Nikoli dovolj čajank: angleški čajni kolački

19:30



Ko berem knjige, v katerih junak pije recimo earl grey, si moram čim prej zvariti skodelico, da potem še bolj uživam v branju. Ko slišim besedno zvezo "pristaviti za čaj" ali "pristaviti kotliček" (mimogrede, v slovenščini se to čisto premalo uporablja! Zavestno se borim proti tej krivici), se mi zdi, da se je svet za trenutek malo bolj prav naravnal. Do blogerjev, ki mimogrede omenijo ljubezen do kakega čaja, nehote nemudoma začutim simpatijo. Še nikoli nisem rekla ne, če mi je kdo ponudil čaj, in svoje cimre sem po vsej verjetnosti z golim entuziazmom ustrahovala do te mere, da so vedno rekli, da bodo seveda pili čaj z mano.

Ok, in zakaj čaj? S čajem gre ena posebna vrsta intimnosti, pogovori so daljši in bolj poglobljeni, že o samem čaju se lahko lep čas pogovarjaš ... S čajem pa gre tudi cela vrsta čajnih peciv, kar lahko vidiš že v trgovinah na policah s piškoti, ampak ti me ponavadi sploh ne fascinirajo. Zares pa me fascinirajo čajna peciva iz romanov. Okus peciva, njegov vonj, ko se peče in način, kako se topi v ustih, je ena tistih stvari, ki te z nekim junakom lahko najbolj konkretno povežejo. Jasno, da pri slavnih Proustovih magdalenicah fora ni v samih magdalenicah in lipovem čaju - ampak hudiča, a si ne želite tega takoj poskusiti, pa čeprav so za vas magdalenice v proustovskem pomenu nekaj čisto drugega, recimo pražen krompir, cvetačna juha ali pehtranova potica?



Scones so bili dolgo na mojem seznamu čajnih peciv, ki jih je treba nujno poskusiti, in ko sem prijateljico M. zadnjič uspela zvabiti na čaj, sem končno dobila dober izgovor, da sem spekla sconese (kako rokersko, ne?) in jo tako pričakala s pravo mini čajanko. Še sreča, da sem našla še en kozarec super domače jagodne marmelade ... T. pa je tisti dve, ki sta ostali, pojedel hladni in brez vsega (preden sem mu uspela razložiti, kako se to je) in bil kljub temu prav zadovoljen:)


Taki zelo običajni čajni "scones"

1 1/2 SK bele moke
1 JŽ rjavega sladkorja
1 1/2 čajne žličke pecilnega praška
1/4 ČŽ sode bikarbone (ali pecilnega, če je nimaš)
1/4 ČŽ soli
80 g bio masla
1 bio jajce
1/4-1/2 SK (sojinega) mleka
1/2 SK rozin

za postreč:
bio maslo
domača jagodna marmelada
bio sladka smetana+malo sladkorja
in seveda dober pravi čaj:)






Najprej zmešaš vse suhe sestavine, potem dodaš maslo in pregneteš, da se naredijo take velike drobtine.

Jajce in mleko razžvrkljaš in vmešaš v testo, malo pa prišparaš za premaz.

Dodaš še dodatke po izbiri (v mojem primeru rozine, lahko pa bi bili koščki čokolade, mandlji...) in na kratko premesiš na pomokani podlagi. Če se testo preveč prijemlje na prste, dodaš še malo moke, a paziš, da ostane mehko.

Razvaljaš na dober cm debelo (nekje za 1 prst), izrežeš trikotnike/kroge/velike srčke.

Preden daš peč, premažeš vsak scone z mešanico mleka in jajca in posuješ z malo sladkorja (jaz tega nisem naredila).

Pečeš na 230 C cca. 10-15 minut, oz. dokler niso lepo rjavkasto zapečeni. Ponudiš vroče z maslom in (jagodno) marmelado+stepeno smetano.




In kaj sem si pela ob peki? Prav tole vižo, ki se mi kdo ve zakaj, zelo pogosto prikrade v misli:


You Might Also Like

32 komentarji

  1. Dejstva:
    1.) Včasih sem bila makrobiotičarka in obsedena z idejo, da je prehrana lahko vir vseh bolezni in, da je hrana lahko zdravilo. Še vedno verjamem, da je to res, le da to ni več moje vodilo. Za zdravje je namreč potrebno več, kot le prava hrana. Na primer dobra volja. Ljubezen. Gibanje. Svež zrak. Take stvari.

    SVA ŽE DVA! (morda nas je še več na tem širnem internetu)

    2.)
    a. Ko berem knjige, v katerih junak pije recimo earl grey, si moram čim prej zvariti skodelico, da potem še bolj uživam v branju. Ko slišim besedno zvezo "pristaviti za čaj" ali "pristaviti kotliček" (mimogrede, v slovenščini se to čisto premalo uporablja! Zavestno se borim proti tej krivici), se mi zdi, da se je svet za trenutek malo bolj prav naravnal...
    b. S čajem gre ena posebna vrsta intimnosti, pogovori so daljši in bolj poglobljeni, že o samem čaju se lahko lep čas pogovarjaš ...
    Ter še tisto o povezavi peciva z junaki.

    Nerad se ponavljam, ampak tokrat moram; SVA ŽE DVA!! In JA, se popolnoma strinjam glede napisanega.

    Enostavno nimam besed, ki bi jih lahko umetniško/oblikovalsko prenesel na to, od vezja, plastike, silicija pregneteno zadevo imenovano računalnik.
    Tako lepo napisano, tako lepo podane misli; kot bi govorila iz mene.
    Čajanke, čaj, knjižni klubi angleškega proletariata, čajno pecivo, pogovori, branje in premlevanje doživetega, so zadeve katere dajajo smisel in radost. Koliko več nam pomenijo takšne zadeve, koliko več sobližina človeka, koliko več prijetna " a cup of nice hot tea, monami",ter "bien" in "merci", ob prvih požirkih.
    Drži, nekaj lepega in romatničnega je v tem.
    Hvalabogu, žal bližnja okoli tega ne občuti tako kot jaz, vas najdem, somišljenike, tukaj na svetovnem spletu, v vseh teh lepih in umetniših blogih, kjer obrazi in fizični izgledi niso potrebni, ampak kjer šteje mišlenje, mnenje, duša in zmožnost prenesti vso globino bolečine/romantike/skromnosti na zaslon.
    Hvala za vse zapisano in hvala da obstajate še takšni ljudje, kateri me vedno znova prebudijo iz otoplosti trenutnega stanja v državi/svetu in me navdihujejo z vedno novimi in novimi idejami ter upanjem, da pa le še ni vse izgubljeno...

    Ja, toliko lahko sproži omemba "skoledice čaja".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brando, hvala za tak dolg in pozitiven komentar! To je gorivo nas blogerjev:) Tudi mene vedno očara, ko najdem sorodne duše na spletu. Ja, omemba skodelice čaja lahko sproži veliko, se strinjam:)

      Izbriši
    2. ENOSTAVNO MAGIČNO!
      Mi lahko samo zaupaš kaj je pri moki 1SK? Mrbit skodelica? Oz koliko meniš so sestavine glede gramov, ali pa če zaupaš ali uporabljaš jogurtov lonček?
      Kolko teh DOBROT pride ven iz navedene količine?
      Sicer premorejo eno jajce in malo masla, samo glede na sestavine, meniš da se lepo zaviti v papiratno vrečico obdržijo 2-3 tedne?
      Lahko uporabim polnozrnato moko v celoti, ali ne priporočaš?
      Jaz delam tudi takšne fine pirine kekse, katere lahko fajn pomakas v toplo mleko/čaj in so obstojni po mesec in več. Jih pa sladkam z medom, pa lepo zapečem, da so tako malo crunchy :>. Saj veš, najbolj preprost recept za kekse je običajno najboljši, sam pa samo prilagajaš, dodajaš ali pa odvzemaš. The sky is the limit in zato mi je ta recept sila všeč in bi to sedaj za vikend naredil.
      Če se obdržijo kar nekaj časa bi pol naredil točno po tvojem receptu ali pa dvojno količino.
      FOTKE pa so NOOOOOOOOOOOORE. Prav pašejo na temo čajanke, kjer si ob teh keksih in fotkah predstavljam stare porumenele knjige, s tistim posebnim super vonjem po antikvariatu in starem...

      Izbriši
    3. Ja, sk je skodelica;) uf, sem si že rekla, da moram nekam napisat "legendo". 1 skodelica ima 2,5 dcl, če imaš torej merilno posodo, lahko enostavno odmeriš. Menda naj bi bila 1 sk enako kot 125 g. Tale količina je za enih 8 relativno majhnih (tole je v bistvu "razpolovljen" recept). Ne vem, koliko se kej obdržijo, sicer so res podobne piškotom po sestavinah, ampak mislim, da je trik pri njih ravno v tem, da ješ sveže narejene. Jaz raje naredim manjšo količino, sploh, kadar delam prvič... Bi ti predlagala, da narediš po tem, potem pa kakšno prihraniš, da vidiš, kakšna je čez nekaj časa.

      Jaz sem tule uporabila samo belo moko, če bi delala s polnozrnato, bi dala najbrž pol pol (raje pirino kot pšenično), samo s polnozrnato pa bi znale biti nekako "težke", ampak če si zelo navajen na čisto polnozrnate reči, potem te to najbrž ne bo motilo. Najbolje, da malo eksperimentiraš:) Upam, da ti rata!

      Izbriši
    4. Točno to sem rabil. Hvala za vse nasvete. V roku par dni ti sporočim kako pa kaj. Mislim da bom čez vikend pekel, ko je ele. prijazna žepu. Bom pa vsekakor naredil po predlagani količini in se pol glede na to pri naslednji peki orientiral. Fajn je, da dajaš takšna manjša razmerja gor, saj se človek manj opeče, če mu ne uspe in mora stvar zavreči. Tako bom storil ja, kot si predlagal. Lepo jih bom spekel in v papiratno vrečko, pa lepo počasi nom nom. Kajti moji pirini, katere imam shranjene vrečke so od februarja in še sedaj niso izgubili na svežini oz. se pokvarili. OLD SCHOOL ARMY KEKSI :>. Sexy pa mi je tudi pri tej čajanki, kaj si dodala k tem keksekom kot prilogo. Smetana in marmelada, naredita stvar UFFF. Seveda kombinacija, nič ali SKORAJ nič keksi nato pa smetana/marmelada. Prav čutim strukturo in okus tega v ustih. Sveže stepena hladna smetana, domača marmelada/čežana brez sladkorja namazano na te kekse. Olala,LE MAGNIFIQUE!!
      Kaj meniš, kakšen bo okus, ko bom povrhu namazal svojo domačo kutinovo čežano!!! Namreč obožujem tisti miny,miny in rahlo trpki okus kutin, v kombinaciji s kakšno skuto, šmornom, ali v tem primeru z tvojimi lepotci! Dopade se mi tudi, da si jih kar tako, otroško, preprosto oblikovala. Vsaj te, kar si delala brez modela.

      FULL, FULL hvala za pomoč. Res full in nesebično pomagaš. Ne morem mimo tega, kot sem že v prvem delu romana omenil, da me takšni kot si ti in tvoj blog, dnevno navdihujejo da se izpopolnjujem, čaram in se učim kuhe. Cilj pa je vsekakor FRA./ITA. kuhinja, ter popolno zadovoljstvo v očeh prijateljev/družine, ko jih (bom) razvajal z dobrotami iz pečice in štedilnika. Saj veš, kaj hočem povedati...HVALA
      aja, še tole super zadevco si poglej; jih naslednji teden naredim in bodo šla s tvojimi kolački v tuppeware in via Cres za par dni. Mislim, da bodo prijatelji enkrat za spremembo tiho, ko bodo ličnice kot pri hrčku in ko bodo, za spremembo, jedli domače brez strupov, kot pa vedno tiste umetne 7days kiflce :/.
      Kombinacija sladko/slano je meni že od nekdaj odgovarjala. MMM
      http://indigoscones.blogspot.com/2012/04/perfect-chocolate-chip-cookie.html

      Izbriši
    5. Tile piškoti na povezavi zgledajo slastno, sem pa recept zasledila tudi že na enem drugem blogu. Bo treba probat! Sam še solni cvet rabim (res drag, ampak absolutno amazing). Super malico si to splaniral:)

      Izbriši
  2. no, pa sem spet vsa slinasta ... vidiš, takle mamo, če beremo o dobri hrani in gledamo lepe slikce.
    vzdih ...

    u glavnem, super si. bi se kar povabila na čaj. tak, Agathin.

    in še tole: delaš mi pravo malo morje veselja, ker pravilno uporabljaš zadnje čase zlorabljeno besedo 'kateri' in veš, da ona PAČ ne more zamenjati 'ki'-ja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Kumer! Me veseli, da imaš tudi takšna majhna slovnična veselja ali kako bi temu rekla;)

      Izbriši
  3. Ha,ha pa sem te le dočakala... Včeraj sem si rekla, pa kaj ima Zulejka za bregom? Si me shecala, čaj je že pristavljen; vreme je ravno pravšnje. Tokrat bo beli čaj. Sconese pa največkrat pečem na morju, da lepo zadiši okoli šotora in z vonjem zbudi še sosede. In sem prav zadovoljna s svojo zdravo peko, saj vsako jutro pridejo prodajat "mastne" krofe in rogljičke, pa "štrudle" (napol pečene...). Res hiter zajtrk!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A to na podlagi fotke na FB?:) čaki, kako pa v kempu pečeš sconese, a kar kot palačinke? JAz sem šele zdaj začela odkrivat svet sconesov, zato tako trapasto sprašujem. Hehe, jaz skoraj nikoli ne kupim krofa na morju, ampak se mi zdi, da ima to en tak poseben čar (nekaj, kar bo kot magdalenice nekoč, morda?).

      Izbriši
    2. Ja, prav dobra fora forka v naprej, da smo potem v pričakovanju... V kempu imam svojo mini kuhinjo z mini pečico na elektriko. Zmešam sestavine (sladke ali slane) in čez pol urce je zajtrk pripravljen. Saj tudi kruh pečem; od tistega belega iz trgovine se nihče od nas ne počuti dobro. Ne moremo ga nehat jest, trebuhi pa so napeti.

      Izbriši
    3. r. : To o morju, dišečih vonjavah, katere me spominjajo na tisto simpatično EDUSCHO reklamo, ko sveža kava prebudi starša, mi je prav simpatično in si prav predstavljam sosede, kateri se mastijo na instant rogljičkih in marmeladah polnih sladkorja, medtem ko vi uživate v svežih sconesih kafici/čaju/mleku, domači zdravi marmeladi in smehu ter pogovoru.
      To so družinske vrednote, katere je treba negovati...

      Izbriši
  4. Zgoraj sem že dodal komentar, ako nisi videla :D.
    Kaj meniš, bi šlo brez jajca in bi namesto tega uporabil banano? Če bi dodal še manj sladkorja, sem pol skoraj že naredil super sladico ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zna biti, da bi šlo z banano, ja, skor sigurno. Če se hočeš še bolj zazihrat, daj še kako žlico mletih lanenih ali chia semen. Sladkorja je že tako malo, ampak če daš (zrelo) banano, pol ga najbrž res ne rabiš. Bom tudi jaz poskusila z banano naslednjiČ:)

      Izbriši
    2. HVALAAAAAAAAAAAA. Hug and kiss. Jutri zjutraj delam tvoje, pa one, katerih link sem ti poslal, The Perfect Chocolate Chip Cookie. Hjoj, komaj čakam okus čokolade v kombinaciji z grobo soljo.
      TI sporočim kako pa kaj. Upam da ne bo tako kot z idiot proof kruh :>

      Izbriši
  5. USPELOOOOOOOOOOOO. AAAAAAAAAAAAAA wauuuuuu, končno imam občutek da nekaj delam prav in da se mi počasi odpirajo vrata pečenja. Včasih volja kar pade, ko stvar ne uspe. Kljub svojim 30tim, še vedno v meni živi tisti otrok, kateri vedno hoče razveseliti okolico in da ves svoj bit v to da naredi tiste kekse, a ko na koncu ne uspejo, je to, kot nož v hrbet.
    Ampaaaak, s takšnimi kot si ti ZULEJKA, pa SARA in SPINA ter še mnogo mnogo drugih, se lahko sproščeno spravim delat še najbolj hude zadeve, saj mi vedno svetujete ,pomagate in priporočate. Nobene sebičnosti, skrivnosti in neotesanosti. HVALA ZA VSE :*

    Joj, joj kak so se lepo napihnili!! Pa to je LUFTIG. Zdravo in lahko! Polnozrnata moka, pol manj olja kot navedeno, rozin je pol manj, sem pa dal malo pistacij, orehov, mandljev, arašidov. WAUUU...Zulejka, imam že par novih projektov iz tvoje strani. Komaj čakam.
    Trenutno čakam da se mi spečejo POLNOVREDNI ROŽIČEVI piškoti, jutri pa še one cookije pa je sladki vikend popoln!
    Se bereva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, krasno! Si jih poskusil z navedenimi dodatki oz. primernimi zamenjavami?;)

      Izbriši
  6. točno tako. Banana,laneno seme, pol manj masla, pol manj rozin. But hey..zgledajo kot male golf žogice!!! K čaju se podajo 1A. Zraven bom probal še kutinovo marmelado, pa da vidimo. Tudi koščke prave čokolade sem nadrobil noter. UA UA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mmm, kutinova marmelada, super! da o koščkih čokolade ne zgubljamo besed:)

      Izbriši
  7. Zulejka,hvalaaaaaaaaa! Ob tebi se človek kar zaljubi v čajčkanje in kakšno dobro branje, aha,pa še kuhinjo,seveda. Takšno,z okusom!
    p.s "Tako mi je všeč,daj še enkrat," mi iz ozadja kliče hči,ker se je skladba ravno iztekla... Kaj bi šele rekla,če bi spekla piškotke:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Neeeeeeeee, se priporočam za naslov :)Sva pa, mislim da, vsaj 20krat poslušali skladbo, preden sva šli lovit še zadnje današnje žarke sončka. Upam,da si jih ujela tudi ti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojla, pesem je iz Monty Python's Flying Circus-a, najbolj odbite serije ever. http://www.imdb.com/title/tt0063929/

      Izbriši
    2. Sem pa za luno!!! To je to,ko nikoli nisem in še sedaj ne gledam TV-ja. Včasih bi pa bilo dobro, a ne? Si poiščem in ogledam. Potrebujem nekaj takšnega!
      Pozdravček!

      Izbriši
    3. Jaz tudi ne gledam tv-ja:) (razen, ko sem na obisku pri žlahti/prijateljih, ki imajo TV)

      Izbriši
  9. HEJ! Preverjeno dobri še sedaj!!! So le trdi, torej ne priporočam tistim z protezo ali slabimi zobmi, drugače pa SUPER. Če jih namočiš v čaj/mleko se lepo napijejo in kar razpadejo v ustih. NOM NOM NOOOOOOM.
    Kmalu že nova runda :D

    OdgovoriIzbriši
  10. In še drugi del današnje peke, poleg že 2x vzajanega pirinega in ajdovega kruha z različnimi semeni...
    HVALA ZA VSE TVOJE MEGA DOBRE IDEJE in POMOČ!!!!
    Muaaaa, hugs and kisses!

    OdgovoriIzbriši
  11. In ponovno so na tapeti.
    Tokrat bom naredil iz malih in velikih rozin katere bom narezal, ter mešanico mandljev in arašidov. Sladkal ne bom nič. Banana kot vezivo in rozino so, verjamem, dovolj sladke sestavine.
    Sicer pa, v kombinaciji z marmelado se zadeve uravnotežijo.

    OdgovoriIzbriši
  12. In ponovno so na tapeti.
    Tokrat bom naredil iz malih in velikih rozin katere bom narezal, ter mešanico mandljev in arašidov. Sladkal ne bom nič. Banana kot vezivo in rozino so, verjamem, dovolj sladke sestavine.
    Sicer pa, v kombinaciji z marmelado se zadeve uravnotežijo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ponovno dišiiiiiiiiiii. Tokrat samo z rozinami. Pa tudi rožičeve piškote sem spekel, pa ingverjeve, jutri pa sledijo kokosovi, v pon/tor pa slastno skutino peciviko!!!
    Hjoo, kako je lepo v takšnih hladnih dnevih, polnih snega in radosti, smučarskih tekem za ljubljene pečt ter najbližje ob kafici/čaju razvajat!!!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe