Rožnati kokosovi makroni

12:13

Kokosovi makroni z gozdnimi sadeži.


Življenje brez piškotov je pusto in prazno.

To je dejstvo, ki sem ga izkusila na lastni koži. S T. sva se podvrgla "eksperimentu", ki je izključeval sladkarije in hkrati nekako vključeval precejšnje količine mlečnih izdelkov. V samo dveh dneh sem dokončno ugotovila, da to ni zame. Ok, da brez piškotov ne gre, sem vedela že prvi dan. Drugi dan pa so, mlečnih izdelkov precej nevajena, začela glasno protestirati moja dihala in prebavila ... In potem sem rekla "Dost!" mlečnim izdelkom in "Živjo, srčki!" temle piškotkom, v katere sem se zaljubila na prvi pogled in takoj vedela, da jih moram speč. Sicer že po defoltu ne vsebujejo mleka, sem jih pa vseeno še zares veganizirala, in sicer z jajčnim nadomestkom (za katerega sem menda nekoč omenila, da ga ne maram ... ampak no, ima svoje čare, moram priznati. In tole je prva uporaba, kjer se je zares izkazal!).

Pred pečico.


Tile makrončki so izredno enostavni, strašno prikupni, in nič kaj suhi. Kombinacija gozdnih sadežev in kokosa je bombastična, ampak moram priznat, da mi je pri vsem skupaj najljubša njihova rozastost. Naslednjič bom uporabila manj sladkorja in - wait for it - secret ingredient! - limonino lupinico. Mislim, da bo fantastično. In če vas slučajno mika, da bi iz tehle srčkov naredili sendvičke, mislim, da je tale limonina krema iz kokosovega olja kot nalašč zanje. Zraven se poda trpek zeleni čaj. Ampak to rečem za skoraj vsako stvar.





Drugače pa gledam Once upon a time (ex-cimra T., hvala za namig!) in uživam v pravljici. Sneguljčica je moja nova vzornica:) Kateri pravljični lik pa je vam najljubši?

 

Veganski kokosovi makroni


sestavine za cca. 20 piškotov

200 g kokosove moke
100 g sladkorja v prahu
malo soli
85 g svežih ali zmrznjenih gozdnih sadežev, odtajanih
2 ČŽ jajčnega nadomestka
4 JŽ sojinega mleka
1 ČŽ amaretta

Pečico segreješ na 160°C.

Jajčni nadomestek razmešaš v sojinem mleku, dodaš žličko amaretta.

Kokosovo moko, sladkor in sol vržeš v blender in dobro premešaš.

Mešanici v blenderju dodaš gozdne sadeže in jajčni nadomestek, zmešaš v testo. Če ostane kakšen sadež cel in kje kakšna bela zaplata, je to kvečjemu v plus, tako da brez panike.

Aja, vse to lahko narediš tudi brez blenderja, pač ročno zmešaš sestavine v skledi in dodaš (z vilicami ali čim podobnim) že pretlačene  gozdne sadeže.

Iz mase oblikuješ za oreh velike piškotke in jih polagaš na pekač, obložen s peki papirjem. Kakšna radost, rola vnaprej na mero odrezanih pol peki papirja! In testo, ki ga lahko brez skrbi ješ surovega;)

Pečeš 25-30 minut na 160°C. Počakaš, da se ohladijo ... Kar se mene tiče, bi lahko bili manj sladki.Po drugi strani pa je njihova sladkost krasna protiutež grenkim poživljajočim napitkom, kar nikakor ni zanemarljiva kvaliteta. A ne?

You Might Also Like

24 komentarji

  1. okej, tole zgleda fantastično in tudi recept je zame, nepekačico, dokaj enostaven, tako da... probam!!!
    a mi namigneš samo kej se kupi amaretto (ne vem zakaj si ga kdaj že prej nisem kupila, ker imam amaretto bškote od tete iz trsta najrajši)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ti, pomoje ga dobiš kar med likerji v skorkaterikol štacuni. Ga imajo pa za slabih štirinajst ojrotov tudi tule: http://spletnihram.si/likerji/1136-liker-brizard-amaretto-070.html

      lpMOjca

      Izbriši
    2. Hoj Nina, jaz sem amaretto kupila kar v Lidlu, drugje ga pravzaprav nisem videla, čeprav v kakih hipermarketih ga po mojem imajo. Tale, ki ga predlaga Mojca, je sigurno boljši od tega iz Lidla:) Če boš pa kaj hodila po Italiji, pa najbrž najbolje, da ga tam kupiš...

      Izbriši
  2. Oooo krasni :)! Res prikupni! Mene pa zanima kje kupiš jajčni nadomestek? Bi probala :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cinnamon and Thyme, jajčni nadomestek kupiš v Šparu, imajo ga tam v okolici sojinega mleka, tahinija, zrn, sojinih kosmičev, kaozdrave hrane. Rdeča škatla, naziv je No egg (evo jo,tko zgleda:http://www.orgran.com/products/174/).
      Najbrž ga pa najdeš tudi drugod, še sploh v specializiranih trgovinah a la Kalček, Papiga.
      lpMojca

      Izbriši
    2. Jaz sem tale nadomestek kupila v najbližjem Merkatorju. Ne vem, a je tako dobro založen, ali je to taka splošna dobrina:) je pa bil tam zraven brezglutenskih, diabetičnih zadev in podobnega.

      Izbriši
    3. :) Hvala.
      Zulejka, glej, tile piškoti bi bili ravno zate, vsaj kar se oblike tiče:
      http://sandrakavital.blogspot.com/2012/03/sables-sachets-de-a-devorer.html

      :D A niso fini?

      Izbriši
    4. Hvala, Cimetova, ful so luštni! (mimogrede, kako ti je pravzaprav ime? ne vem, če sem kje videla...;))

      Izbriši
  3. Recept je še z originalno količino sladkorja, kajne?

    Meni, pa makroni gor ali dol, na fotki zmaga čudovita šalčka, (predvidevam) japonskega porekla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Punca iz smitten kitchen, od koder je recept, je uporabila sladkano kokosovo moko (400 g) in poleg te še 130 g sladkorja. Ne ona ne jaz ne veva, koliko sladkorja je v sladkani kokosovi moki, je pa ona predlagala, da količino sladkorja podvojimo, če bomo uporabljali nesladkan kokos. Jaz sem uporabila pol manj kokosa in sem najprej nameravala uporabit 130 g sladkorja (toliko kot ga je ona za dvojno količino, s tem, da je imela sladek kokos), pa sem ga potem 100 g in se mi zdi, da bi ga bilo komot manj. Ne bi rekla, da so občutno presladki, sploh če poješ recimo dva zraven grenkega čaja, T. pa pravi, da so zelo dobri - nič besed o "preveč sladkorja":). Sem malo prenadolgo razložila, khm?:)

      Jap, šalčko mi je prijateljica prinesla z Japonske. Ima tudi partnerja, večjo šalčko zelene barve (za moškega, of course). Ah, mam rada te Japonce:)

      Izbriši
  4. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nabavila nekaj čajčkov... Sedaj manjkajo le še piškotki:) Sicer nisem ljubiteljica piškotkov,a tile, brez moke in s kokosom... se verjetno kar stopijo v ustih... Preizkusim. Hvalaaaaaaaaa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super! Katere čajčke pa maš? So take sorte pipkoti, ja, pa še to, da imajo gozdne sadeže noter, jih naredi precej neklasične. Če piškotov običajno ne maraš, ker so ti presladki, potem morda tudi v tem receptu "downsajzaj" sladkor na recimo 80 g. Upam, da ti bo všeč!

      Izbriši
    2. Zulejka,hvalaaaaa!Res sem ljubiteljica temne čokolade in kremnih stvari. Biskvit in piškotki pa... tile so me zares navdušili,ker obožujem kokos. Tist' jajčni nadomestek sem slučajno odkrila tudi v DM.
      Čajčkam sedaj, po novem:) Mate cool &fres, Sencha, Zeleni kimono, Jasmin,Vzhodno sonce in nezeleni Yogi tea Lotus. Za kol'k piškotkov in klepeta...

      Izbriši
    3. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
    4. Sama sem ljubiteljica temne čokololade in kremnih sladic...Piškotki in biskviti pa... Tile so me kar takoj navdušili. Malce zaradi kokosa, malce zaradi čajčkov, malce pa zaradi tvojega navdušenja:). Če imaš kakšen predlog za čajčke, bom vesela.Pri nas sedaj uživamo v okusu Zelenega kimona, Vzhodnega sonca, Jasmina, Mate cool and fresh okusa ter nezelenega Yogi tea Lotusa.
      p.s. Nadomestek za jajca pa sem včeraj slučajno odkrila tudi v Dm,nekje med koruzo in tofujem...

      Izbriši
  6. Odgovori
    1. Thanks, Tamara! In kak matcha za zraven (jaz ga kar ne kupim, ko je pa tako drag, in se potem zadovoljim s sencho:))

      Izbriši
  7. Maš prou, brez piškotov tudi mi živeti ni...Tile tvoji izgledajo božansko, tolk lepo že kar mal pregrešno rožnati :). Mmmm si bom privoščila, hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  8. lahko 2 jajci pa brez amareta????????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brez amareta ziher lahko (lahko daš namesto tega kaj drugega ali pa nič), za 2 jajci pa nisem čisto ziher, da se bodo obnašali enako. Potem je bolje, da daš 3 beljake, rumenjake pa uporabiš v kakem domačem pudingu ali drugih piškotih... Lahko seveda poskusiš tudi z 2 jajcema, kej zelo hudega se pač ne more zgodit:) (če boš, poročaj, da bomo vedeli tudi drugi za drugič:))

      Izbriši
  9. Mene pa sneguljčica iz once upon a time po izgledu spominja nate! A še gledaš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A reees? Hvala za kompliment!!! A na podlagi zgornje fotke (na blogu)? ;) gledam pa ne več, ker sploh nimam časa... TI gledaš?

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe