Nika, travnik psa z rdečo ovratnico in mediteranska cvetačna juha

14:33


Tole bo zelo velika objava. Bili ste opozorjeni:) Najprej bi se rada zahvalila Niki s Cvetličnega lonca za dve stvari: za njen recept za tiramisu in predvsem za objavo, katere naslov se glasi Za Zulejko. How very cool is that? Hvala, Nika! Nekoč bom izumila piškote za Niko (ali kaj takega). Lahko me držiš za besedo!

Nekoč, tega ni tako dolgo, sem živela v kletnem stanovanju in pogled skozi kuhinjsko okno ni bil ravno najbolj seksi. Razen, če bi slučajno ujela kakega postavnega Škota, ki bi ravno šel mimo, ampak v mojem času je bilo veliko pomanjkanje Škotov. Sedaj pa skozi gromozansko okno vidim javorje, hribček, poln raznoraznih dreves, in travnik. Travnik zelo rada gledam, še posebej zdaj, ko cveti. Pa tudi sicer, saj se po njem sprehajajo slikoviti psi. Najbolj pogosto neki črn kuža z rdečo ovratnico, ki se na travniku počuti kot doma, pa se mu kljub temu vsakič veselo čudi - ali pa je vsaj tako videti z najinega kuhinjskega okna. Zato je to travnik psa z rdečo ovratnico.

Travnik psa z rdečo ovratnico. S psom. Z rdečo ovratnico. Obljubim, da je rdeča:) Desno od tete ni pristal NLP. Razlaga v nadaljevanju.


Včeraj sta se na travniku zgodili dve miniaturi, vredni vaše pozornosti (je presodil vsevedni pripovedovalec):)

1. miniatura s travnika psa z rdečo ovratnico: Kosec

Nekaj čez deseto zagledam manjšega moža čokate postave, ki odločno koraka čez travnik psa z rdečo ovratnico. S sabo ima koso in veliko vrečo. "Poglej, tam gre gospod s koso. Tapravo, starinsko koso!" rečem T. T. nejeverno pogleda skozi okno in reče: "Rekla si 's kozo'". Mož si izbere del travnika in ga prične kositi. "Mogoče ima zajčka," rečem. Mož pa še kar kosi. Travo zbaše v veliko vrečo in odide. Najbrž ima več zajčkov.



2. miniatura s travnika psa z rdečo ovratnico: Rože za mamo

Nekako okoli enih, po pouku, najbrž, na travniku psa z rdečo ovratnico zagledam fantka, ki nabira regratove cvetove. "Za mamico," reče T. Otroci še vedno vedo, kako s plevelom polepšati svet:)


In končno za tiste, ki iščete recept!


Recept za cvetačno juho z mediteranskim pridihom

Tole juho sem začela delati po receptu za cvetačno juho z gorgonzolo, ki ga je objavila Heidi Swanson, a sem na pol poti - oz. še prej - ugotovila, da nimam čebule in da pravzaprav nočem nobene gorgonzole v svoji juhi. Česen pa je tako prijetno morsko zadišal, da sem takoj pomislila na alge in jih zato dodala juhi. Tale cvetačna juha ima precej morski okus, skoraj malce spominja na kako ribjo juho. Ampak na tak dober način;)

In končno! Cvetačna juha z mediteranskim pridihom.

sestavine za mediteransko cvetačno juho:

1 normalna cvetača (ali pol velikanske)
3-4 stroki česna
1 ščepec (oz. slaba čajna žlička) alg dulse
1 JŽ masla (komot nadomestiš z oljčnim oljem)
4 vejice timijana
2 lovorjeva lista
4 skodelice vode
1 zelenjavna jušna kocka
sol, poper, peteršilj po okusu

Cvetačo narežeš na manjše cvetke, česen nasekljaš. Oboje naenkrat daš pražiti na maslo (olje). Ko česen že lepo zadiši, a še ni prav nič zažgan, zaliješ vodo oz. jušno osnovo, dodaš timijan, lovor in ščep dulse alg. Kuhaš cca. 20 minut oz. dokler se cvetača ne zmehča. Odstaviš in iz juhe odstraniš timijanove vejice in lovorjeva lista. S čarobnim paličnim mešalnikom pričaraš kremno juho, jo poskusiš in po želji dosoliš in popraš ter še malce dogreješ. Postrežeš s peteršiljem ali svežim timijanom.

In še nekaj za velikonočno vzdušje (včeraj poslušala v izvedbi Komornega zbora Krog):

You Might Also Like

2 komentarji

  1. Oh Zulejka, hvala tebi :) Nikini piškoti se slišijo zakon hehe (namig - čokolada, haha). In moram si prepisat kakšen tvoj recept v knjižico, če slučajno zmanjka interneta, da imam na zalogi.

    Miniaturni momenti so prav super in tako lepo jih je ujeti. Gorgonzolo pa sicer obožujem, ampak samo skupaj s kozarcem vina, olivnim oljem in kruhom :) tudi jaz ne vem, če bi jo dala kam drugam. No, včasih na pico.

    Lepe praznike.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ok, čokoladni piškoti bojo:)

    Lepe praznike tudi tebi!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe