Mandljevi piškoti za diabetike

13:23

Mandljevi piškoti za diabetike.

Za neko darilo sem prvič spekla piškote za diabetike. Saj sem že prej kdaj pekla piškote brez sladkorja (makrobiotične), ki bi bili čisto primerni za diabetike, ampak tele sem šla iskat v specializirano revijo, da ga ne bi kje polomila. Bila sem prav presenečena, da je bil v receptu navaden sladkor (še rjav ne? saj ne vem, če je za diabetike med belim in rjavim razlika, ampak mislim si, da je polnovredno v vsakem primeru boljše), da ne govorimo o all-purpose flour (ki je seveda bela!). In potem koliko piškotov lahko diabetik poje - enega. Saj ne rečem, da se je treba basat, ampak ... enega?

Namesto bele moke sem uporabila mešanico bele in pirine polnozrnate moke (pozneje ugotovila, da bi komot uporabila zgolj pirino moko!), namesto sladkorja pa kokosov sladkor (ga poznate? meni se zdi čudovit, malo manj pa mi je všeč cena), pri čemer sem količino zmanjšala za 2/3! Mislim, da bi bili z več kokosovega sladkorja boljši ... Ampak meni so bili všeč, obdarovancu tudi (vsaj tako je bilo videti:)), T. pa je rekel, da so malo preveč zdravi. Je pa res, da je to rekel tudi za vegansko in še dodatno popreproščeno verzijo teh ("res bi lahko dala kaj cukra not!"), a jih je potem vse pojedel.



Tile piškoti so pravzaprav biškoti (biscotti), dvakrat pečeni italijanski keksi; biscoctus (lat.) pomeni dvakrat pečen/kuhan. To pomeni, da so precej suhi - zato pa idealni za namakanje! Juhu! V Italiji jim pravijo cantucci(ni), me je prijazno opomnila T., in jih radi namakajo v desertno vino, prav tako v Španiji (bi bilo za poskusit s sladkim muškatom, kajne?), drugod po svetu pa v kavo ali pravi čaj ... V kaj bi jih namakali vi?

Tale neveganska varianta vsebuje jajca, ki pa jih lahko v veganski različici nadomestite z jabolčno čežano (okoli pol skodelice, bi rekla).

Mandljevi piškoti za diabetike

1 skodelica pirine moke
3/4 skodelice bele moke
1/4 (raje 1/2;)) skodelice kokosovega sladkorja
ščep soli
1 JŽ pecilnega praška
lupina ene bio limone
3/4 skodelice nasekljanih mandljev
2 jajci
1/3 skodelice oljčnega olja
vanilija v prahu







Pečico ogreješ na 160°C. Pekač obložiš s peki papirjem.

Suhe sestavine zmešaš v eni posodi, tekoče v drugi. V suhe narediš luknjico in vanjo vliješ tekoče, zmešaš v lepljivo testo. Iz testa oblikuješ dve štruci dolžine cca. 25 cm. Pečeš 20 minut.

Pustiš 5 minut, da se ohladita, nato z nazobčanim nožem narežeš na 1-1,5 cm debele rezinice. Meni so se precej drobile, mogoče bi morala počakati dlje? Rezinice spet naložiš na pekač in pečeš 10 minut. Nato jih obrneš in pečeš še 10 minut.

Ohladiš in poskušaš z namakanjem v razne slastne napitke:)


You Might Also Like

34 komentarji

  1. Zulejka, hvala! Mislim, da bi meni bili tudi takšni zelooooooo všeč!Kmalu poskusimo!
    Kokosov sladkor je tudi meni imeniten. Npr. v domači čokoladi se sploh ne stopi in meni dajejo kristalčki svojstven čar. Je pa, če ne boš "preveč" pekla piškotkov, za doooooooooolgo:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ga je že zmanjkalo:) no, je pa res, da sem ga imela kar nekaj časa. Ampak cena je ... no, kar zasoljena:) kar pa je tudi razumljivo. Če nisi (niste) navajena ne najbolj sladkih keksov, raje podvoji količino sladkorja.

      Izbriši
  2. Tudi meni bi bili sigurno všeč. Pa še bolj zdravi. Bingo. Sploh če ne znaš nehati jesti :).

    S sladkim muškatom, hm, zanimivo. Bo treba poskusit. Imava eno fino stekleničko le-tega doma. Jaz bi jih, kako nezanimivo, namakala v domačo stopljeno čokolado :).

    Pa tale kokosov sladkor, nisem ga še uporabljala/ali kdajkoli imela. Sem ga tukalje gledala:
    http://www.ekooaza.si/sladila-med-sladkor/kokosov-sladkor-biona-250g
    Verjetno se razlikujejo tudi po kvaliteti ha?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stopljena čokolada? Njami:) jaz tudi še nisem probala namakat v vino...

      Tale kokosov sladkor ima pa malo bolj normalno ceno, se mi zdi! Po mojem nekih ogromnih razlik v kvaliteti ni...

      Izbriši
  3. recept je džazen, ampak tvoja modra skledčka je pa čez vse

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Skledčka je darilo iz Istanbula, ki se je žal že pri prvi uporabi (zelo nedolžni, za piškote) malo okrušila, tako da je bolj za gledat kot za uporabljat. Se pa res spočijejo oči na njej:)

      Izbriši
  4. Lep pozdrav Zulejka.
    Eto, pa si me spet prepričala ;>.
    Vprašanje! Meniš, da bo zadostovalo tudi eno jajce? V tem primeru pač ne bo tako polno okusa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo;) hm, v vseh biscottih, na katere sem naletela, sta vsaj po 2 jajci... Če si upaš eksperimentirat, poskusi dodat namesto jajca jabolčno čežano ali žlico namočenih zmletih lanenih semen. Pa poročaj, da bomo vedeli tudi drugi:)

      Izbriši
    2. Eto. Včeraj sem zadevo naredil, šlo je brez problema. Uporabil 1 jajce in 1 žlico lanenih semen namočenih v vodo.
      Great success.
      In JA, tudi meni so se presneto drobili, pa sem jih pustil par minut več v pečici kot ti. To je spet ena izmed zagonetk!?!?

      Izbriši
    3. Super! Ne vem, zakaj se tako drobijo, mogoče se pa vsi biscotti? Bom morala sprobat več različnih receptov. Človek bi si mislil, da se bodo s toliko jajci (2 se meni zdi kar precej:)) lepo držali skupaj...

      Izbriši
  5. Ekola, tako so dobri in še sedaj obstojni v moji mali škatlici, da sem se odločil da ta teden še eno rundo naredim, saj se bližata 2 roj.dneva in kjer bodo dile BISCOTTI dopolnili mojo SLADKO POSODO dateljnovih cookijev, sezam/makovih grisinov ter enostavnih čoko bravnijev. Vidiš, kakšnega prijatelja imajo moji :>.

    Izmed vseh zadevc, so mi tile biscotti res eni boljših, saj imam izredno rad da so tako hrustljavi v kombinaciji z vročim čajem/mlekom/belo kavo.
    Najlepše pa je, ko jih imam v majhni škatlici in v nahrbtniku, ter tako polepšam marsikatero caffe urico mojim prijateljem :=)

    Že kaj veš glede drobljivosti? Meni se zdi, da glede na to kako so suhi, da je drobljenje čisto normalna posledica izsušenosti.

    Lepo jutro in dan poln zanimivih dogodkov ti želim.

    P.S: Imaš idejo, kje bi lahko dobil mini tortni model? Premer, tam nekje okoli 12cm.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi, Sladka posoda se sliši krasno, in njene sestavine tudi! In simpatična poteza, tole s škatlico biscottov v nahrbtniku! Takega prijatelja je vedno dobro imet:)

      Ne vem, kaj je z drobljivostjo, mogoče pa je to nekaj, nad čemer bi morali bit očarani:) tvoja razlaga se mi tudi zdi čisto na mestu.

      Jaz sem mini tortni model dobila v Hoferju, ampak je bil čisto sezonska zadeva... drugače pa ne vem... mogoče poglej v leclercu, če imaš možnost...

      Tudi tebi lep dan!

      Izbriši
    2. Ponovno uspeli. Tokrat dal mešanico sončničnih semen, arašidov in mandljev.

      Lep začetek dneva pa da hitro mine. VIKEND PRED VRATI in roj.dnevni piknikkkkkkkkkkkk! Ijaaaaaa

      Izbriši
    3. Super! Kombinacija se sliši zelo fino, na arašide se sama ne bi spomnila:) Uživaj na pikniku! (čaki, a je tvoj roj. dan?)

      Izbriši
  6. In danes ponovno....JUST CAN'T GET ENOUGH :D

    LEP PRAZNIČNI VIKEND TI ŽELIM!!! Naj mine tako kot edno pri tebi. LEPO, POZITIVNO,KULINARIČNO in Z RADOSTJO OTROČIČKA!!! wiiiiiii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala, Brando, ti pa res širiš pozitivno energijo!:) Tudi tebi en krasen vikend oz. kar je še od njega!

      Izbriši
    2. Ekola, pa sem spet imel pekovski vikend.
      Moji izpeljani projekti: Briscotti, Scones-i (2x količina :D. Majkemi so VELIKI in tak sem jih malo poglobil, da marmelada paše noter :) ), Ržen kruh, Pirin kruh z mešanico semen, Ržene palačinke z domačo skuto, domačim posušenim sadjem in gratinirane z jogurtovo smetano.

      Mmmmmmmmm. Enim gre lepo, a ne ;)

      Izbriši
    3. Še to; tokrat sem uporabil rožičevo moko v kombinacijo z polnozrnato in 2-3emi žlicami kokosove moke. Zraven mandljev sem uporabil: ARAŠIDE, BUČNA SEMENA, PISTACIJE in SONČNIČNA SEMENA. Vse lepo nasekano z nožem in vmešano.
      Moram ti povedati; PROBAJ TO NORO COMBI!! Mislim, sladkaš za 70% manj, saj je rožičeva moka sama po sebi že sladka. Veš kakšen dober okus, da o barvi sploh ne govorim. Tak lepo črni so...uff uff

      Izbriši
    4. Uau, sliši se ful zanimivo! Moram probat, rožičevo moko tudi imam pa sem lih razmišljala, kako bi jo porabila. Samo še čas moram najt:)

      Izbriši
    5. YOU GO GIRL!!! Pa poročaj! Moja kombinacija je B O Ž A N S K A!!! Hjooo, tile keksi so meni NAJ NAJ. Sedaj jih redno delam, saj obožujem da so trdi kot beton, da lepo sedejo k veliki šalci bele kave, nekje v mestu na kavču ob dobri družbi, čveku in sončku.

      Naslednjič probam z graham moko.

      P.S: Aja, pa ko boš delala z rožičevo moko, kar zmanjšaj količino sladkorja, saj je rožič že sam po sebi sladek in če nisi navajena sladkorja oz imaš rajši manj sladko lahko po mili volji daš 1/4 ali pa še manj sladkorja, oz. dodaš samo vrečico sladkorja z bourbon vanilijo.

      Izbriši
  7. Eto ti na. Tokrat že 4 varianta.
    Ne morem verjeti, kako je to preprosto in kakšne divje kombinacije lahko delaš!!
    Danes sem še spekel KORENČKOVE PREPOGNJENCE, sledi limonina marmeljad, jutri pa delam hlebec črnega kruha in planiram še ene hrustljave piškote. Ampak verjetno bom te v prihajajočem tednu naredil, da jih pol staršem nesem čimbolj sveže, ko grem na obisk.
    Ni da ni!

    Tokratna varianta:
    Mešanica RŽENE!!! ter polnozrnate moke, med, soda bikarbona, vanili aroma, grobo narezana kombinacija bučnih,sončičnih semen ter nesoljenih arašidov.
    Veš kako perfektno je uspelo. Med da tisto posebno noto in ker ga je manj, se lepo še čuti sol katera pa prav naredi SEXY kombinacijo SLANO/SLADKO.
    Uff ufff...ne vem kako se ti naj zahvalim da sem odkril ta tvoj recept in da mi je tako sedel v srce!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako fino je brat poročila iz tvoje kuhinje! Si že razmišljal, da bi postal food blogger?:) ful me zanima, kaj so vendar korenčkovi prepognjenci? In nova kombinacija se spet sliši sila intrigantno! Hvala tebi, za tvoje komentarje, ki bogatijo moj blog!

      Izbriši
  8. Korenčkovi prepognjnci so prepognjeni iz korenčka in polnjeni z marmeljad. MMMM. Zraven pa velika šalca čaja ali vročega oz. mrzlega mleka!!
    http://www.kulinarika.net/recepti/15005/sladice/korenckovi-prepognjenci/

    Počasi, ko se izpopolnim v sladicah, bom začel objavljati ja. Spodbuda od vseh vas mi laska. HVALA :*

    Ta nova kombinacija. Pazi sedaj. Paziš? Yes?
    NAJBOLJŠA DO SEDAJ. Čisto drugačen okus. Intenziven, poln, ločiš okuse ven. Pa barvaaaaaa. uaaaaaaa.

    Projekti tega vikenda:
    1. Marmorni mafini - 6komadov
    2. Slani mafini - 6 komadov
    3. Črno-beli piškoti - Cel pladenj

    Pa ti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. KU KU? :D

      Pa veš, ponovno se jih bom spravil narediti :DDDDDDDDDD
      In tudi tvoji sconesi so v programu.
      Tile 2 zadevi sta NAJ NAJ, saj se ohranita tudi po 2 meseca, ohranita okus in hrustljavost oz. trdoto in polepšata marsikatero kofetkanje oz. večer ob filmih 40tih in 50tih let prejšnega stoletja.
      JOJ, JOJ i ADORE BAKING!!! Is something wrong with me?

      Izbriši
  9. Danes ponovno naredil! Ti zaupam kakšno LUKSUZNO varianto sem pa tokrat naredil. VREDNA GREHA!

    Glede drobljivosti. Imam enih par idej, ampak pol se način peke spremeni...hmm, ne bi bilo napak, ako naslednjič sprobam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Le zaupaj mi:) si že sprobal kak nov način peke? Kako je bilo z drobljivostjo?

      Izbriši
    2. Uff ufff...Polno vsega, da je bilo LOGIČNO da se bo drobilo jebeštriga.
      O drobljivosti tokrat raje ne bi. Pomoje sem dobil "biscottov za goste" okoli 60%, ostalo pa lepo za k skuti z sadjem :D.

      Anyway, meni je še vedno mega SUPER. In ja, ta teden spet pečem, prav tako SCONESE. Vidiš, imaš enega fanatika za dve tvoji objavi!! Wiii, kak je fajn

      No, tokrat sem naredil biscotte z sledečimi dodatki:
      PZ moka,rožičeva in kokosova moka

      Bučna semena,
      Orehi,
      Sezamova semena,
      Sončnična semena,
      Arašidi,
      Pistacije.

      Polovica jajčka obogatenega z lanenin semenom in mlekom.

      Mater, kmalu bom že zlate lističe in swarovski kamenčke dodajal


      Pa ti? Kako si kaj, glede na to da že dolgo nisi nič objavila in delala :(
      Te mali pamž tako okupira? Upam da se vrneš še kaj v akcijo in nas razveseljuješ še naprej!

      Izbriši
    3. Lepo videt, da si tako navdušen nad mojimi recepti:) in super uporaba "drobtin"! Super super variacija. Hihi, zlati lističi in swarovski:)

      Pa saj sem objavila, nedolgo tega... Resda ne sladkarije, ampak nekaj pa le je. Saj kmalu objavim tudi kaj sladkega! :)

      Izbriši
  10. Ponovno naredil. Tokrat namesto jaca, tvoj predlog o jabolkah. Delal iz mešanice rožičev in pz moke.
    Dobil nekakšno vrst "sadni" kruh ven. Zanimiv sadni okus ter dodani mandlji so naredili zadevo interesantno. Ampak za mene osebno, v prihodnje, tale kombinacija ne pride v poštev. Imam raje trde, kot kamen kost, da fajn hrskajo med zobmi in da jih namakam v vrelo belo kafo/čaj/mleko :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo, še nekaj od mene. Tale recept sem videla, ko je bil objavljen. Vsedel se mi je nekam v podzavest in danes se mi je zaluštalo Speculaas piškotov, sem se napotila proti Sparu, zadnji trenutek pa iz podzavesti potegnila idejo o tvojih mandljevih keksih in iz podzavesti potegnila slikico... in že so se mi sledile sline. Uspelo je super. Pomakala sva v doma narejeni smoothi.
    Glede drobljivosti pa: ko sem potegnila pladenj z dvema svaljkama iz pečice, sem ju nameravala hladiti 5 min, a nisem mogla čakati in sem takoj narezala. in drobila se ni prav nič. ne vem ali se mi je posrečilo in se ne bi drobilo tudi sicer, a mislim, da se raje drobi, če je že malo ohlajeno in posušeno. Tako da predlagam takojšnje rezanje, ko je testo še vroče in mehko. Saj to čakanje 5 min ne igra kakšne posebne vloge, ne?
    Sicer pa recept za čisto 10 :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O kako luštna zgodbica, Cilla! In tale podatek o drobljenju, tole je treba vsekakor preverit! Sem mislila, da se čaka 5 minut ravno zato, da se drobi manj, ampak mogoče pa ni tako. Vem, da je moja mama pekla eno pecivo, ki ga je bilo nujno rezat vroče, ampak ne vem, kaj se je zgodilo v nasprotnem primeru:) sem res vesela, da si tako dobro ocenila recept!:)

      Izbriši
  12. Ja, jaz načeloma pecivo pustim ohladiti pred rezanjem, ampak včeraj sem bila pa res neučakana in očitno se je splačalo :)
    so pa do zdajle ostali le še 4 kekseki, tako da bom jutri poskusila ne da bi pojedla vse, tako da bom lahko rekla, da so mi tri dni držali :D

    OdgovoriIzbriši
  13. Olaaaaaa SIGNORITA! Jap, drži. Če takoj narežeš se def.manj drobijo. Dolgo je že od tega kar sem se javil, ampak verjami da 1x mesečno še vedno spečem tele PIŠKOTE in so zdaleč največX v moji posodi za kekse. SO EVERGREENI!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Danes ponovno spekel :)))))))). Rita se mi smeji. Grem pol z starši v mojo naj naj kavarno na XXL CAPPUCCINO in bodo tile prav lepo pasali zraven. Tokrat sem naredil MARMORNI KOLAČ verzijo, sladkor pa je TEMNI MUSCAVADO!!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe