Gaspačo in pomlad v Istri

16:56

Gaspačo s kislimi kumaricami:)

Najprej nekaj utrinkov z velikonočnega vikenda. Pomlad je bila, vse je cvetelo in brstelo, govorili pa smo bolj tragične stvari, ki so mi težko obležale, nekako kot deseta pesem v Jenkovih Obrazih.










So dnevi, ko nikakor nočeš jesti samo česa sezonskega - to so dnevi pred poletjem, ko komaj čakaš, da dozorijo čudovite zadeve, kot so jagode, paradižniki, kumare, breskve, ... Ok, saj je regrat, pa šparglji, ampak, no, kje je pa kaj rdečega?:) Gaspačo (gazpacho se po slovensko menda tako napiše ... jaz sem si pa mislila, da se vsaj gazpačo napiše ... no ja, je kar je) je taka poletna surova juha, ki ima prastare korenine - v Andaluzijo naj bi jo prinesli Mavri ali stari Rimljani. Zadnji dnevi niso tako zelo poletni, a gaspačo je vseeno kul. Resda je veliko boljši s pravim in zdravim sezonskim paradižnikom, a paradižnik je spet ena stvar, ki jo tako težko pričakam, pa čeprav ti vsak pameten kuhar pove, da je treba na vsak način jesti sezonsko.

Recept za gaspačo

Recept sem videla v knjigi Irene Andrini, Najboljši recepti za presne jedi, a seveda nisem imela vsega doma. Najpomembnejša stvar, namreč kumarica, se je v predolgem času v hladilniku spremenila v nekakšen zdriz. Brrr. Uboge kumare, vedno jih doleti takšna čudna usoda - najbrž spet zato, ker niso sezonske:/ Zato sem uporabila kar eno veliko domačo kislo kumarico in zato nisem dodala kisa v juho.

sestavine za 2 veliki skodeli:
1 vejica češnjevca (ali dva paradižnika)
1 velika kisla kumarica ali pol navadne
četrt gomolja povprečne zelene
pol rdeče paprike
3-4 mlade čebulice
1-2 stroka česna
pol avokada
2 ščepca soli oz. po okusu
oljčno olje po okusu (npr. 1 ČŽ)
2 čajni skodelici mrzle vode
drobnjak ali peteršilj za dekoracijo

Gaspačo. Vam je bolj všeč naslovna ali tale slika?

Vso zelenjavo opereš. Zeleno olupiš in narežeš na kockice, polovico teh daš na stran, polovico pa v blender. Mlado čebulo nasekljaš. Česen in avokado olupiš, narežeš na manjše koščke. Paradižnik, kumarico, pol zelene, mlado čebulo, česen, avokado, sol, oljčno olje in vodo daš v blender in miksaš do gladkega.

Papriko narežeš na kockice. Drobnjak in peteršilj nasekljaš. Juho naliješ v skledice, vanje razporediš kockice zelene in paprike ter okrasiš s peteršiljem ali drobnjakom. Postrežeš z oljčnim oljem in Doorsi:)

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe