Sejtan na zeleni posteljici

09:36


Sejtan je krasen vir rastlinskih beljakovin, zato mu nekateri pravijo tudi pšenično meso. Na trgu je nekaj različnih vrst sejtana, nekateri so povsem brez okusa, drugi pa zelo okusni po zaslugi začimb in predvsem sojine omake. Kupite lahko že pripravljen sejtan, ki je običajno začinjen in popečen na olju, ali takega, s katerim lahko sami ustvarjate različne okuse. Razlikujejo se tudi po teksturi: lahko se tako rekoč topijo v ustih ali pa so bolj "gumijasti". V tem receptu sem uporabila zelo običajen, nepripravljen sejtan.

1 paket sejtana (okoli 200 g)
1 por
velik šop kalčkov zelene soje
kokosovo olje
sojina omaka
sol, poper

Por narežemo na kolobarčke. Uporabimo precej zelenega dela.
Sejtan popečemo na kokosovem olju, zalijemo s sojino omako (cca. 1 ČŽ na 1 zrezek sejtana). Damo na stran. V ponev po potrebi dodamo še nekaj kokosovega olja in na kratko prepražimo por in kalčke, da zelenjava ostane hrustljava in ohrani živo zeleno barvo. Solimo in popramo. Damo na krožnik, na to "zeleno posteljico" pa položimo že pripravljen sejtan.

Namig: če želimo mehkejšo zelenjavo in sejtan, ju še nekaj časa dušimo (zelenjavi dodamo že popečen sejtan, zalijemo z malce vode in pokrito kuhamo še nekaj minut).

You Might Also Like

6 komentarji

  1. Jaz bi pa zelo rada kakšno infomacijo kateri seitan je takšen, da se topi v ustih - katere znamke in kje se ga da kupit? Do zdaj sem imela namreč še vedno nesrečo, da sem naletela na gumijastega, ki nama s fantom nikakor ni bil všeč...

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo Damjana! Najboljši sejtan imajo v prodajalni Jablana (tržnica BTC, Ljubljana), ga sami proizvajajo. Dober je tudi en tak iz Vitacare (v KP, pa mislim da tudi kje drugje), ki se prodaja v velikem "bloku", tako da ga moraš sama narezat, se pa ne spomnim znamke (bom poskusila zvedet)... Upam, da sem kaj pomagala...

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za informacije, bom šla kar v Jablano iskat :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Aja, pozabila sem napisati, da to velja (predvsem) za že pripravljen (popečen) sejtan... Upam, da boš/bosta zadovoljna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Moram poročati, da je mariniran seitan od Jablane odličen! Res mehak, da se topi v ustih pa še prijetnega okusa. Sva navdušena in bo od zdaj dalje včekrat na najinih krožnikih. Do zdaj sva se ga zaradi slabih izkušenj prav izogibala. Zulejka, še enkrat hvala in pohvale ter čestitke za odličen blog, sem dobila že veliko idej za kosila in ostalo :).

    OdgovoriIzbriši
  6. Super, Damjana, me veseli, da vama je bil všeč! Včasih se je sejtan od Jablane dobilo v vsakem mercatorju, zdaj pa žal ne - ampak imamo srečo, da se ga da vsaj v tisti prodajalni dobit. Pa upam, da bom še naprej znala dat kakšno idejo za kosilo ali kaj drugega:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe