Piknik z otroki + kumarični tramezzini

07:59

Piknik sem si vedno predstavljala zelo angleško, z deko, košaro, finimi sendvički, svežim sadjem, z malinovcem za otroke in kakšno buteljko vina za odrasle ... Kot otrok se nisem udeležila ničesar, čemur se dandanes v Sloveniji reče piknik, zato sem bila kar presenečena, ko sem videla, kako si drugi predstavljajo piknik. To romantično, sofisticirano besedico so drugi uporabili za enega tistih običajev, ki se meni zdi precej ... hm ... prvinski, in mu drugod rečejo žar ali barbecue, kar seveda vzpostavlja razliko s piknikom, ki je očitna. Na pikniku ljudje sedijo na dekcah, iz košare vzamejo krožnike in pribor, se kultivirano hecajo in pijejo vino do mere, ko so še zabavni. No, na slovenskih "piknikih"je to malo drugače ... Ker sem sanjarila o kultiviranih piknikih, sem si seveda želela košaro za piknik. Iskala sem jo na spletu, pa so bile vse precej drage, tako da sem jo nazadnje kupila na bolhi, kar priporočam tudi vsem vam, če vas mika - kdor prodaja košaro za piknik, ima gotovo raje slovenske piknike od kultiviranih in je najbrž ni niti enkrat uporabil (tako kot moje ne). 

Še en nasvet glede piknik dekice: splača se kupit pravo piknik dekico z nepremočljivo podlogo. Uporabna je tudi za vsako drugo igranje na travi (npr. branje pod drevesi), za dojenčke, ki pridejo na obisk, in še posebej za na plažo pod borovci, kjer raste pikajoča trava. 
Da imata moji Lumpika in Falotka svojo piknik košarico, s katero se Lumpika odpravlja k "bolni babici", sem že pisala, imata pa tudi hladilno torbo, ki sem jo našla v isti spletni trgovini z igračami (Silly), in je prav tako zelo dobrodošla za piknike vseh vrst, še posebej pa tiste otroško "kultivirane". Tudi ta je ročno narajena po švedskem dizajnu znamke Oskar&Ellen. Sešita je iz blaga, res ljubka in prijazna, pralna in polna lično oblikovanih dobrot: tetrapak soka, dva kozarca s slamicami, jagode, hruška, sendvič in seveda dva kosa jagodne torte (skoraj tako kot pri Pujsi Pepi, kajne?;) Mi jo znamo na pamet ...). 

Tokrat smo si priredile mini piknik kar na lastnem dvorišču - malo bolj zabavna verzija malice. Vintiđ Sneguljčico je v košaro spakirala Lumpika - kot kaže ima že oko za stajling, hm? Vino pa sem vtaknila v košaro, čeprav ga ponavadi ne pijemo za malico, ampak zdelo se mi je, da res res paše zraven;) 

Tramezzini s svežimi kumaricami


David in Louise v svojih knjigah omenjata res izdelane menije za piknike, ampak jaz sem hotela nekaj res enostavnega. Enkrat smo vzeli s sabo le bučno pito po Angelinem receptu in zeleni čaj, na primer. Kumarične sendviče pogosto srečam v romanih kot prigrizek pri čaju, pa za kultivirani piknik so prav tako uporabni. In poletje je čas tudi svežih, ne le kislih kumaric;)

Kumarični tramezzini so nežnega okusa, osvežilni in čisto poletni. 

(za 4 tramezzine)

1 velika sveža kumara
sok pol limone
poper (po želji)
bio maslo ali veganska margarina
sol
Nikoli si nisem mislil, da bo na moji sliki hrane tudi stopalo ... Življenje je polno presenečenj! ;)
Kumaro narežeš na tanke rezine, posoliš po okusu in rahlo okisaš z limoninim sokom. Po želji malce popopraš. Pustiš stati nekaj minut, da kumara spusti sok.

Kruhu obrežeš skorjo (prihraniš za krutone!) ali pa tudi ne. Vse kose namažeš z bio maslom ali vegansko margarino, rahlo posoliš.

Na 4 kose namazanega kruha naložiš rezine kumare v dveh ali več plasteh. Pokriješ s preostalim kruhom. Po diagonali prerežeš z zelo ostrim nožem. Zaviješ v peki papir ali folijo in neseš na piknik. Zraven pa še kar imaš sveže zelenjave, kot je npr. paradižnik, paprika, ali kakšno vloženo solato, pa še kaj sadja, in ne pozabiti na vino za odrasle pa malinovec za otroke. In če vaši otroci obožujejo pujso Pepo, še jagodno torto;)

Kaj pa si vi pripravite za piknik? Ali raje prirejate barbekjuje? Aja,  pa če ima kdo kak poseben recept za vlaganje kumaric, se priporočam. 

You Might Also Like

4 komentarji

  1. res kjut tale piknik. zdaj ko ni vec outlanderja, nam ostaja ogromno casa, kajne :) vse lepo k vam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe, meni je zmanjkalo časa še za Outlanderja (mam še par delov;)), ampak to je zato, ker se sploh ne znam organizirat ... ampak ravno danes sem se odločila, da grejo otroci eno uro prej spat, pa konec debate!;)

      Izbriši
  2. Enostavno popolno. Za vsak drugi dan poletja :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe