Čokoladni tart

23:41

Čokoladni tart. Reši tudi kakšno manjšo krizo.

Zelo pogosto, še posebej pa sedaj, ko je ravno druga obletnica bridkega konca mojega študentskega statusa na Filozofski fakulteti (lani sem za en mesec spet imela status, na čisto drugi fakulteti le za lučaj stran, pa ugotovila, da to sploh ni to in spet pristala na ZRSZ), se mi zdi, da se je s faksom končalo tudi moje življenje. Okej, vem, kako bedno to zveni (piflarsko? get-a-life-ovsko? melodramatično?). Le malo bližnjih me razume, saj so bodisi epizodo s faksom zaključili v različnih fazah pred diplomo, ali pa so se takoj po diplomi lotili drugega/nadaljnjega študija.

Jaz pa se tu, na pragu življenja (ker kaj pa pride drugega po šoli, kot življenje?), počutim tako izgubljeno. In ne vem, če je to samo zato, ker mi je bilo na faksu res fino. In samo zato, ker nisem dobila nobene, da ne rečem dostojne, zaposlitve. In samo zato, ker sem vse življenje vedela, da bom diplomirala, nikoli pa se nisem kaj prida ukvarjala s tem, kaj bom počela POTEM. Ampak zdaj sem pač tu ... in ko vidim študente, jim precej bolj kot bone, napotnice in žurke zavidam to, da vedo, da imajo zvečer ta in ta predavanja (FF študentje, jasno), da se bodo recimo naslednja dva tedna učili to in to snov, in da jih junija čaka še toliko in toliko pogojev. Po drugi strani pa se mi zdi, da bi jih moral kdo posvariti. Ampak jaz jih ne morem, saj je svarilo brez praktičnega nasveta zgolj prazna grožnja. In jaz seveda praktičnega nasveta za življenje nimam. Vse, kar lahko ponudim, je kakšen recept za kaj zelo zelo čokoladnega, s krhko podlago in pisanimi okraski. Čokoladni tart. Ne dela čudežev, malo pa le pomaga.



Z japonskim zelenim čajem.

Recept za en čokoladni tart

za testo
90 g bio masla
3 JŽ vode
1 JŽ rjavega sladkorja
1/8 ČŽ soli
150 g moke (gladke ali univerzalne)

za kremo
375 ml bio sladke smetane (1 majhna smetana in pol)
280 g najboljše črne čokolade (jaz sem uporabila mešanico več različnih črnih in jedilne)
ščepec ali dva soli
2 bio jajci

čokoladni opilki in/ali pisani čokoladni dražeji za okras

Ne vem od kod se mi je vzela potreba po čokoladnem tartu, saj ga v slaščičarni prav nikoli ne naročim ... Ampak pojavila se je in sem se ji vdala:) prijetno presenečena nad rezultatom! Recept za testo sem si sposodila pri očarljivem Davidu Lebovitzu, kremo pa malce prilagodila po temle receptu. Sestavine so primerne za tortne/tartne modele premera od 23 do max. 26 centimetrov. Jaz sem uporabila 26-centimetrski model in dobila zelo tanek, eleganten tart:)



Pečico ogreješ na 210°C. V posodi, ki jo lahko daš v pečico (ala pyrex posode, ali pa kakšna kreamična, litoželezna ...), zmešaš maslo, vodo, sladkor in sol. Posodo postaviš v pečico za cca. 15 minut oz. toliko, da maslo rahlo porjavi. Vzameš iz pečice. Zdaj imaš dve opciji: ali nadaljuješ v razbeljeni posodi, ali pa maslo preliješ v običajno plastično posodo. Prva naj bi bila sicer tista prava, vendar jaz nisem opazila bistvene razlike. Skratka, v raztopljeno maslo&co. vmešaš moko, da nastane testo. Testo premestiš v model za tart (ali, bolj praktično, tortni model s snemljivim dnom), po robovih pomaščen in na dnu obložen s peki papirjem (natančno odrezanim:)) in s prsti razporediš po modelu. Posebno pozornost posvetiš ustvarjanju roba, ki naj bo dovolj visok in ne predebel.

V testo večkrat zabodeš vilice, da se naredijo luknjice in se testo v pečici ne bi napihovalo. Pri Davidu Lebovitzu sem prvič slišala za ta kul trik: košček surovega testa (ne vem, v velikosti lešnika) prihraniš in z njim po potrebi zapolniš pri pečenju nastale razpoke. Pečeš 15 minut na 210°C. Preden napolniš s kremo, počakaš, da se docela ohladi.

Kremo pa pripraviš takole. Dve celi bio jajci dobro razžvrkljaš. Smetano zavreš, odstaviš in vanjo vmešaš nasekljano čokolado in sol, da se dodobra raztopita. Sedaj vmešaš še razžvrkljani jajci. Kremo vliješ na tart in po potrebi gladko razporediš, v veliki meri se bo namreč kar sama lepo razlezla. Pečeš 15-20 minut na 160-165°C. Če opaziš kakšno razpoko na kremi, takoj vzameš iz pečice. Ohladiš in za nekaj ur spraviš v hladilnik, da se krema primerno strdi. Okrasiš s čokoladnimi ostružki, mrvicami ali čokoladnimi dražeji (meni so všeč tisti iz hoferja, menda so pobarvani z rastlinskimi barvami:)). Pri rezanju je nož dobro pred vsako novo rezino pomočiti v mrzlo vodo. Priporočam rezanje na zelo tanke in elegantne rezine. Pa kak fin, rahlo trpek pravi čaj zraven.

You Might Also Like

23 komentarji

  1. Nisem ravno mahnjena na čokolado ampak... mmmm tole je videti dobro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je res zelo čokoladno, ampak ne na tak naporen način:) pa ni pretirano sladko, kar je tudi +.

      Izbriši
    2. Aja, nenaporen način velja, če režeš elegantno tanke rezine:)

      Izbriši
  2. Ooooo njammmm! Res izgleda božansko, moram naredit. Pa mislim, da imava enake skodelice za čaj. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Le poskusi, ni nekaj zahtevnega. Hehe, skodelic za čaj bi najraje imela neomejeno:)

      Izbriši
  3. Jaz pa vedno bolj nora na čokolado in se strinajm Zulejka, res reši kako manjšo težavico :). V kombinaciji z dobrim zelencem pa sploh.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, pa če to dvoje deliš s kom, ki zna poslušat, je pa sploh učinkovito:)

      Izbriši
  4. Tole pa res izgleda slastno, bi kar zdajle en košček, za zajtrk! Čokolada, hja, ne gre brez nje :).

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmmmm mmmmmmm, to bom pa tudi jaz naredila ... si bom ze vzela čas, ni druge :)
    Hvala za ta čudovit recept ...
    Glede drugih tegob pa kot si rekla ... mogoče ne usmerjaš preveč v to, kar si želiš (obujanje preteklosti in kako bi šli radi nazaj, prihodnosti žal ne spremeni) ... Meni se zdi, da bi zagotovo lahko povezala ljubezen do ustvarjanja s hrano ... pa naj pesimizem in ostali dvomi kaj hitro zapustijo prizorišče, da bo kaj bolj primernega in zasluženega lahko stopilo na oder. :)
    Vso srečo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Barbara. Saj si ne želim zares nazaj, vem, da ne bi bilo isto, samo resnično se nekako ne znajdem v tej življenjski fazi... Ampak, najbrž bo kmalu bolje:)

      Izbriši
  6. Zulejka, nekaj tako slastnega vedno vsaj za nekaj trenutkov pomaga... Sicer pa ne obupaj!Včasih se stvari zgodijo same po sebi in največkrat,ko jih najmanj pričakujemo. Držim pesti, da se zgodi čim prej!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Se strinjam, da ponavadi pridejo, ko najmanj pričakuješ in same po sebi, ja. Ampak problem je, kar jaz očitno še vedno pričakujem:))

      Izbriši
  7. Uh, meni je tale tart pregnal posledice veseljačenja prejšnjega večera. Če mu je uspelo to, mu zagotovo uspe pregnati še kaj manj neznosnega ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, Nina, to je pa lepo slišat! Bom takoj dodala na seznam tegob, ki jih preženejo čokoladni tarti:)

      Izbriši
  8. Za "lupino" iz testa ti svetujem, da ko testo daš v pekač nanj položiš alu foljo in na to nasuj fižol (suh). Tako se testo ne dvigne, ne popoka. Foljo s fižolom odstraniš 5 min prej.
    p.s. krasni recepti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala lepa za kompliment in za nasvet! Sem že zasledila, da se da tako naredit, a ponavadi mi zadostuje, če testo prešpikam z vilicami (tako se ne more naredit "balon", ker gre zrak skozi luknjice. Lebovitzov trik, ki ga omenjam, pa se mi zdi uporaben, ker včasih pride do takih mini razpok. Bom pa morala poskusit še tole s fižolom (čeprav mi je fižola malo žal, bi morala kupit kakega extra poceni prav za to uporabo:))

      Izbriši
  9. Tole izgleda krasno! Moram poskusit:)...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Le poskusi! Pa pokaži, kako kreativna si bila z dekoracijo, ko boš:)

      Izbriši
  10. Hej Zulejka, jaz pa sem se zadnjič lotila tegale tarta - krema je res božanska, hvala za super recept. Me pa zanima, če/zakaj je potrebno imeti maslo za testo v pečici 15 minut? Jaz sem ga vzela ven po 5-minutah, ker je tako brbotalo in dišalo, da me je začelo skrbeti, da se bo vse zažgalo, ce bo še naprej na 200 stopinj :) A bi morala kar vztrajati? Hvala za odgovor!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojla, mislim, da je 15 minut notri zato, da malce porjavi in dobi malo drugačen okus, ampak se mi zdi, da ni bistveno, tudi samo stopljeno je čisto ok:)

      Izbriši
  11. Super recept, le moja pečena krema je bila polna mehurčkov, na vaši ni skoraj nobenega. Morda veste zakaj? Drugače zelo slastna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vem točno, kako bi zgledali mehurčki. Je pa tudi na moji kremi kar nekaj "udrtinic" ali kako bi rekla, na 2. sliki so dobro vidne. Ne vem, zakaj pridejo. Mogoče bi pomagalo, če bi model pred peko nekajkrat "udarili" ob podlago (spustili na pult, obložen s krpo), da bi bilo bolj kompaktno?

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe