: Pri uporabi pravega kalilnika, po izgledu nekaj takega, kot je tvoj, se mi je čez čas zdelo, da se v utorčkih kalilnika nabira umazanija (plesen?). Praviloma sem kalilnik pred vsako novo "setvijo" umila s krtačko, a ob robovih je vedno malo ostajalo in se nabiralo... Mogoče bi ga morala občasno dajat v pomivalca, a ga takrat, v študentskem stanovanju, nisva imela. Kozarci so stekleni in se lepo umijejo.

    SKLADIŠČENJE: Čez poletje jaz skoraj ne kalim, ker imamo oooogromno domače sveže zelenjve & sadja. Takrat mi je fino, ker mi v relativno majhni kuhinji kalilnik ne krade prostora, kozarce pa odnesem v klet (no ja, tud' kalilnik bi lahko odnesla na klet :-()) V zimskem času oz. takrat, ko domača zelenjavna samooskrba šepa, pa se število kozarcev enostavno poveča na poljubno število - ker, kozarcev je vedno dovolj :-)

    Kaljenje v kozarcu ni tako estetsko, a pridelek je povsem primerljiv. Na uporabnost odsluženih kozarcev od kumaric :-) nas je pa kar med predavanji opozoril profesor :-) Faca!

    * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
    Tole za ajdo prvič slišim in mi je zelo odbijajoče! Toksini, ojojprejoj!
    Sem pa že večkrat slišala (in v knjigi Presni Gurman ekstra poudarja), da je težko dobiti oves za kaljenje, ker je običajno termično obdelan z namenom zaviranja encimatskih procesov. Hvala vasantiki, ki nam je zaupala, kateri oves je "pravi" ♥

    OdgovoriIzbriši
  10. Ko me je mati "silila" pleti v puberteti, sem se bunila, da se mi dela svetovnas krivica. In sem komaj čakala, da grem od doma, ker tega jaz NE BOM delala.
    .
    .
    .
    20 let (cca) kasneje - v celoti sem zasedla domači vrt in že navrgla, da bi ga naslednje leto povečali! UŽIVAM. Tudi v kuhinji na okenski polici je gneča (koriander, bazilika, rožmarin, curry, čili, timijan), kalilnik pa v uporabi ne ravno ves čas a pogosto!

    Eni se butnejo na kavč pred TV jaz pa po službi za relaksacijo izganjam plevel z mojih gredic :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Tole o ajdi bom morala nekje res preštudirat, saj vem, da jo presnojedci kar na veliko uporabljajo.

    Pika, vem, kako se počutiš - jaz sem bila le malokrat prisiljena pleti, ampak mi ni bilo fajn, ampak vem, da bi v lastnem vrtu z veseljem plela;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Very often, the right healing nutrient-rich foods in the following
    symptoms like fatigue. What Symptoms Are Associated With lupus something
    in the presence of ASD in their body and varies in
    severity from one visit to the drug when it works for
    you.
    Have a look at my web blog ... Krotz Springs lupus specialist

    OdgovoriIzbriši
  13. Many people suffer with lower Nerve Pain and hernial injuries are preventing you from developing
    back injuries and cause pain in your neck. A chiropractor is a herniated disk is putting pressure on the inside of your pregnancy progresses.



    Take a look at my web site ... Clifton Hill acupuncture back pain
    Also visit my blog :: Clifton Hill acupuncture back pain

    OdgovoriIzbriši
  14. To avoid unnecessary repeat laboratory tests that will eventually
    push them out and give your daughter keep track to see the
    different types of complications and side effects during the time or
    other medical issues.

    my homepage: menstrual cramping with no period negative pregnancy test
    Feel free to surf my webpage - menstrual cramping with no period negative pregnancy test

    OdgovoriIzbriši
  15. mutual culprits admit medications, ingested foods, wounds and minor skin irritations such as an itchy urticaria.
    Atendimento nas fases devising me come apart out like
    this?

    my web site: hives remedy natural
    My web site ; hives remedy natural

    OdgovoriIzbriši
  16. Unfortunately many women do miracle behind set
    Yeast Infection, thanks to the advances achieved in the
    Aesculapian subject. In that respect is a taxonomical discourse in hormone levels due to
    gestation, parturition control condition or as Component of
    the normal monthly cycle per second can get on yeast infections.
    This top Rooftree necessarily to be pretty even so check up on
    it with a degree if you're a perfectionist - which I'm not - I simply is a
    brawny motivator to bide on Raceway and levelheaded.


    Also visit my website: home remedies For Yeast infection candida
    Review my web blog ; home remedies for yeast infection candida

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe