Nekaj kot jagodni tiramisu

19:06

Jagodni tiramisu. Kičasto.

Najbrž sem že kdaj težila o tem, kako je treba in fino jesti sezonsko, a ne? No, besed ne vzamem nazaj, a jagodam se v veliki poceni trgovini nisem mogla upreti, pa čeprav so iz Španije in niti ne kaj prida ekološko pridelane ... Kljub temu so bile dišeče, sladke in sploh njami.

Sladice z jagodami so se mi vedno zdele najbolj kičaste. Pa tudi najbolj vabljive, a jih mama ni hotela narediti, češ, da je to uničevanje sadja, ki je dobro že samo po sebi. Kar je tudi res, vsaj drugi del. A jagodam res ne škodiš preveč, če jih posuješ z malce rjavega sladkorja, združiš s savojskimi keksi in sojino smetano ...

Zdaj vem, da za kičaste fotke jagodnih sladic niso krivi pocukrani fotografi. Jagode to naredijo sladicam (in fotki). Tako nesramno rdeče so, za povrhu pa imajo še kontrastno zelen listič... In če se pomešajo s čim belim, to postane - by the book - roza.


En zelo simpl recept za jagodni tiramisu

(za 2 osebi)
250 g jagod
ena vrečka savojskih keksov (tako se po slovensko reče savoiardom, sem se naučila v eni trgovini)
125 ml sojine smetane (ali pač navadne)
1 JŽ rjavega sladkorja (ali agavinega sirupa)

Jagode (razen ene, za okras) opereš, odstraniš peclje in listke, narežeš in potrosiš s sladkorjem. Čakaš, da spustijo sok. Medtem stepeš smetano (ki ji dodaš nekaj sladkorja ali pa ne, pač po okusu). Vzameš dva desertna (ali vinska) kozarca in v vsakega nalomiš po en savojski keks. Na to naložiš eno dobro žlico jagod in malo zaliješ z njihovim sokom. Po želji premešaš, da se vse dobro prepoji. Na to naložiš žlico smetane, spet nadrobiš keks in nanj vržeš zvrhano žlico jagod (ali še malo več). Zaključiš s plastjo smetane. Za nekaj ur postaviš v hladilnik. Preden postrežeš, okrasiš z na pol prerezano jagodo.

Jagodni tiramisu. Bez muke:)

You Might Also Like

2 komentarji

  1. To je to :) jaz sem ga prvič jedla kakšnih osem let nazaj (ja, še vedno se spominjam tistega okusa) in sem prepričana, da je to tisti ta pravi tiramisu :) no, moja sestra itak ugovarja, samo meni je boljši, ker je bolj osvežilen

    OdgovoriIzbriši
  2. A da je? Nič bolj kompliciranega?;) Najbrž bi bil še boljši z mascarponejem, ampak moja koža na mlečne izdelke zadnje čase odgovarja s pikicami:/ moram pa priznat, da je zame "taprava" kombinacija kava+rum (Marsale nikoli nisem imela).

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe